De burgemeester van Vorst Charles Spapens (PS) ziet liever geen wapenproductiesite verschijnen op de terreinen van Audi Brussels. Ondertussen laat minister van Defensie Theo Francken (N-VA) steeds explicieter uitschijnen dat hij alles op alles willen zetten om een producent voor “gepantserde wagens of ander wapentuig” naar Vorst te halen, terwijl het Brussels Gewest de reconversie van de site vanop de eerste rij wil volgen.

©
Belga
| Charles Spapens (PS), burgemeester van Vorst.
Burgemeester Vorst past voor wapenfabriek op Audi-site: ‘Jobcreatie is cruciaal’
“Misschien ben ik soms wat gek, maar nu ben ik serieus.” Woensdag kwam minister van Defensie Theo Francken (N-VA) bij zijn bezoek aan Namen terug op zijn idee om de Audi-site in Vorst om te vormen tot een wapenfabriek. Hij ging in de Waalse hoofdstad op de koffie bij minister-president Adrien Dolimont (MR) en minister van Economie Pierre-Yves Jeholet (MR) met het oog op een samenwerkingsakkoord tussen de federale regering en de gewesten voor de versterking van de defensie-industrie.
Na de koffie liet Francken tijdens een persmoment verstaan dat hij niet op zijn stappen zal terugkeren. “Ik ben heel serieus over dit dossier. Ik wil er alles aan doen om een wapenproducent te kunnen neerpoten in Vorst. Brussel heeft nood aan jobs. De jongerenwerkloosheidsgraad in Brussel ligt ongelooflijk hoog. Je hebt daar nu een lege fabriek en we hebben hoogdringend militair materieel nodig. Dit is geen gek idee.”
Meerdere belangen
In zijn entourage vangt onze redactie op dat er al vergaderingen hebben plaatsgevonden met het industriële weefsel rond de plannen. De focus ligt daarbij op buitenlandse spelers, al is het tegelijkertijd de nadrukkelijke intentie van Francken om de verschillende deelstaten mee te krijgen in de uitbouw van de defensie-industrie.
In dit geval dus het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. “Hier spelen meerdere belangen: geopolitiek, het nationale defensieluik en werkgelegenheid. We kunnen verschillende vliegen in één klap raken”, valt te horen in de omgeving van Francken.
Op het socialemediaplatform X heeft de minister van Defensie het over een site voor “gepantserde wagens of ander wapentuig”, zoals drones. De fabriek in Vorst beschikt alvast over de nodige fundamenten om zo’n productie mogelijk te maken, is de redenering.
"De prioriteit is werkgelegenheid. We willen jobs die beter zijn aangepast aan de eisen van de eenentwintigste eeuw: duurzaam, gediversifieerd en beter geïntegreerd in het stedelijk weefsel."
Burgemeester van Vorst

Jobs
Burgemeester van Vorst Charles Spapens (PS) kant zich in een reactie aan BRUZZ niet helemaal tegen het idee van Francken, maar verkiest alternatieven. “We gaan ons niet verzetten om ons te verzetten, maar laten we niet vergeten dat wat met de site gebeurt in de handen ligt van Audi.” De Duitse autogigant zou volgens onze informatie nog niet in contact staan met een wapenproducent met het oog op een overname van de site.
“Wat voor de gemeente het belangrijkst is, zijn de vierduizend jobs waar het in totaal over gaat”, vervolgt Spapens. “De prioriteit is dus een fabriek behouden die werkgelegenheid brengt. De voordelen van de site zijn bekend: hij ligt dicht bij de snelweg en de spoorwegen, niet ver van de rand van de stad en beschikt over infrastructuur die meer dan in orde is.”
Volgens de burgemeester van Vorst bestaan er tal van opties op het vlak van reconversie. Hij staat ook open voor een toekomstplan waarbij verschillende sectoren betrokken zijn.
“Het kan gaan over lichte industrie, logistiek of opnieuw de automobielsector. Ik denk ook aan bedrijven die de voorbije jaren uit Brussel zijn moeten vertrekken of die zich al in het gewest bevinden en op zoek zijn naar extra plaats. Maar ik herhaal: het gaat over de jobs. Het is daarbij essentieel voor mij dat deze banen aangepast zijn aan de eisen van de eenentwintigste eeuw: ze moeten duurzaam, gediversifieerd en beter geïntegreerd zijn in het stedelijk weefsel”, aldus Spapens.
Nota Brusselse regering
Le Soir kon een nota inkijken die de ontslagnemende Brusselse regering heeft bezorgd aan de betrokken administraties – veertien in totaal – over de toekomst van haar industrieel stokpaardje.
Het Gewest wil graag kort op de bal spelen en spreekt in de nota zijn intentie uit om op grote schaal op zoek te gaan naar industriële spelers die willen investeren in de locatie. Er zou ook een verantwoordelijke komen voor de ontwikkeling en reiniging van de 54 hectare tellende site. Die moet binnen de zes maanden aan de slag gaan, terwijl de herontwikkeling van de werkgelegenheid “meerdere jaren” in beslag zou nemen.
Maar: het is Audi die de touwtjes uiteraard in handen heeft. De Duitse autofabrikant laat alvast niet in zijn kaarten kijken.
Lees meer over: Vorst , Economie , Audi Brussels , Audi , Audi Brussels , reconversie Audi-site , Charles Spapens , Theo Francken
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.