Analyse

Sint-Pieters-Woluwe: Benoît Cerexhe wil de groenen buitenspel zetten

Jasmijn Post
© BRUZZ
01/10/2024

Saskia Vanderstichele

| Het park van Sint Pieters Woluwe.

Burgemeester Benoît Cerexhe ruilt de groenen in zijn toekomstige droomcoalitie voor de liberalen van federaal staatssecretaris Alexia Bertrand. Die combine zal van Sint-Pieters-Woluwe niet meteen een gemeente maken met veel sociale woningen.

Vier vragen over Sint-Pieters-Woluwe

Belangrijkste verwezenlijking? Sint-Pieters-Woluwe heeft een akkoord bereikt met de Brusselse regering over de bouw van 200 woningen aan de Witte Vrouwenlaan, waarvan 120 sociale woningen. Het terrein van 9 hectare is eigendom van de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij en zal slechts deels bebouwd worden, met daarnaast ruimte voor onder meer stadslandbouw. Na veertig jaar verzet is er een compromis is gevonden dat rekening houdt met de wensen van de gemeente.

Grootste mislukking? De meerderheid wilde participatie van inwoners versterken door hen actief te betrekken bij de ontwikkeling van gemeentelijke projecten die hun omgeving beïnvloeden. Daarom werd het gebruik van het digitale platform ‘Fluicity’ gebruikt om directe inspraak te faciliteren. Het digitale platform kwam er, maar de budgetten bleven – net zoals in Oudergem – uit. “Er zijn te weinig middelen om het echt goed uit te voeren,” klinkt het bij PS. Ook Open VLD vraagt om een evaluatie.

Houding jegens Nederlands? Schepen Helmut De Vos heeft de gemeentelijke basisschool Mooi Bos in twee legislaturen volledig gerenoveerd en is begonnen met de renovatie van de kleuterschool. De renovatie van de school viel wel duurder uit dan verwacht. In 2019 leek het 690.000 euro te kosten, nu is het 1,6 miljoen geworden. Dat komt door een stijging van prijzen van de grondstoffen, zegt De Vos. “Het werd veel duurder dan aanvankelijk voorzien, maar dat heeft geen invloed gehad op de realisatie.”

Waarmee kwam de gemeente nog in het nieuws? Op 15 mei 2023, vlak voor de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie, kreeg Ukkel zijn eerste regenboogzebrapad. De verf stond al klaar om ook aan de slag te gaan in Sint-Pieters-Woluwe, maar daar stak burgemeester Benoît Cerexhe een stokje voor. “Een zebrapad moet geen drager van een boodschap zijn: het moet de verkeersveiligheid waarborgen,” klonk het beslist. “Ze zouden nooit ‘gekaapt’ mogen worden door politieke idealen, hoe nobel die ook mogen zijn.”

Wonen in Sint-Pieters-Woluwe – de gemeente van toprestaurants en twintig procent groene oppervlakte – is niet voor iedereen weggelegd. Met een gemiddelde verkoopprijs van 368.831 euro voor een appartement, steekt de gemeente zelfs Ukkel en Elsene voorbij. Het meerderheidsakkoord sprak in 2018 dan ook de ambitie uit om in te zetten op verschillende woonvormen door het “ondersteunen van een harmonieuze mix”.

Die mix bleef dode letter: slechts vijf procent van de woningen in Sint-Pieters-Woluwe is sociaal, terwijl het Brussels Gewest streeft naar minstens 15 procent per gemeente. Het bestuur deed ook moeilijk bij twee gewestelijke sociale woonprojecten, uit vrees het karakter van de dunbevolkte wijken te belasten.

"Sint-Pieters-Woluwe is een familieparadijs voor alle leeftijden. Je kunt er genieten van speeltuin Malou, wandelen of fietsen langs de oude spoorlijn, het zwembad van SportCity verkennen, hockey of voetbal spelen in het Fallon Stadion of een film gaan kijken in Cinema Stockel"

Louise Coenen

Bestuurslid GC Kontakt

Louise Coenen, Sint-Pieters-Woluwe

Een grote doorbraak – en misschien wel de grootste realisatie van de meerderheid – was het aangepaste sociale woonproject op de Witte Vrouwen-site.

Het Gewest wilde daar zeker duizend woningen bouwen, maar dat stuitte op weerstand. Na veertig jaar getouwtrek tussen Gewest en gemeente werd een akkoord gevonden voor tweehonderd woningen, waaronder 120 sociale. Schepen van Huisvesting Carine Kolchory (Défi) vat het compromis als volgt samen: “Beter dan in mijn dromen.”

Dat het een project van de meerderheid is geworden, beaamt Vlaams schepen Helmut De Vos (CD&V) die na twaalf jaar dienst stopt: “De burgemeester heeft het project naar zich toegetrokken. Anders zouden het woontorens zijn geworden, maar hij vond dat het moest passen bij de buurt. We zijn niet tegen sociale huisvesting, maar het moet in evenwicht blijven.”

Die burgemeester is – sinds 2012, voor Les Engagés – Benoît Cerexhe, nog minister geweest in verschillende Brusselse regeringen. In januari al liet hij weten een gemeenschappelijke lijst in te dienen met federaal staatssecretaris Alexia Bertrand, die opkomt voor MR/Open VLD en de tweede plaats krijgt. Met de gezamenlijke lijst met MR lijkt Cerexhe vrij zeker dat hij de sjerp kan behouden.

Cerexhe zet daarmee zijn huidige coalitie met Ecolo en Défi aan de kant. De ecologisten verweet hij “ecologisch dogmatisme”. “We vonden het niet zo elegant om het op deze manier te doen, de lijstverbinding tussen Les Engagés en MR/Open VLD is uiteindelijk vooral een manier waarop Cerexhe burgemeester kan blijven. Dat is niet onze opvatting van politiek,” zegt eerste schepen Caroline Lhoir (Ecolo-Groen).

Verzet tegen vliegtuigen

De verhouding met de groenen kreeg ook een enorme knak toen Cerexhe en zelfs Bertrand vanuit de oppositie moeilijk deden over de aanstelling van Gerda Postelmans (Ecolo-Groen) als schepen van Cultuur. Té Nederlandstalig, klonk het verwijt. “Hoe goed kent ze de Franstalige cultuur,” vroeg Bertrand zich af.

De gemeenschappelijke lijst mag dan wel een meerderheid opleveren, maar die potentiële coalitie zit wel met een vervelend probleem: het verzet tegen de vluchten van en naar de luchthaven van Zaventem. Cerexhe ziet zichzelf namelijk als “voortrekker van het Brusselse verzet” en wil het aantal vluchten drastisch naar omlaag, en dan vooral tijdens de nachturen. Maar partijen in zijn toekomstige potentiële meerderheid lijken minder fel in hun protest, en met name dan Open VLD die in het dossier niet ongevoelig blijft voor de economische argumenten van de luchthaven en voor de inspanningen die luchtvaartmaatschappijen al namen.

In een reactie aan BRUZZ laat Cerexhe alvast weten dat zijn programma duidelijk is op dat vlak. “We zullen deze strijd voortzetten met grote vastberadenheid. Daaronder vallen ook alle juridische stappen die onze gemeente al ondernam.”

Gemeenteanalyses

Wat is de situatie in de verschillende Brusselse gemeentes? Voor welke uitdagingen zullen de te verkiezen gemeenteraadsleden komen te staan? Ontdek het in onze gemeenteanalyses.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Sint-Pieters-Woluwe kiest , Politiek , Gemeenteanalyses , gemeenteraadsverkiezingen 2024 , Benoît Cerexhe , Alexia Bertrand

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni