Analyse

Ganshoren: voorakkoord moet sjerp Van Laethem veiligstellen

Bettina Hubo
© BRUZZ
01/10/2024

Saskia Vanderstichele

| De Keizer Karellaan en aangrenzende villawijk in Ganshoren.

In Ganshoren begint het stilaan een traditie te worden. Wanneer de verkiezingen naderen, barst binnen de meerderheid het gekuip en gekonkel los. Zo werd de MR uit de coalitie geknikkerd.

Vier vragen over Ganshoren

  1. Belangrijkste verwezenlijking? Als alles meezit zouden de eerste 35 nieuwe kamers van het OCMW-woonzorgcentrum Heydeken tegen eind dit jaar klaar zijn. Nochtans is het al twintig jaar duidelijk dat het rusthuis dringend vernieuwd moet worden omdat veel bewoners geen eigen sanitair hebben.
  2. Grootste mislukking? Op het vlak van mobiliteit liet het bestuur kansen liggen. De plannen voor de heraanleg van de drukke as Beeckmans-De Brouckère belandden in de frigo en er is nog geen lokaal mobiliteitsplan. Wel kwamen er fietsstraten bij en werd de Broustinlaan, aan de kant van hotel Frederiksborg, afgesloten voor doorgaand verkeer. Bedoeling is dat het een toeristisch pleintje wordt.
  3. Houding jegens Nederlands? Vlaamse schepen Philippe Beghin (Pro Ganshoren) had zijn handen vol met jeugdhuis Tongeluk. Dat moest dicht van de gemeente na klachten over overlast. Nadat er met de VGC een nieuwe beheersregeling was uitgewerkt, kon het in juli weer open. De tweetaligheid dan. Karl Vanlouwe van N-VA verwijt burgemeester Van Laethem en zijn voorganger Kompany dat hij nooit een antwoord in het Nederlands kreeg op zijn talrijke mondelinge vragen. Na een klacht krijgt hij nu een printje met de vertaling.
  4. Waarmee kwam de gemeente nog in het nieuws? Het gaat eindelijk gebeuren: de heraanleg van de Keizer Karellaan, een van de meest chaotische invalswegen van het gewest die al jaren aan het verloederen is. Het Gewest heeft een bouwvergunning gevraagd om de laan om te vormen tot een stadsboulevard, met mooie fietspaden en groen. Hoewel het Ganshorense gemeentebestuur tevreden is, zal de heraanleg toch voer voor discussie zijn, onder meer vanwege het verdwijnen van parkeerplekken.

Eind mei dropte burgemeester Jean-Paul Van Laethem zijn bommetje. Hij kondigde aan dat zijn partij, Pro Ganshoren (Les Engagés/CD&V), die tot dan in een coalitie zat met MR en Défi, een voorakkoord had gesloten met Défi en oppositiepartij PS. Exit de liberalen dus.

Van Laethem, die al een kwarteeuw in het college zit en al vaak van partij of bondgenoot wisselde, wil zichzelf graag opvolgen als burgemeester. Met het manoeuvre hoopt hij de kansen te torpederen van zijn eigengereide en ambitieuze eerste schepen Stéphane Obeid (MR), die ook aast op de sjerp. Om de MR nog meer te verzwakken overtuigde hij bovendien MR-schepen Sabrina Baraka en een MR-gemeenteraadslid om over te stappen naar Pro Ganshoren.

“Als gezin met kleine kinderen vind ik Ganshoren een erg fijne gemeente om te wonen. Het combineert de drukte van het centrum met een meer dorps gevoel, dankzij alle parken vlakbij"

Barbara Moens

Journaliste Politico

Quote Ganshoren Barbara Moens

Vraag is of Open MR-lijst daarmee uitgeschakeld is. Obeid zelf hoopt alvast op een herhaling van de uitslag van 9 juni, toen zijn fractie in Ganshoren eerste werd.

Feit is ook dat Pro Ganshoren het deze keer moet doen zonder de uitstekende scorende Pierre Kompany, tot 2022 burgemeester van de gemeente, maar inmiddels verhuisd naar Anderlecht.

Geen eigen douche in WZC

Door de vele spanningen, ook in de vorige bestuursperiodes, liepen enkele grote dossiers flink vertraging op. Bijvoorbeeld de broodnodige renovatie van het OCMW-woonzorgcentrum Home Heydeken, waar vandaag nog steeds een flink aantal bewoners het zonder eigen douche of wc moet stellen.

Ook projet phare – het nieuwe administratieve centrum – vlot niet echt. Het gemeentebestuur wil het volledige gemeentelijke en OCMW-personeel centraliseren in een nieuwbouw op de rusthuissite aan de Hervormingslaan, waarna het huidige gemeentehuis zou worden verkocht. Maar concreet is dat allemaal nog niet.

De renovatie van de sporthal schiet evenmin op, maar aan de Bosstraat ging wel een mooi sportpaviljoen open. Ook kwam er een LISA-veiligheidsantenne en zitten de plannen voor een Franstalige lagere immersieschool – de eerste gemeentelijke lagere school in Ganshoren – in een heel ver stadium.

Voorts wist Ganshoren afgelopen bestuursperiode zijn eerste duurzame wijkcontract binnen te halen en wel voor de buurt van de sociale woontorens, de Villa’s. De gewestelijke financiële injectie zal welkom zijn: de wijk kampt namelijk met drugsoverlast en onveiligheid. Het is een van de uitdagingen voor een gemeente die verjongt en diverser wordt, maar ook armer.

Minister duwt

De Nederlandstalige kandidaten staan verspreid over verschillende lijsten. CD&V maakt onderdeel uit van Pro Ganshoren, met huidig Vlaams schepen Philippe Beghin op de vijfde plaats. Open VLD verkaste van de PS-lijst naar Open MR. Massimo Scotti is er met zijn derde plaats de hoogst genoteerde. Erik Van Den Berghe stapte niet mee over en werd door de socialisten beloond met een tweede plek. N-VA had vorige keer voor het eerst een verkozene, Karl Vanlouwe, die opnieuw de lijst trekt. Arne Smeets staat bij Ecolo-Groen op plaats twee, Elke Van den Brandt duwt.

Gemeenteanalyses

Wat is de situatie in de verschillende Brusselse gemeentes? Voor welke uitdagingen zullen de te verkiezen gemeenteraadsleden komen te staan? Ontdek het in onze gemeenteanalyses.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren , Ganshoren kiest , Politiek , Gemeenteanalyses , gemeenteraadsverkiezingen 2024 , Keizer Karellaan , Jean-Paul Van Laethem , Pro Ganshoren , voorakkoord

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni