De vakantie en het goede weer zijn ideale omstandigheden om boodschappen op de markt te doen. Laat de koude supermarkt een keer links liggen en geniet van de rijkdom van het aanbod en de eetbare schatten die er te vinden zijn. BRUZZ kijkt deze zomer zijn ogen uit in de verschillende marktkramen van de stad. Ontdek met ons lokale delicatessen op de BoerenMarché van Thurn & Taxis.
De markt van Thurn & Taxis: Boerenmarkt ontluikt langzaam
Uit het kleurrijke bloementapijt rond het Herman Teirlinckgebouw van de Vlaamse overheid stijgt de zomerse geur van kamille op. Zo nu en dan komt er een plukje mensen naar buiten. Ze trekken een spurt naar de bus die klaar staat om te vertrekken naar het Noordstation. Op het plein tussen de overheidsgebouwen en het voormalige magazijn van Thurn & Taxis staan acht marktkramen opgesteld. Een mengelmoes van goed uitgeruste foodtrucks en geïmproviseerde tafels onder een partytent.
Bijenimperium
Een man op een Hollandse fiets met een hond aan de leiband informeert naar de verschillende zuurdesembroden bij Lode van De Broodstokerij. “Nee, bio-spelt-zaden-desem klinkt me te ingewikkeld. Doe maar een gewone tarwedesem.” Lode blijkt imker te zijn en heeft niet veel vragen nodig om zijn verhalen te vertellen. Hij steekt direct van wal en begint zijn bijenimperium te schetsen. Dat hij ondertussen te veel kasten heeft: “Ik kan het niet meer bij houden.”
Het is me niet duidelijk of de woordspeling opzettelijk is. Het brood in de kleine foodtruck wordt door een vriend gebakken. “Mijn maat bakt ’s nachts en ik verkoop het overdag op verschillende markten.” Al snel gaat het weer over de bijen, op zijn telefoon toont hij verschillende filmpjes. “Eigenlijk moet je geen gsm bij een volk bijen houden, de magneet in het apparaat maakt ze gek.”
Hij lijkt blij te zijn om met iemand anders dan zijn buurman te kunnen spreken. Druk is de markt allerminst. Ondanks het goede weer is het aantal kramen de afgelopen weken gekrompen. “Seppe van het vlees is vandaag niet gekomen. Het is veel te heet om met een rauwe steak de trein naar huis te nemen. Ook de man met groenten en de verkoper met appels en appelsap ontbreken.”
Lokaal
De lokale markt - vers van het land is wat telt - wordt georganiseerd door Thurn & Taxis en zit voorlopig in een proefperiode. Met het einde van het aspergeseizoen, het moment om allerlei groenten en fruit te oogsten en de warmte die chocolade doet smelten, blijkt het aantal kramen inderdaad minder dan gebruikelijk te zijn. “Het is niet altijd even eenvoudig om het aanbod vast te houden, als je rechtstreeks met boeren werkt,” laat organisator Steven Rosseel weten.
“Het unieke aan onze markt is dat we de boeren mee inspraak geven. Zo bespraken we onlangs de pijnpunten en stellen we binnenkort de kramen iets anders op.” Lokaal betekent niet puur Brussels: er zijn wafeltjes van voorbij Leuven, er is brood uit Gent en ook Aziatisch eten afkomstig van Zelzate blijkt nog binnen de hoofdstedelijke periferie geproduceerd te zijn.
“We hanteren een straal van vijftig kilometer in vogelvlucht rond Brussel. Er zijn niet zoveel velden in Brussel om het binnen een beperkt aantal kilometers te houden.”
"Het unieke aan onze markt is dat we de boeren mee inspraak geven"
De verkopers proberen ondertussen van alles om nieuwsgierigen te lokken. Een proevertje ligt in de meeste gevallen al klaar. Alsof de geur van vers gebakken wafeltjes met appel en kaneel nog niet overtuigend genoeg zou zijn. Ook is het in de meeste gevallen geen probleem om met bankkaart of zelfs gsm te betalen.
Iedereen vertelt met veel bezieling over de producten die uit hun handen komen. Zo is er de familie Heymans uit Anderlecht, die 85 koeien heeft in Neerpede. De melk wordt vers getapt. “Een fijne manier om onze producten in de stad aan de man te brengen. Gelukkig kan ik hier staan, want mijn zoon zit nu in de zaak en is thuis met de koeien bezig, maar als er niemand komt, is dit tijdverspilling.”
Klanten gezocht
Een man die ondanks de hitte goed ingepakt op de fiets is gestapt, remt doelgericht voor de diepvries van Rita. Hij komt speciaal uit Zellik voor een verfrissend ijsje, een bolletje citroen. Door het warme weer gaan haar ijsjes als spreekwoordelijke zoete broodjes over de scheptoog. “Het is een uit de hand gelopen hobby.” Al meer dan twintig jaar maakt Rita haar eigen ijs. De kinderen wilden graag meer smaken en daardoor waagde ze zich aan wat smaakexperimenten. Dat leidde zelfs tot een ijssalon in Dilbeek. Haar enthousiasme is aanstekelijk. “Het ijs van kriekenbier was een voltreffer in combinatie met dat van plattekaas. Wist je trouwens dat ik mijn ijs maak met de melk van de koeien van mijn buurvrouw hier, boerderij Heymans?”
Ook Geert Verheyen uit Kobbegem probeert het product van zijn hobby aan de man te brengen. De grootste afnemers lijken voorlopig de andere marktkramers die komen buurten en ondertussen een glaasje van zijn cider proeven. Verheten, klimatoloog bij het KMI, biedt de nieuwsgierigen trots een glaasje aan. “Ik heb cider van aalbes, appel of rabarber. Gemaakt zoals geuze, in open vaten met spontane gisting.”
Jérôme Ambrozy van Ferme Abattoir voegt zich bij het groepje. “Zon, cider, wat willen we nog meer?” Het antwoord klinkt uit alle monden tegelijkertijd: “Klanten!” Aan de rand van het terrein vertrekt weer een shuttlebus naar het station. Wellicht gevuld met Vlamingen die niet weten welk lekkers ze missen.
BRUZZ trekt deze zomer langs de Brusselse markten op zoek naar verhalen. We passeren nog langs de markt op het Spiegelplein (Jette), de markt van Châtelain (Elsene), de Abattoir (Anderlecht) en de markt op het Gilsonplein (Watermaal-Bosvoorde)
De markten
Lees meer over: Brussel-Stad , Resto & Bar , De markten , markt , zomerreeks , boerenmarkt , BoerenMarché , Thurn & Taxis
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.