MR 

Brussel kiest

Julie Monchicourt, partner van David Leisterh: 'Meer Nederlands in Watermaal-Bosvoorde'

JP
© BRUZZ
27/09/2024

Ze ontmoette toekomstig minister-president David Leisterh (MR) zeven jaar geleden, nu is ze zelf kandidaat voor Open VLD op de liberale lijst van Watermaal-Bosvoorde. De tweetalige Julie Monchicourt (32) wil inzetten op een beter Nederlandstalig onthaal: “Ik ben iemand die liever de dingen oplost dan het zich achteraf te beklagen."

Nadat ze in 2016 afstudeerde als tolk Frans/Nederlands werkte de 32-jarige Julie Monchicourt als Nederlandstalige vertaler op het kabinet van Didier Reynders, toen minister van Buitenlandse Zaken. Daar ontmoette ze David Leisterh, ook vertaler van opleiding, die van 2012 tot 2019 adviseur was op hetzelfde kabinet van het MR-boegbeeld.

Vandaag zijn de twee zeven jaar samen en voert Leisterh de onderhandelingen voor een nieuwe Brusselse regering aan Franstalige kant. Naar alle waarschijnlijkheid zal hij daarna Rudi Vervoort (PS) opvolgen als minister-president van het Brusselse Gewest. Zijn partner – getrouwd zijn ze voorlopig nog niet - zet nu ook haar eerste stappen in de politiek.

“Ik ken Watermaal-Bosvoorde heel goed en ik begrijp de problemen die er spelen,” zegt Monchicourt, die het reilen en zeilen van de gemeenteraad gevolgd heeft via Leisterh, die er gemeenteraadslid is, en via bevriende schepenen. Als voorbeeld noemt ze de discussie rond bouwprojecten Aartshertogen Noord en Zuid, die al dateren van de vorige legislatuur, maar slechts gedeeltelijk zijn afgerond. “Niet veel mensen herinneren zich dat nog, maar ik ken die dossiers heel goed.”

"Ik vind het leuk om met politiek bezig te zijn,” gaat ze verder. Daarom staat ze, na een gevarieerde carrière met verschillende rollen binnen afdelingen Human Resources en als uitbaatster van haar eigen tearoom 'Tea Jolie' in Elsene, op plaats 6 van de MR-lijst in Watermaal-Bosvoorde. “Ik ben iemand die liever dingen oplost dan zich beklaagt. Ik merk dat bevriende politici mijn adviezen niet altijd opvolgen, dus dan kan ik het beter zelf doen (lacht).”

Dat maakt haar – als eerste Nederlandstalige kandidaat op de lijst van de tweede grootste partij tijdens de vorige verkiezingen – meteen ook kandidaat-schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden na de verkiezingen op 13 oktober.

'Nederlandstalig onthaal verbeteren'

Die functie ziet ze naar eigen zeggen zeker zitten: de kwaliteit van het Nederlands verbeteren is een belangrijk aandachtspunt voor de Vlaamse. “Ik ben opgegroeid in Dilbeek, maar mijn vader is Franstalig", aldus Monchicourt. "Daar moest je een tolk meenemen naar de gemeente, omdat alle dienstverlening in het Nederlands was. Ik begreep daar destijds niets van. Hier is het andersom: alles is in het Frans en dat is ook niet goed.”

Er zal toch altijd wel één Nederlandstalige ambtenaar aanwezig zijn in Watermaal-Bosvoorde? “Niet altijd. De Nederlandstalige dienstverlening aan het onthaal is ondermaats. Ik weet dat het moeilijk is om volledig tweetalig te zijn, maar zelfs een simpele ‘goeiedag’ ontbreekt soms.”

Watermaal-Bosvoorde heeft een Défi-verleden, maar dat mag volgens Monchicourt geen excuus zijn om niets te veranderen. Ze denkt aan enkele quick wins om het taalniveau van de ambtenaren te verbeteren, bijvoorbeeld door Nederlandse lessen aan te bieden tijdens de werkuren. Ook officiële documenten met archaïsch taalgebruik kunnen een update krijgen. "Die kunnen moderner maken, dat is een eenmalige kost voor een tekstbureau.”

Kennis van het Nederlands bij het onthaal van de gemeente is niet alleen belangrijk om aangenaam samen te leven, maar ook om de jeugd en jonge werkzoekenden meer kansen te geven op de arbeidsmarkt. “In mijn werk bij afdelingen Human Resources heb ik het belang daarvan gezien,” zegt Monchicourt. "De vorige Vlaamse schepenen hebben er niet voldoende op ingezet.”

Netheid

Naast de taal zijn er zeker nog andere thema’s waar Monchicourt haar schouders onder wil zetten in Watermaal-Bosvoorde. Netheid is er één van. Zo kan de gemeente volgens haar meer bekendheid geven aan de app Fix My Street om zo problemen op de gewestwegen te signaleren. Maar ook op de gemeentelijke weg kan het netter. “De afgelopen jaren is het minder proper geworden in Watermaal-Bosvoorde", zegt Monchicourt. "Als je ziet dat kledingcontainers na een rommelmarkt overvol zijn, dan weet je dat je ze op voorhand moet legen. Een betere opvolging door de schepen van netheid kan dit verhelpen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni