Café 'Le Rubens' op het Agoraplein is niet meer. In de plaats opende brouwerij Haacht, eigenaar van het pand, donderdagavond haar grand café 'Brasserie Ommegang'. Een verwijzing naar de jaarlijkse herdenking van de Blijde Intrede in Brussel van Keizer Karel in 1549. De brouwerij heeft eveneens een bier dat dezelfde naam draagt.
'Brasserie Ommegang' wil opnieuw aansluiten bij Brusselse grandeur
Het café 'Le Rubens' opende in 1957 de deuren, op een steenworp van de Grote Markt. “Het was een grand café waar de Brusselaar toen al kon genieten van de specialere bieren. Het was hét uithangbord van de brouwerij”, vertelt Boudewijn van der Kelen, directeur Marketing van Haacht en kleinzoon van Alfred van der Kelen die de zaak in 1957 opende.
Eind jaren tachtig werd de zaak gerenoveerd. Het resultaat was eerder zielloos. Maar nu, ruim 60 jaar later sluit de brouwerij op die manier weer aan bij dat Brusselse verleden. “We hebben met deze brasserie in de allereerste plaats opnieuw een gezellige en bruisende ontmoetingsplaats voor de Brusselaar willen creëren. En dit in de typische grandeurstijl van toen”, zegt van der Kelen. (Lees verder onder de afbeelding)
Biertrams
De familiale brouwerij wil zo ook opnieuw de banden met Brussel aanhalen. Voor de brouwerij is Brussel altijd al een zeer grote afzetmarkt geweest. Ooit zelfs dé grootste. Na de Eerste Wereldoorlog had de brouwerij zelfs haar eigen biertrams die via de tramsporen op de Haachtstesteenweg het bier tot in hun verdeelcentrum van Schaarbeek brachten.
Voor Brouwerij Haacht is het café een flagshipstore. “Een plek waar je onze bieren in optimale omstandigheden kan degusteren. Het is hét uithangbord van ons bedrijf" aldus nog van der Kelen. In de brasserie kan je ook eten. Hier is de keuze van een typische Frans-Belgische brasseriekeuken perfect op z’n plaats.
Open ruimte met de nodige privacy
Qua look and feel is de horecazaak verrassend en veelzijdig. Enkele stijlelementen verwijzen naar een grand café van weleer. De kleuren en de materiaalkeuzen zijn dan weer erg hedendaags.
Maar door originele attributen, zoals vlaggen, van de Ommegang te gebruiken is de link met de Brusselse folklore nooit ver weg. Andere subtiele verwijzing naar dat Brussel van weleer: een origineel Keizer Karel-marionet uit Theater Toone die boven de toog hangt.
Wat nog in het oog springt, achteraan de brasserie, is de grote reproductie van het 16de -eeuwse doek 'Banket des Monarchen', waarop Keizer Karel met diens zoon Filips II en andere edellieden van een feestmaal genieten. Het doek verstopt ook enkele “verborgen” deuren. Een knipoog naar de geheime deuren in de middeleeuwse kastelen.
Andere fijne verwijzing naar Karel V, de twee muren vooraan in de zaak waarop 60.000 goudkleurige muntstukken zijn aangebracht. Allemaal het werk van Olivier Berghmans, hoofdarchitect van Brouwerij Haacht.
"Dit was vroeger een toonaangevend Brussels café. Vandaag is dit hét uithangbord van de brouwerij"
Expansie
Over het exacte aantal cafés blijft de Brabantse familiale brouwerij Haacht erg discreet. Naar eigen zeggen hebben ze in “klein” Brussel een tiental horecazaken. Onder meer café De Pauw op de Grote Markt, La Rose wat verderop en The Beer Factory op het Luxemburgplein.
Momenteel werkt Haacht aan de plannen van een nieuwe Grand Café in de Marollen. Architect Olivier Berghmans hoopt de bouwvergunning eind dit jaar te kunnen aanvragen. De werken zullen wel meer dan twee jaar duren.
Lees meer over: Brussel-Stad , Resto & Bar , Ommegang , Haacht , horecazaken
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.