Maar liefst 44 cultuurhuizen in Brussel weigeren op dit moment de deuren te sluiten. Het verzet brengt de regering, maar ook de burgemeesters, in lastige papieren. Volgens Brussels burgemeester Philippe Close (PS) bestaat een eerste stap uit sensibiliseren, maar moeten de regels ook gevolgd worden.
Close over rebellerende cultuurhuizen: ‘Complexe situatie’
Bovendien nam het Nationaal Crisiscentrum contact op met onder andere Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) met de vraag toe te zien op de naleving van alle maatregelen van het Overlegcomité. "De burgemeesters zijn verplicht het besluit na te leven en de wet te handhaven," klonk het zondagavond op zijn kabinet.
Volgens Brussels burgemeester Philippe Close (PS) is het een ingewikkelde en moeilijke situatie. “Deze week vinden nog een aantal zaken plaats die we mee in het oog gaan houden,” zegt hij bij monde van zijn woordvoerster Carole Poncin. “Zo trekt de sector deze week nog naar de Raad van State en zit minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) dinsdag samen met vertegenwoordigers van de cultuursector. Dat zijn evoluties waar we rekening mee houden.”
“Een eerste stap bestaat vervolgens uit sensibiliseren, maar de regels moeten gevolgd worden,” klinkt het. Op de vraag of de politie dan naar de zich verzettende cultuurhuizen zal worden gestuurd, antwoordt het kabinet dat “de politie er altijd is om de regels te doen naleven, net zoals bij de horeca toen.”
Eerder gaven meerdere burgemeesters en de politie aan geen prioriteit te zullen maken van de vervolging van de protesterende cultuurhuizen.
Lees meer over: Brussel , Cultuurnieuws , Politiek , burgemeester Philippe Close , carole poncin , rebellerende cultuurhuizen