In het kader van de protestactie van beweging "Still Standing for Culture" openen op zaterdag 1 mei zo’n 33 Brusselse cultuurhuizen hun deuren voor het grote publiek. De actie begint vrijdag zonder officiële toestemming en eindigt op 8 mei. "Mensen zijn bereid om het risico te nemen, want ruim alle tickets zijn op 1 mei uitverkocht", zegt Gwenaël Breës.
Brusselse cultuurhuizen openen illegaal de deuren: 'Op 1 mei is alles al uitverkocht'
Of het nu mag of niet: de beweging "Still Standing for Culture" organiseert vanaf vandaag negen dagen lang cultuurevenementen in Wallonië en Brussel. Vooral op zaterdag 1 mei staan opvallend veel voorstellingen en concerten op de agenda.
In Brussel openen namelijk zo’n 33 cultuurhuizen de deuren voor het grote publiek. "Wij willen via deze weg bewijzen dat de cultuursector in staat is om coronaproof evenementen te organiseren", zegt Gwenaël Breës, woordvoerder van "Still Standing for Culture", de drijvende kracht achter de actie.
De evenementen zijn niet toegelaten door de lokale besturen, noch door de minister van Binnenlandse Zaken. Toch lijkt dat mensen niet tegen te houden om al plaatsen te reserveren. "Men is bereid om het risico te nemen, want zo goed als alle evenementen op 1 mei zijn uitverkocht", zegt Breës.
Boete tot 4.000 euro
De organisatoren riskeren een boete die kan oplopen tot 4.000 euro, toeschouwers riskeren op hun beurt elk een boete die kan oplopen tot 750 euro. Dat deze acties dus mogelijk een staartje kunnen krijgen, lijkt Breës niet te deren. "Als men beslist om boetes uit te delen, dan gaan wij collectief in beroep", klinkt het. "Wij hebben deze keer niet om toelating gevraagd, omdat wij in het verleden al onderhandeld hebben met officiële instanties en voortdurend de deksel op de neus kregen."
De burgemeester van Schaarbeek, Cécile Jodogne (DéFi) deelt de zorgen van de initiatiefnemers van "Still Standing for Culture", maar benadrukt dat evenementen op een wettelijke basis georganiseerd moeten worden. In Schaarbeek vindt zaterdag een grote voorstelling plaats in Les Halles de Schaerbeek. Die is ondertussen uitverkocht.
Met het nepfestival "La Boum 2" in aantocht in het Terkamerenbos en een manifestatie op het Vossenplein zaterdag, zal het een opdracht worden voor de ordediensten om ook deze acties te handhaven. De politiezones moeten op dit ogenblik nog richtlijnen krijgen. "Ik wacht op instructies van het Brussels parket", zegt burgemeester Jodogne (DéFi).
"Het Brussels parket zal handelen op basis van strafrechtelijk beleid en deelt verder geen details mee," zegt Katrien Meulemans van het Brusselse parket.
Smeekbede om perspectief
De beweging "Still Stand for Culture" houdt duidelijk voet bij stuk, want zij zijn ervan overtuigd dat zij op een veilige manier een evenement, zoals een voorstelling of een concert, kunnen organiseren dat voldoet aan de coronarichtlijnen. "Volgens mij weet de overheid dat onze sector in staat is om een veilig evenement te organiseren. Dit is duidelijk een politieke beslissing die niet gebaseerd is op een gezondheidsadvies, dus wij willen dit aanvechten."
Tijdens de actie zullen de cultuurinstellingen zich houden aan de coronamaatregelen. Zo zullen toeschouwers een mondmasker moeten dragen, zal er handgel ter beschikking zijn en moet er voldoende afstand bewaard worden tussen de bubbels.
Dat de vraag naar perspectief groot is, bevestigt ook de evenementensector. Toch willen zij zich niet associëren met de initiatiefnemers van "Still Standing for Culture". "Enerzijds begrijp ik de actievoerders, want die zijn het kotsbeu, maar als deze actie onze sector meer schade zal berokkenen, dan staan wij er niet achter", benadrukt Bruno Schaubroeck, woordvoerder van de Alliantie van Belgische Eventfederaties.
Lees meer over: Brussel , Cultuurnieuws , corona , cultuursector , Cécile Jodogne , bruno schaubroeck , still standing for culture