Analyse

Vorst: MR jaagt Ecolo op

Emmanuel Vanbrussel
© BRUZZ
01/10/2024

Saskia Vanderstichele

| Vorst: hoogte 100.

De verkiezingen in Vorst worden een nagelbijter, met vier blokken die aan elkaar gewaagd lijken.

Vier vragen over Vorst

  1. Belangrijkste verwezenlijking? De herinrichting van de openbare ruimte, zoals de parken en de Abdijsite, al is het werk nog lang niet af.
  2. Grootste mislukking? Net als andere gemeenten aan het Zuidstation kon ook Vorst geen krachtig antwoord bieden op de drugsoverlast en de schietpartijen.
  3. Houding jegens Nederlands? Vorst kwam begin deze zomer in het nieuws als een van de populairste Brusselse gemeenten bij Nederlandstaligen.
  4. Waarmee kwam de gemeente nog in het nieuws? Bij grote concerten in Vorst Nationaal zijn de mobiliteitsproblemen een ergernis. “Er zijn minder verkeersproblemen wanneer er een Vlaams publiek komt dan een Waals,” zei PS-kopstuk Charles Spapens daarover op RTL. Dat komt volgens hem vooral omdat de Vlaamse gemeenten beter met het spoor verbonden zijn en Vlaamse concertgangers dus vaker met de trein komen. De oplossing is volgens hem eenvoudig: laat bepaalde concerten vroeger beginnen, zodat ook Waalse concertgangers per spoor weer thuis kunnen raken.

Eén zaak staat sowieso vast: Vorst krijgt een nieuwe burgemeester. Huidig burgermoeder Mariam El Hamidine (Ecolo) beperkt zich tot een rol als lijstduwer. Ex-Kamerlid Séverine de Laveleye is de nieuwe kopvrouw en profileert zich voor Ecolo als kandidate van de continuïteit. Als het even kan, wil ze de huidige rood-groene coalitie voortzetten.

Op basis van de kiesuitslagen van 9 juni valt echter niet uit te sluiten dat coalitiepartner PS groter wordt dan Ecolo. In dat geval kan huidig eerste schepen Charles Spapens de burgemeesterssjerp claimen. De vorige keer was het al erg nipt. Ecolo won toen 11 van 37 zetels, PS deed bijna even goed met 10.

"Vorst was in de jaren zeventig een echte industriegemeente, met een aaneenschakeling van ateliers en fabrieken, zoals Audi en Brouwerij Wielemans-Ceuppens, nu Wiels. Ik zie meer en meer dat er ridicule, puur commercieel geïnspireerde appartementen in de plaats komen. Laat daar toch talentvolle Brusselse architecten op los"

Johan De Moor

Cartoonist

BRZ 20241002 1905 Quotes Vorst Johan De Moor lg

De slinger kan evenwel ook naar rechts gaan. MR en Défi hebben een alliantie gesloten en presenteren zich als alternatief voor het huidige bestuur, met Cédric Pierre-De Permentier (MR) als kandidaat-burgemeester. Die naam doet misschien een belletje rinkelen. Hij is de zoon van ex-burgemeester Corinne De Permentier.

Bij de Brusselse gewestverkiezingen van 9 juni zat de MR flink in de lift: van 13 naar 21 procent in de Franse taalgroep. Ecolo kreeg dan weer een zware klap: van 24 naar 14 procent. Wellicht ging een deel van de Ecolo-kiezers voor Groen stemmen, en nu komen ze samen op. Het wordt dus een nipte race.

Om het allemaal nog spannender te maken duikt ook de PTB op, afgelopen 9 juni de grootste partij in Vorst. Lijsttrekker Simon de Beer hoopt in de coalitie komen. Ook buiten zijn partij dromen sommigen van een brede progressieve coalitie PTB-Ecolo-PS.

De kans dat Les Engagés, met relatief onbekende kandidaten op de lijst, in de top vier komen, wordt klein ingeschat, maar de centrumpartij zou weleens de kingmaker kunnen worden die mogelijk beslist of Vorst naar links of naar rechts afdraait.

Vorst heeft, meer nog dan andere gemeenten, een erg divers publiek. In Laag-Vorst woont het armere deel van de bevolking, vaak gezinnen met migratieachtergrond. Hun bekommernissen verschillen van die van de meer bemiddelde gezinnen in de gemeente, die inzetten op de ecologische thema’s.

Terwijl de huidige coalitie de nadruk legt op zachtere thema’s als levenskwaliteit, klimaat en gezinsvriendelijkheid, focust de tandem MR-Défi veeleer op hardere dossiers als veiligheid en drugsoverlast, economie en de gemeentefinanciën. Ook in Vorst staan Ecolo en MR diametraal tegenover elkaar als het gaat om Good Move en de rol van de auto in de openbare ruimte.

Enkele netelige dossiers overstijgen het lokale niveau. De toekomst van autofabriek Audi Brussels, het nieuwe stadion voor Union Sint-Gillis of de verkeersstromen rond concertzaal Vorst-Nationaal.

Stadion

Verscheidene lijsttrekkers gaven de voorbije weken acte de présence op de tribunes van Union in het huidige stadion, in het Dudenpark. Fan zijn van geel-blauw levert immers stemmen op, zelfs al verwijst de clubnaam naar de naburige gemeente.

Al jaren woedt de discussie of Union het verouderde Dudenpark (ook in Vorst) mag inruilen voor een nieuw stadion. Uit een studie van het Brussels Gewest bleek de Bemptsite, nabij Audi Brussels en eigendom van de gemeente, de beste plek. Een deal leek in de maak, maar het gemeentebestuur onder El Hamidine weigerde de voorbije maanden om definitief groen licht te geven, tot grote ergernis van het USG-clubbestuur.

Zo wordt het stadiondossier een knoop die het nieuwe gemeentebestuur zal moeten doorhakken. De lijsttrekkers van PS, MR en (sinds kort) ook Ecolo zeggen in elk geval expliciet dat ze Union in Vorst willen houden. Op welke locatie, blijft de grote vraag.

Gemeenteanalyses

Wat is de situatie in de verschillende Brusselse gemeentes? Voor welke uitdagingen zullen de te verkiezen gemeenteraadsleden komen te staan? Ontdek het in onze gemeenteanalyses.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Vorst kiest , Politiek , Gemeenteanalyses , gemeenteraadsverkiezingen 2024 , Mariam El Hamidine , Séverine de laveleye , Charles Spapens , Cédric Pierre-De Permentie , Cédric Pierre-De Permentier

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni