1836 lucas catherine
De vijf inzichten

Schrijver Lucas Catherine: 'Moeders hebben niet altijd gelijk'

Michaël Bellon
© BRUZZ
17/03/2023

In zijn nieuwe boek legt Lucas Catherine de schatplichtigheid van de art nouveau aan onze voormalige kolonie bloot. Maar ook zijn omzwervingen door Brussel en de Arabische wereld verschaften hem inzichten.

Alle 'te' is slecht
Dat zei mijn grootvader altijd: “Te warm, te koud, te arm, te rijk ... behalve t-huis.” Hij had dan ook vier jaar achter de IJzer gevochten zonder zijn lief of familie te zien.

“Ik wist niet dat de wereld zo klein was” – Ibn Battuta
De Marokkaanse ontdekkingsreiziger Ibn Battuta schreef dit in 1355, nadat hij heel de bekende wereld had afgereisd – van Andalusië tot China. Hij ontmoette in China een stadsgenoot uit Tanger en bleek dat hij diens broer in West-Afrika had ontmoet. Net als Ibn Batutta heb ik veel in het buitenland gereisd, maar nu is Brussel voor mij de wereld in het klein.

Net als Ibn Batutta heb ik veel in het buitenland gereisd, maar nu is Brussel voor mij de wereld in het klein

Nergens zo'n rottige wegen als thuis
Als ik bij mij om de hoek de werken zie rond ons nieuw 'Stadspaleis', het administratief centrum BruCity, en er op de stoepen loop, dan denk ik weer aan Ibn Battuta en hoe hij de wegen in zijn hoofdstad Fez beschreef: “Op mijn reizen heb ik veel kramiekelijke wegen bereisd, in Bukhara, Samarkand, Khawarizim, maar nooit van mijn leven heb ik zo'n rottige wegen in zo'n erbarmelijke staat bereisd als dat stukje weg net voor ik thuiskom.”

Wantrouw de 'officiële verhalen' die door het establishment worden verspreid: zij verzwijgen vaak de belangrijkste kant
Vooral als het over oorlog gaat. Maar ook over veel andere zaken, zoals de art nouveau bijvoorbeeld. Achter die architectuurstijl zit een koloniaal verhaal dat haast nooit wordt verteld, en dan gaat het zowel over de grondstoffen als de mecenassen. Ze noemen die stijl in het Engels niet voor niets 'Congo Style'.

“Brussel was nooit een Vlaamse stad, maar een Brabantse” – Paul De Ridder, Brussels historicus
Mijn moeder wist het al: “Trouw niet met een vreumde,” zei zij. En daarmee bedoelde ze iemand van over het water: de overkant van Dender en Schelde, en dus een Vlaamse. Moeders hebben niet altijd gelijk. Historici misschien wel.

Art nouveau, kunst met de K van Kongo (€24,90) is verschenen bij uitgeverij EPO. Op 26 maart geeft Lucas Catherine een lezing in de Gorikshallen tijdens het Passa Porta Festival

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni