Markt Jette Miroir BRUZZ ACTUA 1670

| Elke zondag verzamelt er een massa van tienduizend man op het Spiegelplein in Jette om inkopen te doen.

Reeks

De markt van Jette: een eeuw gezelligheid

Marjon Udo
© BRUZZ
13/07/2019

De vakantie en het goede weer zijn ideale omstandig­heden om boodschappen op de markt te doen. Laat de koude supermarkt links liggen en geniet van de rijkdom van het aanbod en de eetbare schatten die er te vinden zijn. BRUZZ kijkt deze zomer zijn ogen uit in de verschillende marktkramen van de stad. Ontdek deze week het Koningin Astridplein in Jette, waar elke zondag een massa van tienduizend man verzamelt om inkopen te doen.

De markt op het Spiegelplein in cijfers

  • sinds 4 juli 1920
  • 10.000 bezoekers
  • 160 vaste kramen en ongeveer 20 losse
  • Op en rond het Koningin Astridplein in Jette
  • Zondag van 6.30 tot 13.30 uur
  • fruit & groenten, foodtrucks, confituur, brood & koeken, planten & bloemen, kleding, horlogebandjes

De klok van de Sint-Magdalenakerk slaat tien keer, het is zondagochtend en op het terras wordt al geklonken met pintjes en witte wijn. Onder een stralende zon slentert een dochter met haar bejaarde moeder langs het uitgestalde zomerfruit. Aan het zuivelkraam van de familie Soetewaey trekt elke klant een nummertje. Er wordt een blik op het kleine papiertje geworpen en erna één naar de rode cijfers op het digitale bord achter de verkopers.

Gouda

Het is vandaag relatief rustig: er zijn maar acht wachtenden. Op andere dagen is er tijd om eerst andere boodschappen te doen zonder je beurt te verliezen. De klanten zijn op leeftijd en de meesten hebben een lijstje in hun hand. De bestellingen zijn er veelal voor een eenpersoonshuishouden. Een paar plakjes Gouda, een potje yoghurt en een bakje verse kaas. De verkoopsters lopen de benen onder hun lijf vandaan om aan alle wensen te kunnen voldoen. Vrijwel elke bestelling eindigt met een doos eieren.

“Dat is soms niet bij te houden. We verkopen er zo veel. Vaak ook per tray van dertig stuks.” Een voorzichtige schatting om te achterhalen over hoeveel eieren het op een gemiddelde marktdag gaat? “Honderden? Misschien duizend?” De vrouw wil geen getal noemen, maar haar blik verraadt dat het er meer zullen zijn.

Kiekenfretters

In de vrachtwagen van Kipcentrale werkt acht man zich in het zweet. Eigenaar Jackie Defrancq heeft nog twee andere kramen op de markt. “Vooral de billen zijn populair. Dertig jaar geleden werd er voornamelijk hele kip besteld, maar dat is nu veranderd. De Brusselaars blijven kiekenfretters.”

De man uit Roeselare merkt ook dat er in de hoofdstad een ander levensritme heerst dan in West-Vlaanderen. “Bij ons zou de markt om 12 uur al gedaan zijn. Hier bestellen de mensen om half 3 nog een paar vleugeltjes, gaan dan op een terrasje nog iets drinken en bewaren de kip voor ’s avonds.” Tegen de metershoge achterwand blijven de hele en halve kippen rond hun as draaien.

"Volgend jaar is er een groot feest voor de honderste verjaardag van de markt."

Peter Waeytens, marktverantwoordelijke

Rudy Patatje

Sinds de ingrijpende werkzaam­heden op, onder en rond het Koningin Astridplein doet de gemeente haar best om het bezoekersaantal weer naar het oude niveau te tillen. “Volgend jaar organiseren we een groot feest ter ere van de honderdste verjaardag van de markt. Ik kan nog niet veel zeggen over wat we van plan zijn, alles moet nog goedgekeurd worden,” vertelt Peter Waeytens. Hij is verantwoordelijk om de wekelijkse markt in goede banen te leiden.

“We hebben honderdzestig vaste kramen en ongeveer twintig losse. Dat zijn mensen die textiel verkopen of seizoensgebonden producten zoals aardbeien of asperges.” Hier en daar zijn er een paar lege plekken in het meer dan een kilometer lange parcours. Ook vaste waarde Rudy Patatje blijkt vandaag met congé. Hoewel hij op een uithoek staat, is het er altijd druk. De vijftiger uit Overijse heeft het talent om een klant te helpen en tegelijkertijd de geduldig wachtenden te entertainen. Met plezier vertelt hij over de diverse aardappelsoorten. Iedereen die graag een patat wil die “niet te kruimelig, maar ook niet te vastkokend” is, krijgt steevast het antwoord met een knipoog: “Neem de Arabel, ik noem die altijd clientèle difficile, je kunt er alles mee maken.”

De stroom bezoekers gaat eindeloos voort. Hier en daar komen bekenden elkaar tegen. De Melkbus van Els De Winne heeft in korte tijd al een vaste schare fans opgebouwd. Haar dochter van elf komt ook elke zondag mee. “Mijn Frans is er al op vooruitgegaan.” Opvallend veel gesluierde vrouwen stoppen met hun caddy om een paar liter melk te kopen.

Loempia's en boterkoeken

Naast die nieuwigheid is er een opvallende toename van eetkraampjes. Kon je tot voor kort enkel je honger stillen met een hamburger of een plastic bakje escargots, dan kan je nu op een culinaire wereldreis. Thaise loempia’s, gebakken banaan of, iets minder ver van huis, Dendermondse boterkoeken. Onder een rode tent staat een paellapan ter grootte van een tractorwiel. De helft van de gele rijst met garnalen is in de loop van de dag al in bakjes geschept en verkocht.

“Ik heb ook lenterolletjes, die zijn vegetarisch. Zelf gemaakt, nou ja ... laten maken, ik heb eigenlijk twee linkerhanden.” Zijn collega roept ondertussen de voorbijgangers in sappig Brussels toe om te komen proeven. “Hij is een ezel, een Schaarbekenaar.” Een gevat antwoord laat niet lang op zich wachten: “Als je maar weet dat dat een uitstervend ras is!”

Terwijl de marktkramers de niet verkochte waar beginnen in te pakken en langzaam van het plein verdwijnen, blijven de Jettenaren achter op de terrassen van de verschillende cafés. Genietend van de zon, een drankje en elkaars gezelschap.

BRUZZ trekt deze zomer langs de Brusselse markten op zoek naar verhalen. We passeren nog langs de markt van Châtelain (Elsene), de Abattoir (Anderlecht) en de markt op het Gilsonplein (Watermaal-Bosvoorde)

De markten

BRUZZ kijkt deze zomer zijn ogen uit in de verschillende marktkramen van de stad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette , Resto & Bar , De markten , zomerreeks , markt van jette , Spiegelplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni