De ‘hipste gemeente van Brussel’ kwam de voorbije jaren vooral in het nieuws door drugsoverlast en gebakkelei over het circulatieplan. Hamvraag lijkt vooral met wie nieuwbakken burgemeester Jean Spinette (PS) na de stembusgang in Sint-Gillis in zee wil gaan.
Saskia Vanderstichele
| Sint-Gillis Voorplein.
Vier vragen over Sint-Gillis
Belangrijkste verwezenlijking? Het wat verwaarloosde Marie Jansonplein in het hart van de gemeente kreeg een volledige en geslaagde make-over. Het nieuwe ontwerp maakt van de ruimte een echte stedelijke ontmoetingsplek én een klimaatbestendige plek, met veel ontharding en insijpelzones. De site van ECAM-school werd dan weer omgevormd tot een jeugdpool, met onder meer sportinfrastructuur voor de Nederlandstalige basisschool vlakbij.
Grootste mislukking? De groenen wilden een ingrijpend circulatieplan dat autoverkeer terugdringt, de PS stond op de rem. De coalitiepartners bakkeleiden zo lang dat het plan pas na de verkiezingen wordt uitgevoerd. Als de meerderheid wisselt, belandt dat plan dus mogelijk in de vuilnisbak. Qua netheid wordt veel schoongemaakt, maar ontbreekt het aan preventie en sancties.
Houding jegens Nederlands? Sint-Gillis is een van de Brusselse gemeenten waar het aantal Nederlandstaligen het snelst groeide. Dat weerspiegelt zich ook in het schepencollege, dat met Willem Stevens en Suzanne Ryvers twee Nederlandstalige schepenen telt. De gemeente beschikt over een Nederlandstalige bib, het naschoolse aanbod in het Nederlands werd uitgebreid en in de Merodestraat is er is nu ook een Nederlandstalige gemeentecrèche. Nederlands spreken aan het loket lukt niet altijd.
Waarmee kwam de gemeente nog in het nieuws? Sint-Gillis haalde de voorbije jaren vooral het nieuws met drugsoverlast en -geweld, waarbij ook verschillende doden vielen. Drugs zijn een problematiek die een gemeente niet alleen aankan en het bestuur vroeg dan ook meer inspanningen op federaal niveau. Dat bij de lokale politiezone Zuid agenten ontbreken, helpt ook al niet. De liberalen verwijten het bestuur dat ze de gespecialiseerde nabijheids- en interventiebrigade Uneus afschaften, die op de geteisterde Zuidwijk focuste.
Hoe test je het best of iemand een doorgewinterde fietser of automobilist is? Laat die persoon de Bareel van Sint-Gillis oversteken. Lukt dat zonder kleerscheuren of hartaanval, dan is hij of zij best wel geroutineerd.
Het chaotische kruispunt met zeven straten werd niet toevallig de focus voor een nieuw circulatieplan. Het studiebureau, aangesteld om dat plan uit te denken, stelde voor om een deel van het kruispunt tot voetgangerszone om te bouwen, met enkele harde knippen. Prima voor de groenen, inbuvable voor de socialisten van burgemeester Jean Spinette (PS), die hun coalitiepartner wereldvreemdheid verweten.
Het compromis dat de kemphanen na lang dralen goedkeurden zou na de verkiezingen worden uitgevoerd.
“Sint-Gillis verenigt het beste en het slechtste van de stad. Het is een solidair en artistiek dorp waar iedereen elkaar kent, maar ook een gemeente waar zowat op elke straathoek gedeald wordt”
Uitbater Brasserie De L’Union
Het dossier illustreert hoe moeilijk de verhouding tussen rood en groen vaak was in de meerderheid. De lijst van de burgemeester (PS en Vooruit) zit daarbij gekneld tussen twee fronten: inhoudelijk is het zweten tussen de progressieve kiezers in de erg jonge gemeente enerzijds en de traditionelere, autobezittende achterban anderzijds.
Politiek worden de socialisten dan weer belaagd door zowel Ecolo als de PTB-PVDA. De eerste partij kreeg dan wel flinke klappen bij de gewestverkiezingen, in Sint-Gillis blijven de ecologisten wel van betekenis.
De grootste concurrent is echter PTB-PVDA, die in juni zo maar even (nipt) grootste partij werd in de gemeente van de kuulenkappers, een politieke primeur. De marxisten surfen mee op de protesten tegen het mobiliteitsbeleid, maar fulmineren evengoed tegen een hogere onroerende voorheffing.
Explosieve stijl
Gemeenteverkiezingen zijn natuurlijk geen gewestverkiezingen en als bestuurspartij kan de PS meer bekende lokale boegbeelden uitspelen dan PTB-PVDA. Toch zijn de socialisten ook op dat vlak niet zorgenvrij. Behalve stemmenkanon Charles Picqué – 37 jaar burgemeester – moet de PS ook de populaire Cathy Marcus en Carlo Luyckx missen.
Jean Spinette draagt de tricolore sjerp pas twee jaar. Hij viel in die tijd vooral op door zijn alomtegenwoordigheid, maar ook door zijn vaak explosieve stijl, die de inhoudelijke conflicten met de groene partner niet meteen makkelijker maakten.
De verkiezingsavond belooft spannend te worden. Wellicht wordt de PS opnieuw de grootste partij en kan ze kiezen met wie ze een coalitie wil vormen. Of doorgaan met de groenen van lijsttrekster Catherine Morenville, die ze onder meer in het mobiliteitsdossier als “doctrinair” ervaren? Of voor de liberalen kiezen, die samen met Les Engagés opkomen en al openlijk lonken naar machtsdeelname?
Het nieuwe blauwe boegbeeld Yannis Bakhouche hoopt alvast stemmen te scoren met een ander dossier dat blijft etteren in de gemeente: de drugsproblematiek.
Mogelijk scoort PTB-PVDA zo goed dat er een derde partij in de meerderheid moet. De marxisten willen in Sint-Gillis alvast meeregeren en Ecolo ziet geen graten in die samenstelling. Het zou een primeur zijn in het gewest. Samen met Molenbeek is de gemeente een van de twee plekken waar dat scenario realistisch lijkt.
Het is ook uitkijken naar de resultaten van de Nederlandstalige kandidaten. In een gemeente waar steeds meer Nederlands klinkt, kregen die vaak zichtbare plaatsen. Willem Stevens (Vooruit.brussels) staat derde op de lijst van de burgemeester, Loes Salomez (Groen) krijgt dezelfde plaats voor Ecolo-Groen. En ook bij PTB-PVDA (Anna Milojkowic op vier) en Open MR-Les Engagés (Melanie Verroken op vier) staan de kandidaat-Nederlandstalige schepenen relatief hoog.
Gemeenteanalyses
Lees meer over: Sint-Gillis , Sint-Gillis kiest , Gemeenteanalyses , gemeenteraadsverkiezingen 2024 , Jean Spinette , Drugsoverlast , circulatieplan
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.