In de laatste rechte lijn naar de gemeenteraadsverkiezingen neemt BRUZZ voor elk van de negentien gemeenten een groot dossier onder de loep. In Sint-Lambrechts-Woluwe is dat de ruimte voor Nederlandstaligen. Die lijkt eerder te verkleinen dan te vergroten.
Nederlandstaligen nog altijd geen prioriteit in Sint-Lambrechts-Woluwe
Wie door het groene Sint-Lambrechts-Woluwe loopt, voelt meteen: de stad is op een boogscheut, maar toch op een afstand. Mobiliteit, veiligheid en overlast zijn ook hier een thema, maar het is net iets minder prangend. Daartegenover staat dat het Nederlandstaligen in deze gemeente van Défi-kopstuk Olivier Maingain moeilijker wordt gemaakt dan elders.
Zo is er de Villa Montald die staat te verkommeren. Daarin huist het Nederlandstalige jeugdhuis De Schakel, gaan ateliers door en ook de Nederlandstalige scouts hebben er activiteiten. De gemeente is eigenaar, maar onderhoudt het gebouw niet naar behoren – vorig jaar was er zelfs een explosie. De continue zorg voor het gebouw weegt sterk op de werking, die vandaag op een laag pitje staat.
Intussen heeft de gemeente het beheer van de villa overgenomen én stelt het de plaats open voor Franstalige verenigingen. Oppositielid Kurt Dewert (Open VLD) vreest een verdringing van de Nederlandstalige ateliers, maar schepen voor Nederlandstalige aangelegenheden Xavier Liénart (LB) sust: “In het akkoord staat dat de Nederlandstalige verenigingen voorrang hebben.”
Prinses Paolaschool
De villa wordt op termijn een museum. Voor het jeugdhuis zou dan een plek worden geregeld op de site van de nog te renoveren Nederlandstalige gemeentelijke basisschool Prinses Paola. Die school staat ook al decennia te verkommeren. De plannen voor een renovatie zijn oud, maar de indruk leeft sterk dat de gemeente zich wegsteekt achter allerhande procedurele obstakels om niet voort te maken met het dossier.
Pas de laatste twee jaar lijkt er schot in de zaak te komen. Zo is er geld van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en houdt de gemeente gesprekken met een architect. Een bouwaanvraag is er nog altijd niet. “Ik had de renovatie van de school ook zelf liever meegemaakt,” zegt schepen Liénart daarover. “Ik moet in deze gemeente knokken om iets te bekomen.” En als de school al gerenoveerd wordt, is het nog helemaal niet zeker dat het jeugdhuis er een onderkomen zal krijgen.
In combinatie met de verhuis van de school voor buitengewoon onderwijs Klim Op naar Sint-Pieters-Woluwe, de eerdere sluiting van de wijkwerking van de Prins Boudewijnschool en de moeilijkheden met het jeugdhuis, is de fysieke ruimte voor Nederlandstaligen dus gekrompen, ook al doet bijvoorbeeld de lokale scoutsgroep het erg goed.
Tegen Good Move
Naast het communautaire aspect is het in Sint-Lambrechts-Woluwe doorgaans relatief vredig. Als de gemeente al in het nieuws komt, is dat voor zaken waar de inwoners niet echt van wakker liggen, zoals enkele gekraakte gebouwen of het opvangcentrum Ariane.
In het algemeen zijn de burgers van Sint-Lambrechts-Woluwe wel tevreden met hoe de gemeente bestuurd wordt. De gemeente ligt er vrij netjes bij en overlast door bijvoorbeeld crackgebruikende daklozen is minder aan de orde, maar niet helemaal afwezig.
Financieel is de gemiddelde Sint-Lambrechts-Woluwenaar rijk, al torst de gemeente een relatief grote schuldenlast. Om orde op zaken te stellen ging de onroerende voorheffing in 2023 sterk omhoog, wat her en der tot gemor leidde. Al viel dat nog mee, gezien die heffingen in gemeenten zoals Schaarbeek, Vorst of Molenbeek nog een pak hoger zijn.
Dat het Woluwe Shopping Center geen uitbreiding krijgt, wordt door vriend en vijand goed onthaald, want de parkeerdruk op de omliggende wijk is nu al hoog. Mobiliteit is net als in veel andere gemeenten een kwestie, waarbij de auto het perspectief bepaalt. “We hebben moeten vechten om Good Move weg te halen,” zegt Liénart. Er komen met andere woorden fietspaden bij, maar er verdwijnen er ook.
Stevig in het zadel
Huidig burgemeester Olivier Maingain (Défi) wil er nog een legislatuur bij doen en zit stevig in het zadel. Niet alleen blijft de charismatische burgervader populair, er is ook geen échte uitdager. Amélie Pans, lijsttrekker voor de liberale Open-MR haalde in 2018 tien keer minder voorkeursstemmen dan Maingain. Ecolo-Groen zal wellicht stemmen verliezen en de socialisten hebben in de gemeente nooit iets voorgesteld.
Toch rust Maingain beter niet té veel op zijn lauweren want de liberale lijst is wel degelijk versterkt, onder meer met eerste schepen Isabelle Molenberg, die Défi inwisselde voor de liberale lijst. Samen met andere ‘overlopers’ kan dat enkele duizenden stemmen en de absolute meerderheid kosten.
Aan Nederlandstalige kant stelt Xavier Liénart zich niet meer verkiesbaar. Dat laat hij over aan zijn dochter Tamara, die een mooie zesde plaats kreeg op de lijst van burgemeester Maingain. Bij de liberalen is het uitkijken naar wat Kurt Deswert (Open VLD) doet, die als tweede op de lijst een absolute topplaats kreeg. Deswert is een heel actief gemeenteraadslid, maar omschrijft zichzelf eerder als een dossiervreter. Hij zal nu moeten werken aan zijn bekendheid.
Alleen als de Lijst van de Burgemeester een coalitie moet aangaan met de liberalen, wordt het spannend wie de nieuwe Nederlandstalige schepen wordt. In het andere geval is dat Tamara Liénart.
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen neemt BRUZZ voor elk van de negentien gemeenten een groot dossier onder de loep. Eerder gingen we al naar Anderlecht, Sint-Gillis, Vorst, Molenbeek en Etterbeek. Deze week volgt nog Sint-Pieters-Woluwe.
Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe , Sint-Lambrechts-Woluwe kiest , Olivier Maingain , Xavier Liénart , Kurt Deswert
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.