Restaurant Balls & Glory stond dinsdag voor de Gentse rechtbank. Tijdens een controle van het voedselagentschap in de vestiging aan de Brusselse Beurs waren muizenuitwerpselen en vervallen producten aangetroffen. Tv-kok en eigenaar Wim Ballieu vroeg de rechter om mild te zijn: “Het wordt voorgesteld alsof we in het restaurant ongedierte hebben, maar dat is niet het geval. De uitwerpselen werden in de kelder en de afvalruimte aangetroffen.”
Balls & Glory voor rechter voor muizenuitwerpselen in vestiging aan Beurs
Lees ook: Balls & Glory: 'Alles is huisbereid'
In september 2019 werden muizenuitwerpselen aangetroffen in de kelder van het restaurant aan de Beurs, in het centrum van Brussel. Tijdens de controle door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) werden ook vervallen producten aangetroffen in de kelder. “Ook in 2017 en 2018 werden al eens inbreuken vastgesteld en daarom werd door het parket beslist om te dagvaarden,” zei de procureur volgens Het Nieuwsblad. Chef-kok Wim Ballieu en B&G Belgium Besloten Vennootschap kunnen elk een boete van 2.000 euro krijgen.
De kok vroeg om mildheid. “Het wordt voorgesteld alsof we in het restaurant ongedierte hebben, maar dat is niet het geval," citeert Het Nieuwsblad. "De uitwerpselen werden in de kelder en de afvalruimte aangetroffen.” Ballieu stelt ook dat zijn restaurant al veel deed om de muizenplaag te lijf te gaan. “In die periode waren er rioleringswerken in de straat en de twee panden naast ons stonden leeg, van waar de muizen kwamen”, zegt Ballieu. “Het is eerder aan de stad om ongediertebestrijding te doen, maar toch hebben we duizenden euro’s geïnvesteerd om die muizen weg te krijgen, tweewekelijks kwam de ongediertebestrijding. Wat kan je nog meer doen?”
Ook de vaststelling dat er vervallen producten gebruikt zouden worden in Balls & Glory betwist Ballieu. “Tijdens de controle was een jobstudent als shiftmanager aanwezig en kon hij niet onmiddellijk de juiste uitleg geven. De perceptie dat we bedorven voedingswaren zouden serveren, klopt niet. Onze balletjes worden vacuüm getrokken en de datum op de verpakking was de productiedatum."
Ballieu had een laboanalyse laten uitvoeren die moest bewijzen dat de producten nog veilig te consumeren waren. "Deze analyse toont dat ze daarna opgewarmd kunnen worden en perfect in orde zijn. Intussen hebben we de verpakking ook aangepast met de vermelding dat het product niet koud kan geconsumeerd worden."
Lees meer over: Brussel , Resto & Bar , Justitie , balls&glory , Wim Ballieu