Het Sint-Gillisvoorplein telt nu ook een artisanale frituur. Na pionier Bintje en de plannen van Sergio Herman lijkt de culinaire friet daarmee aan een opmars bezig.
Frietkot wordt frietbar
Enkele jaren geleden opende de Brusselse pizzaketen Mamma Roma een filiaal op het Sint-Gillisvoorplein. Het concept van opgewarmde pizza’s sloeg er nooit aan en na de heraanleg van het Voorplein bleef de zaak gewoon dicht.
Midden november stond een opvolger klaar. Met Patatak heeft het Voorplein nu ook een artisanale frituur. Geen luxe in een buurt waar het dichtstbijzijnde frietkot zich een heel eind verder aan de Bareel bevindt.
Patatak profileert zich als een no-nonsense frituur met smaak. De bezoeker kan er kiezen tussen twee soorten friet: er is de klassieke bintje, die er op traditionele wijze in rundsvet wordt gebakken. Als alternatief serveert het frietcafé ook frieten van zoete aardappelen in plantaardige olie.
Na een proefsessie geven we de gewone friet het label ‘uitstekend’ en de zoete variante het etiket ‘sensationeel’.
Op de kaart verder ook verschillende bijgerechten zoals gefrituurde kip en een kroket van Hervekaas. In de rubriek drank scoort Patatak dan weer met onder meer Zinnebir van het vat.
Een minpunt is de verluchting. Bij ons bezoek nodigde de olielucht in de zaak niet meteen uit om er langer dan een halfuur te blijven.
Voor een luxefrituur midden op het Voorplein vallen de prijzen overigens mee: 3 euro voor een kleine portie bintje en 5 voor een grote (sauzen inbegrepen). Bij de zoete aardappel komt daar telkens een euro bij.
'Hét nationale product bij uitstek verdient meer respect dan het in het standaard frietkot krijgt'
Oprichter Adrien Dewez legt uit dat hij een zaak als de zijne de logica zelve vindt. “Buitenlandse specialiteiten zoals pizza of hamburger krijgen ook het nodige decor en respect. Denk aan de pizzaiolo die theatraal zijn deeg voorbereidt. Alleen in België wordt ons nationale gerecht vooral op straat verkocht in omstandigheden die het product niet echt eer aandoen.”
Diepere trend
Patatak is niet de enige frituur nieuwe stijl. Keuken-BV Sergio Herman kondigde een gastronomische frituur aan in de Sint-Katelijnestraat, die nog steeds niet open is. En in de Elsense Simonisstraat opende een goed jaar geleden ‘Bintje’. De Brusselse pionier van de ambachtelijke friet gebruikt enkel biologische en ongeschilde aardappelen.
“Alles is fait maison, van het snijden van de frieten tot de sauzen,” vertelt Bintje-uitbater Kilian Baseden. De pionier gaat ook prat op een grotendeels artisanale bierkaart met een 100-tal soorten.
“Die nieuwe frituren passen in een diepere trend,” denkt Bintje-oprichter Kilian Baseden. “Mensen willen weten wat ze eten en waar het vandaan komt. Kijk naar de bierwereld. Het aantal craft brouwerijen dat er de voorbije jaren bijkwam is amper bij te houden.”
Wellicht komen er de volgende maanden en jaren overigens nog meer frietsalons bij. Vlakbij Bintje, in de Waterleidingsstraat, wordt alvast gewerkt aan ‘Patate’, een artisanale frituur, jawel.
Lees meer over: Resto & Bar , frituur , Patatak , bintje , frietkot
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.