Het Brussels Gewest gaat op zoek naar culturele spelers om de aanvraag voor ‘Culturele Hoofdstad van Europa’ verder uit te werken. Na de donkere bladzijden van de aanslagen en de coronaperiode, wil minister-president Rudi Vervoort (PS) uitkijken naar een verbindend project met een tienjarige horizon.
Brussels Gewest zoekt kandidaten voor deelname Culturele Hoofdstad van Europa
In de huidige beleidsverklaring van de Brusselse regering staat dat die Brussel, in samenwerking met de gemeenten, formeel zal voordragen als kandidaat Culturele Hoofdstad van Europa in 2030. Doel is om de unieke identiteit van het stadgewest naar voren te brengen.
De Brusselse regering wil hierbij ook partners uit Vlaanderen en Wallonië betrekken om haar kandidatuur kracht bij te zetten en om het tweehonderdjarig bestaan van een federaal, multicultureel en samenwerkend België te vieren.
Verbindend project
Volgens Vervoort heeft Brussel nood aan verbindende projecten met een tienjarige horizon. “Ik heb een dynamiek op gang gebracht om onze economische en werkgelegenheidsstrategie te versterken zodat Brussel een motor kan blijven voor ons land. Het was mijn wens om in de kanaalzone een groot museum voor moderne en hedendaagse kunst onder te brengen dat openstaat voor de stad. Voor mij is het dan ook evident dat het project van ons stadgewest ook cultureel moet zijn. In 2030, en ik laat mijn hart spreken, is de hoofdstad van Europa ook de hoofdstad van de cultuur.”
Vervoort zou graag zien dat het project door een team wordt gedragen, in plaats van door één persoon, om de diversiteit van het Brusselse cultuurlandschap te weerspiegelen. De regering heeft daarom besloten een beroep te doen op kandidaten uit het culturele veld. Die worden gevraagd om voor 1 december een dossier in te dienen.
Donkere bladzijdes omslaan
Nancy Ngoma, woordvoerder van de Brusselse minister-president, licht toe: “De kandidaat of het team die wordt aangewezen zal het financiële plan uitwerken en partners samenbrengen. Diegene zal alle publieke en private spelers moeten samenbrengen en een bottom-up aanpak moeten ontwikkelen en de hele Brusselse artistieke en culturele gemeenschap erbij te betrekken.
Met de terroristische aanslagen nog vers in het geheugen en de hoge door corona getroffenen in Brussel, gelooft Ngoma erin dat het tijd is om Brussel op een positieve manier in de kijker te zetten. “Ik ben ervan overtuigd dat Brussel weer zal opstaan. Er gaat niets boven een project als dit om de donkere bladzijde om te slaan.”
De titel ‘Culturele Hoofdstad van Europa' bestaat sinds 1985. Brussel kreeg de titel al eens in het jaar 2000. Sinds 2004 gaat het elk jaar om twee steden. Ook Antwerpen (1993), Brugge (2002) en Bergen (2015) waren al eens Culturele Hoofdstad.
Lees meer over: Brussel , Cultuurnieuws , Brussel culturele hoofdstad van Europa
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.