In april al heeft het adviesbureau PwC de overheid gewaarschuwd voor de risico's verbonden aan de elektronische stemkaarten. Toch kregen duizenden kiezers op 9 juni een fout stembiljet en heeft dat mogelijk de uitslag beïnvloed. Dat berichten de kranten van Mediahuis maandag.
Overheid was gewaarschuwd voor verwarring met stemkaarten minderjarigen
Net als bij vorige verkiezingen maakte PwC, een bedrijf dat erkend is als adviesbureau voor elektronische stemsystemen, op vraag van de overheid een rapport over de stemcomputers en software die ons land gebruikt. Midden april presenteerde PwC zijn bevindingen aan de FOD Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor de organisatie van de verkiezingen.
Opmerkelijk: het adviesbureau waarschuwde toen al voor mogelijke fouten bij de installatie van de elektronische stemkaarten voor minderjarige kiezers. Volgens de experts bestond er "een kans dat de voorzitter van het stembureau voor de 16- en 17-jarige kiezers een chipkaart activeert waardoor ze ook onterecht toegang hebben tot de verkiezingen van de Kamer en de regionale parlementen." Dat staat te lezen in het verslag van het college van deskundigen dat het verloop van de elektronische verkiezingen onder de loep nam.
2.171 kiezers te veel
Waar PwC anderhalve maand voor de verkiezingen al voor waarschuwde, is uiteindelijk realiteit geworden. Op de verkiezingsdag waren er al signalen dat sommige minderjarigen ook voor de regionale en federale verkiezingen hadden kunnen stemmen. Een steekproef in een aantal kieskantons heeft effectief aangetoond dat minstens 2.171 kiezers een fout elektronisch stembiljet kregen. In Vlaanderen is dat waarschijnlijk nog een onderschatting, want er werden maar vijf Vlaamse kieskantons gecheckt.
Over de uitslag van de verkiezingen op 9 juni bestaat sindsdien onenigheid. Zo wil Open VLD dat de stemmen voor het Vlaams Parlement in Brussel worden herteld. Ook Team Fouad Ahidar eist een hertelling, maar dan voor de Kamer. Mogelijk hebben de 16- en 17-jaren die accidenteel ook voor de federale en regionale verkiezingen hebben kunnen stemmen de uitslag beïnvloed, maar door het stemgeheim is dat niet met zekerheid vast te stellen.
Eerder dienden Frederic Convent en Dirk Berckmans van Voor U al een klacht in tegen de verkiezingsresultaten voor het Brussels parlement. De commissie voor de geldigverklaring van de kiesverrichtingen heeft die echter afgewezen omdat de partij de kiesdrempel niet heeft gehaald. Voor Convent en Berckmans is de procedure niet fair, het halfrond zou zo tegelijk 'rechter en betrokken partij' zijn.
Michael Verstraeten en Frank Wouters, respectievelijk lijsttrekker voor Voor U in Oost-Vlaanderen en Antwerpen hebben daarnaast nog een klacht ingediend tegen de verkiezingsuitslag voor de Kamer. Die klacht wordt op 4 juli behandeld.
Lees meer over: Brussel , Brussel kiest: Kamer , brusselse verkiezingen , Binnenlandse Zaken , hertelling stemmen , Open VLD , Team Fouad Ahidar