De Brusselse cultuurhuizen reageren meestal opgelucht, daags na de beslissing van de Raad van State om de sluiting van de cultuursector ongedaan te maken. "Maar het is vooral een symbolische beslissing, want in de praktijk is het kwaad al geschied."
'Symbolisch, maar kwaad is geschied': Cultuurhuizen over beslissing Raad van State
De Raad van State heeft dinsdag de sluiting van de cultuursector geschorst. Die beslissing is ‘disproportioneel’ en 'steunt niet op adequate motieven’ was de redenering. Concreet betekent het dat onder meer cultuurhuizen, gemeenschapscentra, bioscopen en concertzalen opnieuw mogen openen.
"Een symbolische beslissing, dat wel," klinkt het alvast bij de Ancienne Belgique, bij monde van woordvoerder Jens van den Wyngaert. "Maar het kwade is geschied. We hebben een hele rits aan optredens afgelast en het is haast onmogelijk om in enkele dagen alles weer te doen draaien." De persverantwoordelijke hoopt spoedig weer de deuren open te gooien, "maar dat zal pas ten vroegste in de loop van volgende maand zijn," zegt hij.
Capaciteit van 200 personen
"Onze sector is schandelijk mismeesterd," reageert ook KVS-directeur Michaël De Cock, die zich allerminst in stilzwijgen hult. "We (de cultuursector, red.) zijn al maanden uiterst flexibel en volgen alle maatregelen zonder gemor op. Maar zo'n jojobeleid, dat is schandelijk. Men moet ophouden ons op die manier te viseren," zegt hij streng. Hij is kwaad, want ook in 'zijn' KVS wordt het een hele uitdaging om de draad weer op te pikken. "We hebben heel veel mensen naar huis moeten sturen de afgelopen dagen. Dat krijg je niet zomaar opgelost," aldus Nadia Verbeeck, woordvoerster van de KVS.
"We zijn al maanden uiterst flexibel en volgen alle maatregelen zonder gemor op. Maar zo'n jojobeleid, dat is schandelijk"
Bij het Kaaitheater aan de Sainctelettesquare voelt de beslissing van de Raad van State dan weer aan als een ware eindejaarsgeschenk. "Het Overlegcomité van 22 december was een mokerslag, laat ons duidelijk zijn. Een dag later hebben we daarom de beslissing genomen om alles te bevriezen en de situatie rustig te evalueren," zegt artistiek directeur Barbara Van Lindt. "Dat was uiteraard een risico, maar het loont: doordat we toen alles on hold hebben gezet kunnen we nu zonder al te veel logistiek gesukkel weer aan de slag."
Hoewel het logistieke aspect nogal goed meevalt bij het Kaaitheater, vragen de verschillende cultuurinstellingen zich af in hoeverre een opening wenselijk is op financieel vlak. De sector heropent namelijk met een maximale capaciteit van aanwezigen. "Voor kleinere concertzalen is dat heuglijk nieuws," denkt Jens van den Wyngaert van de AB. "Maar bij ons is dat ondenkbaar. De grote zaal heeft een capaciteit van tweeduizend mensen. Als we voor tweehonderd mensen openen dan draaien we verlies."
Ook cinema's mogen open
"Waarom keren we niet gewoon terug naar de situatie zoals die vorig jaar nog was?" vraagt ook Katelijne Meeusen van het Kaaitheater zich af. "Toen bestond er een protocol waarbij elke cultuurhuis ging kijken hoeveel mensen het in eigen huis veilig kon verwelkomen. Met een zaalcapaciteit van maximaal tweehonderd mensen is het niet altijd even rendabel om voorstellingen te blijven organiseren."
"Als we voor tweehonderd mensen openen dan draaien we verlies"
Ook de Brusselse bioscopen, die grotendeels in het verweer schoten door alsnog open te blijven, mogen officieel weer aan de slag. Dat besliste het kernkabinet gisteravond nog op de valreep. Maar daar heeft die beslissing minder impact: de voorbije dagen was het in verschillende cinema's minstens even druk als normaal.
Grote klepper Kinepolis heeft intussen ook gereageerd. Daar bereiden ze zich voor op een heropening vanaf 1 januari. "We hadden net alles in gereedheid gebracht voor de sluiting en nu zijn we weer volop voorbereidingen aan het treffen voor een heropening", zegt woordvoerster Anneleen Van Troos. "Het is niet zo eenvoudig dat we gewoon het licht weer kunnen aandoen."
Lees meer over: Brussel , Cultuurnieuws , raad van bestuur , brusselse cultuurhuizen