Gemeenteraadsverkiezingen 13 oktober 2024: Dirk De Block (PVDA) en Cathérine Moureaux (PS) op verkiezingsavond in Sint-Jans-Molenbeek

Belgaimage/Bart Dewaele. Montage: BRUZZ

| Catherine Moureaux (PS) en Dirk De Block (PTB/PVDA)

PS en PTB/PVDA vormen Molenbeekse meerderheid zonder extra partner

JB
© BRUZZ
26/11/2024
Updated: 26/11/2024 12.00u

In Molenbeek is een ultrakrappe meerderheid met de PS, Vooruit en de PTB/PVDA in de maak. Burgemeester Catherine Moureaux (PS) bevestigt dat de drie partijen een akkoord hebben. Samen hebben socialisten en marxisten 23 van de 45 zitjes in de gemeenteraad.

PS-burgemeester Catherine Moureaux, Vooruit-schepen Saliha Raïss en PVDA/PTB-kopman Dirk De Block zochten ruim veertig dagen tevergeefs naar een extra coalitiepartner om hun meerderheid van 23 op 45 zetels comfortabeler te maken.

Met de finish in zicht – op 1 december moet de nieuwe bestuursploeg in het zadel zitten – was een lastminute doorbraak steeds minder aannemelijk. Dinsdagavond roept de lokale PS-afdeling zelfs haar leden bijeen om het nieuwe bestuursakkoord met de PTB/PVDA te bekrachtigen. Ondertussen heeft Moureaux via Belga al laten weten dat er "een solide en coherent akkoord is om een vooruitgangsmeerderheid te vormen".

Team Fouad Ahidar (zeven zetels), Molenbeek Autrement (vier zetels) en Ecolo-Groen (twee zetels) bleven de voorbije weken echter in de running om alsnog mee te stappen in het Molenbeeks bestuur. Maar geen van de partijen leek echt warm te lopen voor een avontuur met de socialisten en marxisten, die zelf ook hoog spel speelden.

Weinig enthousiasme

Daar zijn verschillende redenen voor. Moureaux, Raïss en De Block trokken de voorbije weken vooral aan de mouw van de groenen, hoewel de twee verkozenen van Ecolo-Groen vorige maand al aangaven dat ze hun oppositiekuur zouden verlengen.

Vooral bij de Nederlandstalige groenen – covoorzitter en Molenbekenaar Nadia Naji voorop – viel weinig enthousiasme te bespeuren om de meerderheid te vervoegen. De vrees leeft dat de twee groene zitjes onvoldoende zouden zijn om te wegen op het beleid. Ecolo had naar verluidt meer oren naar onderhandelingen, maar kan onmogelijk overstag gaan als Groen het been stijf houdt.

“We zullen de hefbomen niet in handen hebben om het verschil te kunnen maken”, aldus gemeenteraadslid Hilde Sagon (Groen) dinsdagochtend. Zij stelt dat zowel Ecolo als Groen de deur voor bestuursdeelname gesloten hebben.

Team Fouad Ahidar was nog in beeld, al reageerde Ahidar eerder lauwtjes. “We weten eigenlijk van niets. Dezelfde vragen blijven overeind: hoe gaat het bestuur de financiële put dichten en wat zijn de beleidsprioriteiten? Zolang we geen antwoorden krijgen op die vragen, is er geen sprake van meebesturen.”

Molenbeek Autrement, de partij van ex-schepen Ahmed El Khannouss, lag dan weer slecht bij Moureaux. Door de impasse zat El Khannouss vorige week wel nog rond de tafel met de PS, maar ook die gesprekken leverden geen doorbraak op.

Lees verder onder de foto

Verkiezingen 2024 Brussels parlement BRU EFF 06 Saliha Raiss Z2

Vooruit

| Saliha Raïss zal haar schepenambt verlengen. Met Dirk De Block komt er bovendien een tweede Nederlandstalige in het schepencollege.

Casting

Tegen de achtergrond van de lange formatie in Molenbeek speelt ook gekibbel om de postjes. Naast het burgemeesterschap eisen de socialisten vier schepenenambten, waaronder een post voor Vooruit. Ook de PTB/PVDA zou vier schepenen leveren. Wie het voorzitterschap van het OCMW binnenhaalt, is onduidelijk.

Uiteraard zou een mogelijke extra partner aan tafel die verdeling scheeftrekken en bovendien vroegen Team Fouad Ahidar en Molenbeek Autrement niet één, maar twee zitjes in het college. De ecologisten ontkennen dat ze twee schepenposten claimden, maar zouden tegelijkertijd een schepenambt gecombineerd met het voorzitterschap van de gemeenteraad afgeslagen hebben.

Moureaux wacht sowieso nog de moeilijke taak om haar PS-fractie tevreden te houden bij de verdeling van de schepenposten. Enkele gemeenteraadsleden zouden gedreigd hebben om het PS-schip te verlaten als ze geen plek in het college krijgen. Hoe dan ook zal binnen de Molenbeekse PS sowieso een aantal ontevredenen achterblijven die naast een schepenpost zullen grijpen. Het wordt dus afwachten of zij Moureaux al dan niet de rug zullen keren.

In dat geval zou de entente tussen de PS en de PTB/PVDA al meteen onder druk komen te staan. Mogelijk is het behoud van de drie schepenposten voor de PS net een van de beweegredenen voor Moureaux om geen extra coalitiepartner aan boord te halen. Het is en blijft een erg gewaagde gok.

In opspraak

Bij de socialisten zou alleen Saliha Raïss (Vooruit) haar verblijf in het gemeentebestuur zeker verlengen. Fractieleider en afdelingsvoorzitter Khalil Boufraquech (PS) moet voor vernieuwing zorgen in het college. Of Amet Gjanaj (PS) en Jamel Azaoum (PS) op post blijven - beiden kwamen weleens in opspraak - is een ander paar mouwen, al zouden ze hun huid duur verkopen.

Voor de PTB/PVDA is het de vraag wie Dirk De Block vergezelt in het Molenbeeks gemeentebestuur. Nummers twee en drie op de lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen, Josiane Dostie en Mohammed El Bouzidi, zijn de logische namen. Alleen zetelen beiden momenteel in het Brussels Parlement, waardoor ze door de nieuwe decumulregels geen parlementair mandaat mogen combineren met een schepenambt.

Overlopers

Dat socialisten en marxisten op eigen houtje het Molenbeeks bestuur gaan vormen zonder zetel op overschot, is een stevig risico. Moureaux kan er wel een mogelijke interne muiterij mee in de kiem smoren. “En we zullen wellicht zelf gemeenteraadsleden bij oppositiepartijen kunnen binnenrijven”, denkt een PS-bron. Het wordt zeker uitkijken naar het gedrag van de zeven verkozenen van Team Fouad Ahidar. In Brussel-Stad zag Ahidar al twee van de vijf raadsleden vertrekken.

Tot slot blijft het wachten op de inhoud van het nieuwe bestuursakkoord. Daarover bleef het voorlopig erg stil. Moureaux, Raïss en De Block gaven bij de aanvang van hun “verkennende gesprekken” aan vooral te willen focussen op onderwijs en huisvesting. Het ging dan onder meer over de aanpak van het lerarentekort en verdere renovaties van scholen, de bouw van sociale en betaalbare woningen en werken aan de verlaging van huurprijzen op de privémarkt.

De hamvraag is ook hoe socialisten en marxisten het gapend gat in de gemeentebegroting willen terugdringen. Op de jaarrekening van 2023 stond een tekort van 9 miljoen euro. Eerder deze maand meldde ontslagnemend Brussels minister voor Plaatselijke Besturen Bernard Clerfayt (Défi) dat Molenbeek als enige Brusselse gemeente “snel strikte maatregelen moet nemen om zijn begroting weer in orde te krijgen”.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Sint-Jans-Molenbeek kiest , Catherine Moureaux , Dirk De Block , Saliha Raiss , PS , PTB/PVDA

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni