Als het van schepen Saliha Raïss (Vooruit.brussels) afhangt, moet Molenbeek een audit bestellen naar het functioneren van het gemeentebestuur waar ze zelf deel van uitmaakt. “We moeten in eigen boezem durven kijken, dat geef ik 100 procent toe.”
Molenbeeks schepen Raïss (Vooruit.brussels) wil audit naar functioneren gemeentebestuur
Tijdens een debat met Groen-kandidaat Arno Vervaet op BRUZZ noemt schepen Saliha Raïss een audit naar het functioneren van “het bestuur in Molenbeek zelf, het personeel en de administratie” een prioriteit.
Opvallend: Raïss maakt als schepen van onder meer Openbare Werken en Nederlandstalig Onderwijs zelf deel uit van het Molenbeeks gemeentebestuur, dat geleid wordt door burgemeester Catherine Moureaux (PS).
Vertrouwen ver zoek
Moureaux kwam de afgelopen legislatuur vaak onder vuur te liggen door kritiek op haar bestuursstijl. Topambtenaren van de gemeentelijke administraties hadden het over “wantrouwen”, “uitbarstingen” en “dwingend gedrag”. Met haar eigen schepen, partijgenoot Abdellah Achoui, kwam het tot een fysieke aanvaring. De administraties in Molenbeek zitten ondertussen op hun tandvlees.
“De burgemeester heeft heel wat dossierkennis, maar de manier waarop ze bestuurt kan misschien wel anders”, aldus Raïss. Ook in het eigen gemeentebestuur loopt de relatie met coalitiepartner MR al een tijdlang spaak. “Het vertrouwen is ver zoek, maar we vormen nog steeds een college.”
Volgens Arno Vervaet, die als nummer drie op de Ecolo/Groen-lijst zal moeten knokken voor een zitje in de gemeenteraad, is het vertrouwen van de Molenbekenaren geschonden door de woelige bestuursperiode die Moureaux erop heeft zitten.
Hij noemt de PS-burgemeester een “bulldozer”, terwijl de gemeente nood heeft aan een “bruggenbouwer”. “De inwoners merken dat er niet veel vooruitgaat, er te veel afval ligt en heraanleggingen uitblijven. Bij elke heraanleg die de rol van de auto aantastte, lag het Molenbeeks bestuur dwars.”
Imago
Daar is Raïss, die een jaar geleden de fakkel overnam van Jef Van Damme, het niet mee eens.
“Ik heb kunnen genieten van de initiatieven die mijn voorganger heeft gelanceerd, zoals de vergunning voor de heraanleg van de Ossegemstraat. Ondertussen hebben we van de Zaadstraat bij gemeentelijke basisschool De Knipoog een semi-permanente schoolstraat gemaakt. We werken aan meer fietspaden en meer autovrije pleinen. Maar, er is een doortastendere visie op mobiliteit nodig, daar vinden we elkaar.”
Vervaet: “De projecten van dit bestuur gaan niet ver genoeg. Er is geen sprake van een circulatieplan waar een heraanleg mee gepaard gaat, de autodruk blijft te hoog. Je kan aan de slag met onze parken en er zelfs zwemgelegenheid creëren, of je kan van de Molenbeekse kanaalzijde een esplanade maken om te flaneren. De gemeente heeft zoveel potentieel.”
Ook het imago van de gemeente kwam aan bod. Zo liet Vooruit-voorzitter Conner Rousseau in 2022 optekenen dat wanneer hij door Molenbeek rijdt, hij zich “niet in België voelt”.
“Voor mij zijn het stupide uitspraken”, zegt Raïss. “Maar er zijn gesprekken geweest met de voorzitter na die quotes, en de relatie is intussen beter. Ik denk dat we de troeven van de gemeente meer in de picture moeten zetten."
Lees meer over: Brussel kiest , Sint-Jans-Molenbeek , Sint-Jans-Molenbeek kiest , Saliha Raiss , Arno Vervaet
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.