Staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open Vld) prijkt straks op de vierde plaats van de Brusselse MR-Open Vld-lijst voor de Kamer. Dat kondigden beide partijen woensdag aan tijdens een persconferentie, waar de liberale banden sterk aangehaald werden. “MR en Open Vld zullen samen in de Brusselse en federale regering zitten, of ze zullen niet in die regeringen stappen”, zei premier Alexander De Croo.
Vierde plaats Alexia Bertrand overschaduwd door verstandshuwelijk tussen Open Vld en MR
Lees ook: Bouchez ontstemd over nieuwe coalitie in Vorst: 'Dit heeft gevolgen voor regeringsvorming'
Het heeft maandenlang geduurd om de violen gelijk te stemmen bij de Brusselse liberalen van MR en Open Vld, maar op minder dan honderd dagen voor de verkiezingen is de kogel door de kerk.
Alexia Bertrand, die eind 2022 een zitje voor de MR in het Brussels parlement inruilde voor een rol als staatssecretaris voor Open Vld, heeft vanop de vierde plaats een haalbare positie beet op de gemeenschappelijke Brusselse Kamerlijst.
Drie Open Vld-namen
Zoals eerder bekendraakte, trekt gewezen minister in de Franse Gemeenschapsregering Valérie Glatigny de liberale Kamerlijst in Brussel. Zij springt in voor de gedoodverfde Brusselse kopvrouw Sophie Wilmès, die naar de Europese lijst verhuisde om Charles Michel te depanneren.
Op de tweede plek staat Kamerlid Michel De Maegd, op drie staat notoir stemmenkanon Youssef Handichi. Die maakte deze week de experimentele overstap van PTB/PVDA naar MR en eiste meteen aan Bouchez dat zijn kompaan Alexia Bertrand na haar volgt op de kieslijst - het duo ontwikkelde een goede verstandhouding in de wandelgangen van het Brussels parlement.
MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez verklapte bovendien dat er in totaal drie Open Vld-leden op de gemeenschappelijke Kamerlijst zullen staan.
Vernieuwd verstandshuwelijk
Tijdens de persconferentie viel het vernieuwde verstandshuwelijk tussen beide partijen op, nadat de relatie tussen MR en Open Vld vooral door de positie van Bouchez in een aantal federale regeringsdossiers sterk verzuurd was.
“Ons land heeft meer liberalisme nodig. We moeten evolueren naar hervormingen op sociaaleconomisch vlak om meer mensen aan de slag te krijgen, en ook meer middelen vrijmaken op het vlak van veiligheid”, zo benoemde Open Vld-voorzitter Tom Ongena de prioriteiten die beide partijen vooropstellen.
“Als we willen wegen op het beleid in Brussel en hervormingen willen realiseren, hebben we een sterk mandaat nodig”, voegde David Leisterh toe, die op 9 juni de MR-lijst trekt voor het Brussels parlement. Het mag duidelijk zijn: MR en Open Vld willen als liberale as naar de kiezer én de onderhandelingstafel gaan.
Lees verder onder de foto
‘Hefboom’
Door hun lot vandaag formeel aan elkaar te verbinden, maken Open Vld en MR alvast duidelijk dat ze aan die onderhandelingstafel een scenario zoals in 2019 willen vermijden. Toen flirtten de Franstalige liberalen met een eerste Brusselse regeringsdeelname sinds 2004, maar vielen ze uiteindelijk toch uit de boot. Open Vld stapte wél in de regering-Vervoort III.
“Brussel is voor de MR belangrijk voor het totaalplaatje”, oordeelt politicoloog Dave Sinardet in een reactie aan BRUZZ. “Het is geweten dat de PS straks zonder de MR wil voortdoen op het Waals niveau, met Ecolo en Les Engagés. Als MR aan zet komt in Brussel – de peilingen ogen gunstig – dan kan dat een hefboom zijn om alsnog mee in een Waalse regering te springen.”
Toch is die liberale entente ook ná de verkiezingsresultaten behouden niet evident, klinkt het. “Omdat je met die aparte regeringsvorming zit in Brussel, waar de Franstalige en Nederlandstalige partijen in principe onafhankelijk van elkaar een meerderheid moeten vinden in de eigen taalgroep. Maar natuurlijk wordt er ondertussen ook over de taalgrenzen heen met elkaar gesproken.”
“De slaagkansen van dit huwelijk hangen tegelijkertijd ook af van de scores van beide partijen”, vervolgt Sinardet. “Maar door de versnippering aan Nederlandstalige kant is de kans toch wel reëel dat Open Vld er in welke coalitie dan ook bij zal zijn.”
“Nu ze zich als familie presenteren, is het ook niet uitgesloten dat Open VLD en MR in de Kamer een gezamenlijke fractie gaan vormen”
Politicoloog
Niet zonder slag of stoot
Opvallend was dat ook De Croo present tekende, woensdagvoormiddag op de Grote Markt. “Want deze samenwerking maakt deel uit van een groter verhaal, van een gemeenschappelijke campagne, met gezamenlijke evenementen”, aldus de premier, broederlijk naast Bouchez. “We moeten Brussel zijn plaats aan de politieke tafel teruggeven. Als we een sterk land willen, hebben we een sterk Brussel nodig”, klonk het bij De Croo.
“Toch is de weg naar die samenwerking niet zonder slag of stoot gegaan”, reageert Sinardet. “De MR was echt niet happig om die vierde plaats aan Open Vld te geven, want die vier zetels zouden ze op eigen kracht ook wel gehaald hebben. Zoals gezegd: de MR zit in de lift in Brussel en er komt straks nog een Kamerzetel bij voor de Brusselse kieskring.”
“Dat die zetel dan ook nog eens naar Alexia Bertrand gaat, die de MR heeft verlaten, was niet makkelijk te slikken voor Bouchez. Maar nu ze zich als familie presenteren, is het ook niet uitgesloten dat ze in de Kamer een gezamenlijke fractie gaan vormen. Dan is die vierde zetel niet ‘verloren’", meent de politicoloog.
“Tegenover die vierde plek en waarschijnlijke Brusselse Kamerzetel voor Open Vld moest dus een ondubbelzinnige belofte tot samenwerking staan. Samen uit, samen thuis”, besluit Sinardet.
Lees meer over: Brussel kiest: Kamer , Politiek , verkiezingen , Alexia Bertrand , MR , Open VLD
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.