Belgaimage

| De voorstellen van formateur Bart De Wever (N-VA) dragen een wel heel gele stempel.

Formateur De Wever mikt op één Brusselse politiezone en splitsing federale instellingen

JB
© BRUZZ
18/10/2024

Ook Brussel speelt een rol in de her en der gelekte nota’s van federaal formateur Bart De Wever (N-VA). De eenmaking van de zes Brusselse politiezones gaat al langer over de tongen en lijkt op het eerste gezicht voor weinig onenigheid te zorgen. Maar met de splitsing van de federale wetenschappelijke en culturele instellingen bewandelt de N-VA-voorzitter gevoelig communautair terrein.

De FWI (Federale Wetenschappelijke Instellingen) in Vlaanderen en Wallonië gaan respectievelijk naar het Vlaams en Waals gewest, de andere FWI worden via een samenwerkingsakkoord aangestuurd en komen in handen van de beide gemeenschappen.

Dat staat te lezen in een van de nota’s van formateur De Wever die BRUZZ kon inkijken. Deze week nam De Wever de draad van de Arizonaformatie weer op.

In de praktijk betekent het voorstel dat bijna alle federale wetenschappelijke instellingen, behalve het Africamuseum in Tervuren en de verschillende Rijksarchieven verspreid over het land, bestuurd en gefinancierd zouden worden door de twee gemeenschappen.

Het gros van die instellingen ligt immers in Brussel. Denk aan onder andere de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, maar ook de Koninklijke Bibliotheek of het KMI.

Beter weer

“Het blijft een voorstel van de formateur en we gaan ervan uit dat er aan de onderhandelingstafel ook andere meningen zullen vallen”, reageert Arnaud Vajda, topman van Belspo (de POD Wetenschapsbeleid). “De vraag is vooral of regionaliseren bijvoorbeeld de gemeenschappelijke infrastructuren van alle Federale Wetenschappelijke Instellingen ten goede zal komen.”

“Kijk: als we met de instellingen naar een ander model moeten evolueren, staan we daar in principe voor open”, aldus Vajda. “Maar wel met de garantie dat we onze missies in het belang van de Belgische maatschappij kunnen voorzetten.”

Er worden ook vraagtekens geplaatst bij de financiële inspanningen die zo’n regionalisering teweeg zouden brengen. Zo opperde weerman David Dehenauw in Het Laatste Nieuws dat een splitsing van het KMI “meer geld zou kosten en de kwaliteit van de verwachtingen zou verminderen”.

"En", aldus Dehenauw, "het zal ook niet voor beter weer zorgen.”

Ook de Federale Culturele Instellingen (FCI) wil De Wever via een samenwerkingsakkoord voortaan laten aansturen door de twee gemeenschappen, staat in de nota te lezen. “Zij zijn volledig autonoom in hun werking en het werven van fondsen en het aanvragen van subsidies”, klinkt het. Het gaat over Bozar, de Munt en het Nationaal Orkest.

*Lees verder onder de foto

Gebruiksruimte GATE

| Uit de nota blijkt ook dat De Wever de gebruikersruimte Gate op de schop wil.

Afschaffen gebruikersruimte

Rest de vraag hoe een belgicist zoals MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez kijkt naar de voorstellen, die een wel heel gele stempel dragen. Het is nu dan ook aan de MR, Les Engagés, Vooruit en CD&V om hun licht te laten schijnen op de nota.

Dat geldt ook voor de tekst die de formateur liet opstellen rond veiligheid. Daarin komt meteen een opvallend voorstel naar boven: een minister van Veiligheid in het leven roepen die bevoegd is voor het integrale operationele veiligheidsbeleid, op Justitie na. Het betekent bijvoorbeeld dat Staatsveiligheid en Securail – vandaag respectievelijk de verantwoordelijkheid van de minister van Justitie en Mobiliteit – naar dat centrale veiligheidsdepartement overgeheveld zouden worden.

Op het vlak van veiligheid in de stations mikt De Wever ook op een versterkte aanwezigheid van de spoorwegpolitie in het station Brussel-Zuid. “Door de installatie van voldoende bemande politieposten kunnen agenten ter plaatse patrouilleren en snel ingrijpen waar nodig”, klinkt het.

In en rond die stations moet drugs met een “kordaat lik-op-stukbeleid” - lees: nultolerantie - in de kiem gesmoord worden. In dat opzicht moet ook de gebruikersruimte Gate in de Woeringenstraat sneuvelen.

Die vraag zal aan het Brussels stadsbestuur gesteld worden. Er is immers een “gedoogzone” ontstaan in de buurt van de ruimte, en dus in de buurt van het Zuidstation, luidt de redenering. “Die brengt veel overlast met zich mee en werkt als een magneet voor drugverkopers en -gebruikers.”

Eenmaking politiezones

Het Brusselvoorstel bij uitstek is de veelbesproken fusie van de zes politiezones. Daar lijkt eensgezindheid over te bestaan bij de voorzitters van de Arizonapartijen. Het is vooral de PS die het huidige systeem onder het mom van politienabijheid met hand en tand verdedigt.

Maar ook in Brusselse politiemiddens wordt de fusie niet meteen onder luid applaus onthaald. “Niet elke schaalvergroting is een garantie op verbeterde dienstverlening voor de bevolking”, aldus een hooggeplaatste politiebron.

“Daarbij vragen we ons af wat er naast zo’n fusie gebeurt met andere structuren. Zal één korpschef nog steeds verantwoording moeten afleggen in naam van 7500 politiemensen bij negentien burgemeesters en zes politiecolleges, of hoe zullen die structuren eruitzien?”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel kiest: Kamer , Politiek , Bart De Wever , N-VA , regeringsonderhandelingen , federale formatie , arizona

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni