Brussel kiest

Onveiligheid in Evere wordt preventief aangepakt

NLS, SVG
© BRUZZ
01/10/2024
Updated: 01/10/2024 19.23u

In de laatste rechte lijn naar de gemeenteraadsverkiezingen neemt BRUZZ voor elk van de negentien gemeenten een groot dossier onder de loep. Vergeleken met andere gemeenten vallen in Evere de criminaliteitscijfers relatief mee. Toch heerst er een gevoel van onveiligheid in bepaalde buurten, onder meer in en rond het Moeraske. Om dat aan te pakken, zet de gemeente in op preventieve maatregelen.

Zowel de lokale politiezone Brussel Noord als het lokale gemeentebestuur geven aan dat het met de criminaliteit relatief meevalt in Evere. Dat neemt niet weg dat inwoners zich in bepaalde buurten toch onveilig voelen.

Een veelgenoemd voorbeeld is natuurdomein Moeraske, naast de spoorweg Brussel-Leuven. Op basis van de geregistreerde criminaliteit kan het park niet beschouwd worden als probleemgebied. Overdag komen er heel wat inwoners om even te ontsnappen aan de stadsdrukte. “Maar ’s avonds voelt het wel onveilig aan”, zegt buurtbewoner Selman Cakmak.

Hij wijst naar jongeren die in en naast het park rondhangen, en soms voorbijgangers durven lastigvallen. Ook loslopende honden zorgen er voor moeilijkheden. Bezoekers vragen zich af of er geen afgebakende zone moet komen. “We weten dat er al enkele mensen zijn gebeten”, zeg Olivier Slosse, hoofdcommissaris van de politiezone Brussel Noord. Daarom voeren agenten er preventieve controles op honden zonder leiband uit.

Die aanpak sluit aan bij het partijprogramma van de burgemeesterlijst. “Het is van cruciaal belang om de veiligheids- en preventiemaatregelen te versterken om de bevolking gerust te stellen en criminele handelingen te voorkomen”, valt er in te lezen.

Ook bij de oppositie weerklinken gelijkaardige boodschappen. Zo wil Ecolo-Groen straatintimidatie aanpakken met bewustmakingscampagnes en het veiligheidsgevoel in bepaalde buurten verbeteren door aanpassingen in de publieke ruimte.

Burger centraal

De afgelopen bestuursperiode moest Ridouane Chahid (PS) vooral bewijzen wat hij als interim-burgemeester in zijn mars heeft. De geluiden zijn overwegend positief, zowel binnen de administratie als bij de oppositie.

Chahid kent zijn dossiers, speelt kort op de bal en is aanwezig op volksfeesten en in rusthuizen. Bovendien slaagde hij er ook in om via zijn netwerk bij de PS veel geld naar de gemeente te doen vloeien.

Dat hij nu ook lijsttrekker werd en zo wellicht de fakkel overneemt van Rudi Vervoort (PS), die sinds 1998 burgemeester is, stond dan ook in de sterren geschreven. Chahid haalde bij de verkiezingen van juni in Evere alleen al 2.244 voorkeurstemmen en geeft daarbij alle andere kandidaten het nakijken, inclusief de huidige burgemeester.

Voor Chahid moet de burger centraal staan in alles wat de gemeente doet. En aangezien de bevolking jaar na jaar stijgt, moet ook de dienstverlening volgen. Er kwam een groot sportcentrum en er werden plekken gecreëerd waar de bevolking feesten kan organiseren. Chahid maakt zich sterk dat er 700 publieke woningen zijn bijgekomen.

Keerzijde van de medaille zijn de gemeentefinanciën. Evere staat onder curatele. Met name de uitgaven voor het OCMW stijgen elk jaar.

BRUZZ-politiek analist Steven Van Garsse bespreekt de situatie in Evere.

Weinig bedreigingen

Politiek zijn er weinig bedreigingen voor de burgemeesterslijst van Ridouane Chahid. De PS levert al de burgemeester sinds 1947. In 2018 begon de comfortabele positie van de socialisten ietwat af te kalven, maar de Lijst van de burgemeester haalde toen nog altijd 37 procent van de stemmen.

De PS heeft in Evere al sinds lang een entente met Nederlandstalige liberalen en christendemocraten. En naast CD&V en Open VLD, staat ook Vooruit op de lijst. Chahid hoopt hiermee een absolute meerderheid te halen, maar kan dan nog altijd een andere partij laten aansluiten.

Uitdagers zijn Ecolo-Groen (met lijsttrekker Hicham Talhi) en Défi (met lijsttrekker Pascal Freson). Maar die partijen likken nog de wonden van hun verkiezingsnederlaag van juni. En dan is er de MR. De Franstalige liberalen moest op zoek naar een nieuwe kopman, nadat de populaire lijsttrekker Alain Van der Elst de partij vaarwel zei. Philippe Michotte staat nu aan het roer.

Dat alles versterkt de positie van Ridouane Chahid. Bovendien heeft Team Fouad Ahidar beslist om niet op te komen, en is er ook geen PTB-lijst.

De Nederlandstalige spitzenkandidaten zijn schepen Ingrid Haelvoet (CD&V), Tina Martens (Vooruit) en Martine Raets (Open VLD) op de Lijst van de burgemeester. Bij Ecolo-Groen zijn dat Elisa Bruno en Emile Luhahi. Vlaams Belang schuift Thierry Meert naar voren.

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen neemt BRUZZ voor elk van de negentien gemeenten een groot dossier onder de loep. Eerder gingen we al naar Anderlecht, Sint-Gillis, Vorst, Molenbeek, Etterbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe, Oudergem, Ukkel, Elsene , Watermaal-Bosvoorde, Jette, Koekelberg, Sint-Agatha-Berchem en Schaarbeek. Woensdag volgt Sint-Joost-ten-Node.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni