Vrijdag worden nieuwe, wellicht strengere maatregelen voor de cultuursector verwacht, die zouden moeten helpen om het coronavirus in te dijken. Brusselse cultuurhuizen wachten bang af. “We hebben al verschillende scenario’s klaarliggen. Maar als de toegelaten bezoekersaantallen enorm dalen, zullen we moeten uitrekenen of het nog de moeite loont.”
Cultuursector wacht nieuwe maatregelen af: 'Kijken of sop de kool nog waard is'
“We passen al serieuze veiligheidsprotocollen toe rond het maximum aantal personen, mondmaskers, afstanden en wandelrichtingen”, klinkt het zowel bij AB als Bozar. Toch houden beide grote cultuurhuizen rekening met nieuwe strengere maatregelen op vrijdag.
“We hebben reeds verschillende scenario’s klaarliggen, zoals het verlagen van de zaalcapaciteiten of een andere zaalindeling”, meldt woordvoerster Leen Daems van Bozar. “Daarom raden we het publiek aan de website altijd goed te checken voor je naar een evenement komt, daar zal je steeds de meest up-to-dateinformatie vinden.”
Ondergrens
Ook bij de Ancienne Belgique houden ze rekening met verschillende scenario’s. “Ofwel gaan we verder met de beperkte capaciteit die we nu hebben, en alle bijbehorende voorzorgsmaatregelen”, zegt directeur Tom Bonte.
“Een tweede scenario is dat die capaciteit nog verder zou dalen, en er dus nog minder bezoekers binnen mogen. Wij willen heel graag openblijven, maar daar zit ook wel een ondergrens op. Als de overheid beslist dat de toegestane capaciteit zodanig laag wordt dat het sop de kool niet meer waard is, dan kunnen we niet anders dan de deuren dicht te houden."
Waar dat kantelpunt richting derde scenario precies ligt, kan Bonte nu nog niet zeggen. "Dat zullen we moeten uitrekenen eenmaal de nieuwe richtlijnen bekend zijn. Ik kan daar nu geen precies cijfer op plakken. Maar laat ik een zot voorbeeld geven: voor 50 mensen kunnen we de grote zaal niet opendoen.”
“Deze week blijven we voorlopig op dezelfde veilige manier verderwerken”, reageert Melat Gebeyaw Nigussie, artistiek directeur van de Beursschouwburg. “Het telewerken is vanaf deze week bij ons opgeschroefd, voor iedereen die dat kan. Wij anticiperen ook op maatregelen rond publieksaantallen en een mogelijke dalende capaciteit, maar we kijken eerst reikhalzend uit naar wat er beslist zal worden.”
Avondklok in de cinema
Bij de bioscoop Aventure in het centrum is de werking nog maar net opnieuw aangepast. “We hebben de tijden van al onze voorstellingen vanaf deze week vervroegd, zodat de laatste voorstelling om 23 uur eindigt en bioscoopbezoekers voor het begin van de avondklok om middernacht thuis kunnen zijn”, legt verantwoordelijke Jérôme Branders uit. “Dit is een testfase voor ons, misschien moeten we nog dingen aanpassen als het publiek al eerder zou wegblijven.”
"Loont het nog de moeite om open te blijven? Onze kleinste zaal telt maar 44 plaatsen. Als daar nog maar tien mensen in mogen, zullen we de rekensom moeten maken”
Bovendien blijft de bar van de bioscoop vanaf dinsdag opnieuw gesloten. “Daar hebben we veel tegenstrijdige informatie over gekregen, nadat beslist was dat cafés moesten sluiten”, zegt Branders. “Eerst mocht onze bioscoopbar open blijven, als klanten hun drankje meenamen in de zaal. Daarna moest ze even sluiten, vervolgens mochten buvettes van theaters en bioscopen toch weer open. Maar maandag kregen we weer een mail dat de bar toch dicht moest.”
Branders wijst op de inspanningen die Aventure al heeft gedaan: “We hebben voor zover ik weet als enige geïnvesteerd in een nieuw luchtzuiveringssysteem, dat microben en ziektekiemen in de lucht doodt. Daarnaast nemen we de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen: we maken nog vaker schoon, hebben overal handgel staan, de pauzes tussen films zijn langer zodat de bezoekersstromen elkaar zo min mogelijk kruisen, mondmaskers zijn overal verplicht, we laten één stoel tussen bezoekers tenzij ze een bubbel vormen.”
Door die maatregelen ligt het aantal bioscoopbezoekers momenteel op ongeveer de helft van het normale aantal. “We wachten met spanning zowel de nieuwe maatregelen als de besmettingscijfers af."
"Kunnen we nog openblijven of loont het de moeite niet meer? Om een voorbeeld te geven: onze kleinste zaal telt 44 plaatsen, daar mogen nu dus nog 22 mensen zitten. Als er nog maar tien mensen in mogen, zullen we de rekensom moeten maken.”
Lees meer over: Brussel , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.