In de kijker

Café Monk is overgenomen en wordt Billie

Bettina Hubo
© BRUZZ
21/11/2023
Updated: 21/11/2023 18.08u

| De nieuwe Monk heet Billie.

Het bekende café Monk, dat in mei sloot, heeft een overnemer, of beter gezegd drie overnemers. De nieuwe ploeg wil de sfeer van het vroegere etablissement behouden. “Het blijft een bruin café en ook de spaghetti blijft, met hetzelfde keukenteam.” Maar de naam verandert: Monk wordt Billie.

Waarover gaat het?

Er zijn drie overnemers voor café Monk. Ze gaan verder onder de nieuwe naam Billie. Uitbater Filip Jans van Monk moest in mei 2023 het café sluiten, toen zijn huurcontract niet meer werd verlengd.

De overnemers, die het café in de Sint-Katelijnestraat half januari willen heropenen, zijn drie Vlaams-Brusselse veertigers. Dries Heyman, afkomstig uit de marketing- en communicatiewereld, nam het initiatief. “Ik heb zelf geen horeca-ervaring en wilde het dus niet alleen doen.” Hij zocht zijn goede vriendin Leentje Bruyninckx op, cafébazin van de Roskam. “Zij was geïnteresseerd om de Monk over te nemen, maar wel met het juiste team. Dus haalden we Steven De Visscher er nog bij, die een hele tijd gerant is geweest van de Monk. Nu zijn we perfect complementair.”

"Leentje Bruyninckx van de Roskam was geïnteresseerd om de Monk over te nemen, maar wel met het juiste team. Dus haalden we Steven De Visscher er bij, die een hele tijd gerant is geweest van de Monk. Nu zijn we perfect complementair”

Dries Heyman, afkomstig uit de marketing- en communicatiewereld, nam het initiatief

Heyman zal zich vooral bezighouden met de communicatie, de lancering en de activering van de merken. Leentje Bruyninckx wordt verantwoordelijk voor het personeel, vaste mensen en flexwerkers. “Zij zal vooral de Roskam blijven runnen en wordt een soort plusmama van Billie.”

De Visscher, die na zijn passage bij Monk zwemvijvers ging aanleggen, staat in voor de dagdagelijkse operationele leiding. “Hij wordt de cafébaas, de ceo,” zegt Heyman. Het drietal haalde het van dertig andere geïnteresseerde kandidaten die zich aandienden bij drankenleverancier Horeca Logistics Services (HLS), eigenaar van het pand, nadat de vorige uitbater, Filip Jans, in mei moest vertrekken. Hij zat er tien jaar, maar zijn huurcontract werd niet meer verlengd, volgens HLS omdat er structurele werken moesten gebeuren in het beschermde pand. Jans zelf had de indruk dat de eigenaar van hem af wilde omdat er voortdurend discussies en conflicten waren over het drankenassortiment, de verplichte hoeveelheden drank die dienden afgenomen te worden, de prijzen en over noodzakelijke renovatiewerken. Hij stapte naar de rechtbank en klaagde in de media de brouwerijcontracten aan die volgens hem wurgend zijn voor de horeca-­uitbater.

Het nieuwe team wil niet heel veel aan het bestaande concept veranderen, vertelt Heyman. “We willen terug naar de Brusselaar met een bruin café, met een ruim aanbod van bieren, ook lokale, en met cocktails. Je zal nog steeds koffie kunnen drinken terwijl je de krant leest, op vrijdag zal er gedanst worden en in het zaaltje achterin zal, net als voorheen, spaghetti geserveerd worden, met dezelfde ingrediënten en toegankelijke prijzen. We hebben gelukkig het hele keukenteam kunnen overnemen.”

Veggie en vegan

Het is volgens Heyman wel de bedoeling om een beetje te verjongen. “We moeten ons aanpassen aan de nieuwe generatie. Zestienjarigen gaan op een andere manier naar café dan wij. Daarom zal er aandacht zijn voor allerlei nieuwe tendensen, alcoholvrije dranken, veggie en vegan. Ook bij de programmering van de liveperformances zullen we rekening houden met de jongeren.”

Café Monk in de Sint-Katelijnestraat moet de deuren sluiten

| “Het blijft een bruin café en ook de spaghetti blijft, met hetzelfde keukenteam.” Maar de naam verandert: Monk wordt Billie.

Momenteel is het café nog een grote werf. De eigenaar heeft de riolering vervangen en het dak wordt hersteld. Ook worden er een nieuwe keuken en sanitair blok geplaatst en zal de gevel van het pand worden bekeken. “HLS wil van het café opnieuw een Brussels instituut maken, maar dan beter,” zegt Heyman. De naam Monk kon het nieuwe team niet overnemen. Niet alleen de naam, ook de klanken ervan, werden immers gedeponeerd door voorganger Jans. “Jammer,” zegt Heyman. “Maar het gaf ons ook de kans om een frisse wind te laten waaien.”

En dus werd het Billie, een naam die volgens Heyman gelinkt is zowel aan het verleden als de toekomst van het zaak. “Monk was destijds een verwijzing naar jazzpianist Thelonious Monk. Billie verwijst naar zijn tijdgenote, de grote soulzangeres Billie Holiday, maar leeft ook bij de jonge generatie. Denk aan Billie Eilish. Het is een naam die goed bekt en waarmee we iedereen, zonder onderscheid, willen aanspreken.”

Heyman beseft dat een nieuwe naam altijd weerstand zal opwekken. “Maar het belangrijkste is dat het een even goed café wordt, waar iedereen welkom is. Een nieuwe naam moet je ingang laten krijgen, dat zal even duren. De oudere generatie zal wellicht van de Monk blijven spreken.”

25 april 2023: het huurcontract van café Monk, een bruine kroeg in de Sint-Katelijnestraat, wordt niet verlengd omdat eigenaar HLS Horeca Logistics Services ingrijpende verbouwingen wil uitvoeren. op de foto zaakvoerder Filip Jans.

| Volgens Filip Jans, de vorige uitbater, is niet alleen de naam van zijn vroegere zaak beschermd, maar ook het concept, met de spaghetti. “Ik hoop dat ze dat niet kopiëren."

Vervolgverhaal

Of er nu elders in Brussel een Monk komt, blijft de vraag. Filip Jans, die nog steeds in een gerechtelijke procedure verwikkeld is met de eigenaar, kondigde bij zijn gedwongen vertrek in mei aan dat hij zijn café Monk zeker een vervolgverhaal wilde geven in Brussel. “Dat is nog steeds het plan, maar het loopt niet makkelijk,” zegt Jans. “Je moet een goede plek vinden. Veel panden hebben brouwerijen of drankenhandelaars als eigenaar of hoofdhuurder. Dat vind ik te belemmerend. Ik heb veel geleerd uit mijn vorige ervaringen.”

Volgens Jans is overigens niet alleen de naam van zijn vroegere zaak beschermd, maar ook het concept, met de spaghetti. “Ik hoop dat ze dat niet kopiëren.”

In Brussel hebben veel cafés een contract met een brouwer of drankengroothandel. BRUZZ ging langs bij Luca Oikonomidis, die nu ruim een jaar café Lord Byron uitbaat in de Kartuizerstraat. Hij heeft net als café Billie zo'n contract met een brouwerij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Resto & Bar , café monk , Brusselse horeca , Sint-Katelijnestraat , bruin café

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni