Analyse

Koekelberg: Laaouej wil populariteit consolideren met anti-Good Move

Bettina Hubo
© BRUZZ
01/10/2024

Saskia Vanderstichele

| De basiliek van Koekelberg.

Ahmed Laaouej, die in 2018 de fakkel overnam van de liberaal Philippe Pivin, wil aan zet blijven als burgemeester in Koekelberg. Vraag is: doet hij dat met of zonder Ecolo?

Vier vragen over Koekelberg

  1. Belangrijkste verwezenlijking? Koekelberg, de enige Brusselse gemeente zonder antenne van Actiris, heeft sinds kort een Jobhuis waar werkzoekenden geholpen worden in hun zoektocht. Een goede zaak in een gemeente met toch flink wat (jeugd)werkloosheid. Belangrijk ook zijn het nieuwe wijkcontract en het stadsvernieuwingscontract Rondom Simonis. Hierdoor krijgt de gemeente onder meer een jeugdhuis, een cultureel centrum en een nieuwe sporthal.
  2. Grootste mislukking? De verkeersveiligheid blijft een probleem. De auto is erg dominant. Zo is er veel transit- en sluipverkeer en wordt er vaak te hard gereden in de straten rond het Elizabethpark, waar in 2019 ook een voetgangster omkwam. Fietsers klagen over te weinig veilige fietspaden. Intussen gebeurden er wel kleine ingrepen. Zo kwamen er enkele schoolstraten en een kleine voetgangerszone aan Comenius. Ook werd het kruispunt Besme-Seghers afgesloten.
  3. Houding jegens Nederlands? De nieuwe Comeniussite, met school, crèche en sporthal, gaf de Nederlandstalige gemeenschap in Koekelberg een flinke boost. Ook de bib, de chiro en gemeenschapscentrum De Platoo vonden er onderdak. Maar Comenius is het werk van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, niet van de gemeente. Die spant zich te weinig in voor de Nederlandstaligen, zeggen vrijwilligers en verenigingen.
  4. Waarmee kwam de gemeente nog in het nieuws? Frédéric Blondeel, met zijn vestiging in Koekelberg, werd dit jaar voor de tweede keer door Gault&Millau uitgeroepen tot beste chocolademaker. Een opsteker ook voor Belgian Chocolate Village, het museum dat Koekelberg als chocoladegemeente wil promoten. Dit prestigeproject, dat onder oud-burgemeester Pivin het licht zag, bestaat tien jaar, maar is nog steeds niet rendabel.

De verkiezingsavond van 14 oktober 2018 veroorzaakte een aardverschuiving in het kleine Koekelberg. De lijst van burgemeester Philippe Pivin (MR), waarop toen ook Défi en de Vlaamse partijen Open VLD, SP.A en CD&V stonden, haalde voor het eerst in jaren geen absolute meerderheid en Ahmed Laaouej (PS) zag zijn kans schoon om de macht over te nemen, met de hulp van Ecolo-Groen en de burgerlijst Alternative Humaniste van Véronique Lefrancq (toen CDH).

Zo kwam, na veertig jaar, een einde aan de dynastie van vader en zoon Pivin.

Al snel stapten de Vlaamse socialisten Dirk Lagast en Robert Delathouwer over naar de meerderheid, net als Défi. Lagast kreeg het OCMW-voorzitterschap.

“Ik had gehoopt dat er onder deze coalitie meer culturele samenwerking zou zijn tussen Frans- en Nederlandstaligen. Niet dus”

Frederik Lamote

Oprichter Growfunding en voorzitter Toestand vzw

Quote Koekelberg Frederik Lamote

Een van de eerste acties van de nieuwe coalitie was het prestigeproject Cirk, het geplande internationaal circuscentrum, schrappen. Te duur, luidde de verklaring.

Wat kwam er dan wel? Een nieuw Jobhuis en een veiligheidsantenne LISA. Ook ging het nieuwe OCMW-woonzorgcentrum Jourdan Village open, en werden er sociale en transitwoningen gebouwd.

Bovendien wist het college een nieuw wijkcontract en het stadsvernieuwingscontract Rondom Simonis in de wacht te slepen. Dankzij die financiële steun van het Gewest zal Koekelberg over enkele jaren kunnen pronken met een jeugdhuis, een extra crèche, een cultureel centrum, een nieuwe sporthal en een fietsostrade.

Stadskanker

Minder positief zijn de aanslepende dossiers. De verbouwing van het paviljoen Vanaudenhoven in het Elisabethpark bijvoorbeeld. Het gebouwtje was vier zomers lang de stek van de populaire Bar Eliza, een burgerinitiatief van voornamelijk Nederlandstaligen. Na de zomer van 2019 was het echter afgelopen. Het paviljoen zou verbouwd worden, deels tot socio-culturele ruimte voor de gemeente, deels tot lokaal voor de parkwachters. Maar de vergunningsaanvraag en aanbesteding sleepten aan.

Na vijf jaar zijn de werken nog niet begonnen en is het paviljoen verworden tot een stadskanker, tot frustratie van veel buurtbewoners. Zopas liet het gemeentebestuur weten dat de renovatie dan toch dit najaar zou starten.

Idem voor de opsplitsing van De Kadeekes, de Nederlandstalige basisschool die al jaren uit haar voegen barst. De kleuters krijgen een eigen gebouw, maar in de hele verhuisoperatie zat weinig schot.

Inzake mobiliteit oogt het palmares eerder mager ondanks de drie groene schepenen in het college. Dat komt onder meer omdat burgemeester Laaouej niet wil weten van maatregelen die het autoverkeer terugdringen. In maart mocht schepen van Mobiliteit Marie Bijnens (Groen) gewestelijke subsidies aanvragen voor een lokaal mobiliteitscontract. Maar het wordt geen Good Move, benadrukte Laaouej.

Bijnens wil het lokale mobiliteitsplan graag verder uitwerken in een volgende legislatuur. Zij trekt de lijst Ecolo-Groen, die geduwd wordt door ontslagnemend federaal minister Tinne Van der Straeten. Maar het is de vraag of de PS er nog zo tuk op is om samen met de groenen te besturen. “Er zijn ook MR en Les Engagés. Het hangt ervan af wie het beste scoort,” zo klinkt het bij de Franstalige socialisten.

Défi uiteengespat

De PS-lijst wordt opnieuw aangevoerd door Ahmed Laaouej. Zijn partij was bij de gewestverkiezingen topscorer in Koekelberg. Bij winst zal hij moeten kiezen tussen het burgemeesterschap en zijn zitje in het Brussels parlement (Laaouej voert als PS-voorzitter van Brussel momenteel ook de formatiegesprekken aan Franstalige kant). Op zijn burgemeesterslijst staan deze keer ook Alternative Humaniste van Véronique Lefrancq, die brak met Les Engagés. Défi is uiteengespat.

Bij oppositiepartij MR is Renaud Fleusus kandidaat-burgemeester. Les Engagés komen met een eigen lijst.

De Nederlandstalige partijen dan: Vooruit voegde zich bij de PS-lijst. Lagast kreeg de derde plaats, Delathouwer duwt. Open VLD en CD&V zijn trouw gebleven aan de MR, die ook een kandidaat van Volt op de lijst heeft. De N-VA trekt op eigen kracht naar de kiezer.

Gemeenteanalyses

Wat is de situatie in de verschillende Brusselse gemeentes? Voor welke uitdagingen zullen de te verkiezen gemeenteraadsleden komen te staan? Ontdek het in onze gemeenteanalyses.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Koekelberg , Koekelberg kiest , Politiek , Gemeenteanalyses , gemeenteraadsverkiezingen 2024 , Ahmed Laaouej , PS , Philippe Pivin

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni