Etablissementen die zich wijden aan bier vallen over het algemeen onder te verdelen in twee categorieën: het kaf – de opportunisten – en het koren. Tot die laatste categorie behoren adressen die inzetten op een verhaal van smaken, geënt op een waarachtige kennis van producten. Precies daarin blinkt Moeder Lambic uit.
Al tien jaar is de plek voor op zijn tijd door Coca-Cola en industriële bieren uit zijn gamma te weren. Net zo lang biedt het kazen op basis van rauwe melk en pekelwaar aan die het in België bijeensprokkelt. Hebben we hier te maken met puristen? Zonder enige twijfel.
En dat is er niet minder op geworden sinds de bar opnieuw de deuren heeft geopend. Voortaan beschikt Moeder over een eigen selectie glazen – je vindt hier geen fantasierijk gevormde bierpullen à la Kwak, die niets toevoegen aan de smaak – en vooral over een systeem van dertig tapkranen, dat toestaat om de bieren op twee verschillende temperaturen te serveren: 5°C voor de meeste bieren op de kaart, 9°C voor een wonder als de Saint Lamvinus van brouwerij Cantillon.
De liefhebber ontdekt hier een opwindende lijst ‘dagschotels’ recht van het vat. Bij ons bezoek vielen daaronder bijvoorbeeld de Bons Voeux (€4) van de Brasserie Dupont, een zacht bitter, blond bier; de Moose Blues (€4), een dubbel met ahornsiroop, gebrouwen door enkele rebellen uit Anzegem; of de Bravoure (€5), een smoked beer uit Baarle- Hertog.
Het adres van Jean Hummler en Andy Mengal stelt ook dertig verschillende soorten growlers voor, flessen van één liter die je kan laten (her)vullen naar wens en die je de kwaliteit bieden van een bier van de tap. De inrichting ten slotte heeft de studentikoze sfeer afgeworpen en is heel wat lichter geworden.
MOEDER LAMBIC, 68 Savoiestraat, Sint-Gillis, 02-544.16.99, 7/7, 16 > 3.00
Lees meer over: Sint-Gillis , Resto & Bar
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.