Met het nummer ‘Miss you’ vertegenwoordigt Jérémie Makiese zaterdagavond België in de finale van het Eurovisiesongfestival. Na een passage in Dilbeek en Sint-Agatha-Berchem woont Makiese vandaag in Ukkel. 'Hier voel ik me thuis.'
Voetbal of showbizz: wie is Jérémie Makiese, de Brusselse finalist van Eurosong?
Jérémie Makiese werd geboren in Antwerpen in een muzikale familie waar hij opgroeide met zijn drie broers en zus. "Nederlands is mijn moedertaal, hoewel ik het niet zo goed spreek als Frans," verklaarde hij vorig jaar in de kranten van Sudinfo. Makiese's familie ruilde Antwerpen redelijk vroeg in voor de Brusselse Rand. "Toen ik zes jaar oud was zijn we verhuisd naar Dilbeek, vlak naast Sint-Agatha-Berchem."
Het is pas onlangs dat Makiese in Ukkel belandde, waar hij zich schijnbaar helemaal thuisvoelt. "Ik vertoef graag op het Heldenplein, tegenover het Wolvendaalpark," vertelde hij eerder deze week in het gemeentelijke magazine Wolvendael. "Ik zit er graag alleen, om na te denken of inspiratie op te doen."
Stromae en Damso
Reeds op jonge leeftijd koesterde Jérémie de hoop om door te breken, niet in de muziekwereld - dat kwam pas later - wel in het voetbal. Zonder medeweten van zijn vader - die was namelijk bang dat zijn zoon een blessure zou oplopen - schreef hij zich in bij BX Brussels, de club opgericht door Vincent Kompany.
Sinds september vorig jaar ligt hij onder contract bij de beloften van voetbalclub Excelsior Virton uit 1B, waar hij zijn capaciteiten als doelman geperfectioneerd heeft. Naast het voetbal leek het logisch dat Makiese ooit iets in de muziek ging doen. Als kind kreeg Makiese muziek namelijk met de paplepel ingegoten. Zijn vader zong bij een koor en zijn moeder speelde percussie.
Jérémie ontpopte zich al snel tot een verdienstelijke zanger in de kerk en op familiebijeenkomsten. Vervolgens kreeg hij op school zijn eerste zanglessen. Zijn invloeden? Die gaan van Otis Redding via Michael Jackson tot Stromae en Damso.
Universal Music
"Weet je, toen ik nog een kind was schreef mijn vader me stiekem in voor de zangwedstrijd van de gemeentelijke school waar ik zat in Sint-Agatha-Berchem, basisschool 'Les Glycines'. Ik won de wedstrijd met een grote overmacht, sindsdien werd mijn passie voor muziek alleen maar groter," vertelt de jonge Ukkelaar nog in de kranten van Sudinfo.
Het was die overwinning die hem ertoe aanzette om zich in te schrijven voor de castings van The Voice Belgium. Op dat moment was hij 'nog maar' negentien jaar en studeerde hij geologie. De rest is geschiedenis: hij won de zangwedstrijd dankzij de niet aflatende steun van het publiek en tekende een contract bij Universal Music.
Tijdens dat televisie-avontuur bouwde hij naar eigen zeggen een diepe band op met zijn coach, de Amerikaans-Brusselse zangeres Beverly-Jo Scott. Zij werd zijn mentor in de muziekwereld en een klankbord op de vele momenten van twijfel. Die doken vooral op na zijn overwinning in The Voice, toen Makiese de moeilijke beslissing moest nemen om zijn studies op te schorten. Zijn doel: "Een manier vinden om zijn twee passies, muziek en voetbal, te verzoenen."
Culturele diversiteit
"Afgezien van het mooie intermezzo dat het Eurovisie Songfestival is, slaag ik er momenteel redelijk goed in de twee zonder al te veel problemen met elkaar te verzoenen. In de muziek ben je vrij flexibel, ik pas mijn schema aan, ook al zijn er natuurlijk bepaalde verplichtingen. Maar voetbal is een echte passie, ik kan niet zonder. Ik wil laten zien dat je die twee kunt combineren."
"Ik ben ontzettend trots dat ik België mag vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. De boodschap van bemoediging, kracht en hulp die daar wordt verkondigd, is heel mooi. Daarnaast vind ik de culturele diversiteit van het festival geweldig. Het bewijst dat alle stijlen zich kunnen verenigen en harmonieus samen kunnen leven, een beetje zoals in België," zegt hij.
Lees meer over: Ukkel , Cultuurnieuws , Jérémie Makiese , eurovisiesongfestival
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.