BRUZZ-analist Steven Van Garsse ontwaart vier tendensen uit de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen zondag in Brussel. De PS deed het goed, net als MR. Ecolo-Groen kreeg een zware klap en PVDA maakte de verwachtingen niet waar.
Vier tendensen uit de resultaten: 'De GoodMove-perikelen hebben Ecolo pijn gedaan'
1. MR staat er weer in Brussel (maar doet dat niet alleen)
Voor politiek analist Steven Van Garsse is er een duidelijke winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Brussel; de MR. "De MR heeft na de zware opdoffer in 2018 gezworen dat ze terug aan zet wilden komen in Brussel, zowel op gewestelijk niveau als op gemeenteniveau. En dat is ze vandaag gelukt. Ze zullen meer burgemeesters leveren dan de twee die ze hadden, en in meer coalities komen dan nu het geval is”, zo ziet Van Garsse.
“Zo hebben ze stevig gewonnen in bijvoorbeeld Brussel-Stad, Schaarbeek, Anderlecht en Watermaal-Bosvoorde... Het merk MR betekent weer iets in Brussel. En het belang van die gemeentelijke machtsbasis voor een partij mag je niet onderschatten. Het is cruciaal om een partij regionaal verder uit te bouwen, met schepenen en burgemeesters als zichtbare kopstukken”, legt de chef politiek van BRUZZ uit.
“Maar je moet bij dat grote succes ook vertellen dat MR het vaak niet op eigen houtje heeft gedaan. Zo wonnen ze in Vorst fors, maar in kartel met Défi, in Schaarbeek, Watermaal-Bosvoorde en Brussel-Stad wonnen ze samen met Les Engagés. MR heeft die bondgenoten nodig gehad om terug aan de macht te komen.
Volgens Van Garsse gaat de Franstalige liberale partij vannacht stevig onderhandelen vanuit een goede startpositie. “Nu begint het marchanderen. Volgens Le Soir is nationaal MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez afgezakt naar Brussel om zelf te onderhandelen met de Brusselse kopman van de PS; Ahmed Laaouej.”
“Bouchez zal daarbij proberen om MR in zo veel mogelijk bestuurscoalities te krijgen, en zich waarschijnlijk concentreren op de grote gemeentes. De vraag blijft of de vele lokale afdelingen zich door die voorzitters zullen laten vertellen wat ze moeten doen, dat hangt af van hoe sterk de lokale politici staan tegenover hun moederpartij. Maar dat gemarchandeer kan er mee voor zorgen dat we nog enige tijd moeten wachten voor we weten welke meerderheid aan zet komt in een aantal gemeenten.”
2. PTB-PVDA maakt belofte niet waar (door Fouad Ahidar)
“Het valt op dat PTB-PVDA het niet zo goed heeft gedaan. Bijvoorbeeld in Brussel-Stad, Schaarbeek en Anderlecht gaat de partij er amper op vooruit tegenover zes jaar geleden, terwijl de partij het daar in juni wel heel goed heeft gedaan", zo merkt Van Garsse. Zo scoorde PTB-PVDA in juni nog 21,2 procent in Brussel-Stad voor de Kamer, tegenover 13,4 procent voor de gemeenteraad afgelopen zondag. "Dat is des te pijnlijker omdat ze niet eens in elke gemeente opkwamen, maar zich toelegden op een aantal focusplekken."
"Maar PVDA doet het bijvoorbeeld wel heel goed in Vorst (+10 procentpunt) en Sint-Gillis (+11 procentpunt), net gemeenten waar Team Fouad Ahidar geen lijst heeft ingediend. Dat is opmerkelijk, het lijkt erop dat Ahidar de PTB-PVDA pijn heeft gedaan in een aantal gemeenten waar ze in juni erg goed hebben gescoord."
"En dat moet je Fouad Ahidar nageven, hij zet het succes van juni door en zijn lijsten scoren bijna overal waar ze opkomen heel erg goed voor een nieuwe partij. Dat is een hele prestatie."
"Alleen in Sint-Jans-Molenbeek scoort PTB-PVDA erg sterk terwijl ook Fouad Ahidar het goed doet, dat is de uitzondering op de regel. Maar ook daar scoorde PVDA in juni hoger dan nu in oktober."
3. Het waren goede verkiezingen voor PS, Ecolo kreeg zware klap
“Voor PS waren dit best goede verkiezingen”, zo denkt Van Garsse. “Ze behouden hun burgemeesterssjerp in Brussel-Stad, en worden de grootste in Schaarbeek, een gemeente waar ze jarenlang hun zinnen op hadden gezet. Ze blijven ook de grootste kracht in Molenbeek en Sint-Gillis. De PS-kopstukken Ahmed Laaouej en Ridouane Chahid zetten een zeer sterk resultaat neer in Koekelberg en Evere. Alleen Anderlecht is een pijnlijk verlies voor de PS, maar over het algemeen heeft de partij het in Brussel niet slecht gedaan.”
“De grote verliezer van de verkiezingen is Ecolo, dat kunnen we wel zeggen, zij verliezen overal in het gewest. De GoodMove-perikelen hebben hen echt pijn gedaan, bijvoorbeeld in Anderlecht, Molenbeek en Schaarbeek”, zo ziet de politiek analist. "Daar hebben ze het sterke mandaat dat ze in 2018 hebben gekregen verkwanseld."
“Eigenlijk zijn ze in heel Brussel afgestraft voor hun mobiliteitsaanpak, al hebben ze hier en daar de schade kunnen beperken. Zo zijn de verliezen beperkt in Brussel-Stad en Elsene, waar ze de grootste partij zijn gebleven en misschien de burgemeester kunnen leveren. Daarnaast lijken Groen-kiezers de tweetalige groene lijsten een duw in de rug te hebben gegeven. Nederlandstalige Groen-kandidaten doen het in vergelijking erg goed, dat zagen we ook in juni. Die twee zaken hebben Ecolo-Groen behoed voor een totale catastrofe.”
4. Nederlandstaligen doen het beter op tweetalige lijsten
Het valt op dat geen enkele eentalige, Nederlandstalige lijst nog een gemeenteraadslid binnenhaalt. Zo verliest N-VA terrein in alle Brusselse gemeenten waar de partij opkomt, de Vlaams-nationalisten houden geen enkel gemeenteraadslid over. Ook Vlaams Belang slaagde er in geen van de drie gemeenten waar de partij aan de verkiezingen deelnam een zetel te halen, al zaten ze er met 4 procent in Evere niet ver van.
En Vooruit trok ten slotte zonder PS naar de kiezer in Schaarbeek, de behaalde 2,2 procent waren niet genoeg voor een zetel voor Hannelore Goeman.
Voor het eerst zullen alle Nederlandstalige gemeenteraadsleden en schepenen verkozen zijn op tweetalige lijsten. “Die trend is er al jaren", zo ziet Van Garsse, "eentalige Nederlandstalige lijsten doen het steeds minder goed in Brussel. Voor Nederlandstalige politici in Brussel lijkt de toekomst weggelegd te zijn voor tweetalige lijsten, toch op gemeentelijk vlak."
Lees meer over: Brussel , Meer verkiezingsnieuws , gemeenteraadsverkiezingen 2024 , MR , PS , Ecolo , Les Engagés , PTB-PVDA
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.