Nu waarnemend burgemeester Frédéric Nimal (Défi) met vakantie is, neemt Nederlandstalig schepen Quentin van den Hove (Open VLD) een week het roer over in Schaarbeek. Met die combinatie van verschillende bevoegdheden belooft het een drukke zevendaagse te worden. Maandag trapte hij de werkweek af met een bezoek aan de markt op het Rigaplein. “Hopelijk doen er zich geen rampen voor, zodat ik woensdag gewoon kerst kan vieren", knipoogt de tijdelijke burgervader alvast.
Quentin van den Hove start week als Schaarbeeks burgemeester: 'Hopelijk is er geen ramp'
Na het doorploegen van zijn mailbox start Van den Hove maandagvoormiddag de dagorde op de markt aan het Rigaplein, net op tijd voor het laatste streepje zon van de dag. Sinds enkele weken is hij immers ook bevoegd voor Middenstand, omdat de vorige schepen niet herverkozen raakte en er nog geen nieuwe meerderheid is.
“Daarom wilde ik ter plekke eens kunnen zien hoe de organisatie precies verloopt”, zegt Van den Hove. Niet dat hij de markt niet kent. Hij woonde er nog in de buurt nadat hij de Voorkempen verliet voor de hoofdstad, ondertussen ongeveer twintig jaar geleden. Een aantal mensen, marktkramers, bezoekers en een gemeenschapswacht, spreekt hem er hartelijk aan, zowel in het Frans als in het Nederlands.
Drukke week
En deze week wordt nog net iets anders voor Van den Hove. Naast die nieuwe en zijn eigen bevoegdheden als schepen, draagt hij de komende zeven dagen ook de burgemeesterssjerp. “Normaal gesproken wordt de tijdelijke vervanger binnen de eigen partij gezocht. Maar aangezien de collega’s van Défi allen met verlof zijn, kwamen ze bij mij uit”, glundert hij.
Die combinatie van verschillende verantwoordelijkheden voorspelt een drukke werkweek. “Hoewel er geen schepencollege is, blijft het gemeentehuis wel open tijdens de vakantie. De diensten waar ik bevoegd voor ben, Burgerlijke Stand en Bevolking onder andere, blijven draaien. Op zaterdag zijn er dan weer huwelijken, en als tijdelijk burgemeester sta ik de hele week stand-by.”
Het is van 1860 geleden dat Schaarbeek een Nederlandstalige burgemeester heeft.
In geval van urgente crisissituaties, een grote brand bijvoorbeeld, is het namelijk de bedoeling dat Van den Hove afzakt naar het hoofdcommissariaat van de politie om de coördinatie op zich te nemen.
“Hopelijk doen er zich geen rampen voor, zodat ik woensdag gewoon kerst kan vieren. Momenteel is het vrij rustig, maar je weet nooit. In dat opzicht ben ik toch blij dat Frédéric Nimal tijdens oudejaarsavond opnieuw aan het roer zal staan”, knipoogt hij.
Sensor
Ook al is het maar voor een week, toch blijft het opvallend dat in – nota bene de gemeente van wijlen Roger Nols – er opnieuw een Nederlandstalige burgemeester is. De laatste keer dateert van midden de 19de eeuw. Toen oefende Willem Geefs er tussen 1852 en 1860 de ambt uit. “Er staat geen sensor op het graf van Nols. We weten dus niet of hij zich al omgedraaid heeft”, lacht Van den Hove, verwijzend naar de weinig Vlaamsgezinde houding van de Franstalige oud-burgemeester.
Dat Nederlandstalige aspect beschouwt Van den Hove trouwens niet per se als opvallend. “De voorbije jaren kwamen steeds meer Nederlandstaligen in Schaarbeek wonen. De mooie panden en buurten, en sociale cohesie zijn zaken die hen erg aanspreken."
"Ook ons Nederlandstalig onderwijs speelde een belangrijke rol in die aantrekking. In die mate dat Nederlands spreken vandaag een evidentie is geworden in de gemeente, zeker onder de jeugd. Je kunt er niet meer zomaar van uitgaan dat iemand Franstalig is.”
'De voorbije jaren kwamen steeds meer Nederlandstaligen in Schaarbeek wonen. In die mate dat Nederlands spreken hier vandaag een evidentie is geworden, je kunt er niet meer zomaar van uitgaan dat iemand Franstalig is'
Waarnemend burgemeester
Als burgemeester en schepen in lopende zaken kan Van den Hove de komende periode geen grote veranderingen invoeren. “Maar door die nieuwe bevoegdheden merk ik wel werkpunten op in domeinen die doorgaans niet de mijne zijn. Dat maakt deze situatie wel leuk en interessant."
Zo stelde hij op vlak van Middenstand vast dat er eigenlijk geen richtlijnen zijn op de gemeentewebsite voor mensen die een zaak willen opstarten. "Daarvoor moeten ze telefonisch om info vragen. Dergelijke zaken kunnen we meenemen naar het volgende gemeentebestuur toe.”
Nieuwe meerderheid
Wanneer we die nieuwe meerderheid mogen verwachten, valt nog af te wachten. In de laatste stand van zaken lag de weg open voor een coalitie van de PS, het kartel MR-Les Engagés, Ecolo-Groen en de Burgemeesterlijst van Bernard Clerfayt (Défi).
Die partijen zitten nog rond de tafel, maar er is nog veel werk aan de winkel. “Ik neem zelf geen deel aan de gesprekken, maar weet dat er een bijeenkomst is geweest rond de financiële situatie van de gemeente”, zegt Van den Hove. “Die discussie ligt moeilijk. De onderhandelaars staan nog niet op één lijn."
Hij vermoedt dat er over thema’s zoals mobiliteit ook nog overlegd zal worden. "Op dat vlak spelen nog grote verschillen qua visie tussen PS-MR enerzijds en Ecolo-Groen anderzijds.”
Van den Hove schat dat er ten vroegste over een "goeie maand" een nieuw bestuur kan zijn. Zelf is hij klaar voor een tweede termijn als schepen. “Alleen hangt dat natuurlijk af van wie uiteindelijk in de meerderheid zal zetelen, en wie schepenen kan voordragen. Momenteel liggen alle pistes nog open.”
Lees meer over: Schaarbeek , Schaarbeek kiest , Meer verkiezingsnieuws , Quentin van den Hove , frédéric nimal