Met dank aan de hitte: alcoholvrije limonades van Brusselaar boomen

AD
© BRUZZ
12/08/2022

Het is puffen, zweten en blazen in de stad. Op terrassen schuilen mensen onder parasols voor de zon, en in plaats van een pint of een glas rosé wordt er al eens vaker een alcoholvrije dorstlesser besteld. In Brussel gaan de limonades van Seppe Van Sever (31) vlot over de toog. De jonge, Brusselse ondernemer ziet de verkoop van zijn zelfgebrouwen limonades bijna verdubbelen.

In Brussel kan je sinds een goed jaar op verschillende plekken Craft Soda van microbrouwerij Atelier Cuarenta bestellen. Frisse limonades zonder alcohol, die zo goed als helemaal van Brusselse bodem zijn.

Voorlopig kan je kiezen tussen drie verschillende smaken: een GNGR - de klassieker, met gember en limoen -, een BSL met basilicum, of - voor de avonturiers onder ons - een HNBR met habanero pepers. Daarvoor betaal je 3 tot 4 euro, afhankelijk van het café of restaurant waarin je je voeten onder tafel schuift.

Inspiratie uit Latijns-Amerika

Net voor de lockdown reisde Seppe Van Sever (31) vier maanden door Latijns-Amerika. De alcoholvrije cocktails die hij daar op zowat iedere straathoek kreeg aangeboden, maakten zoveel indruk dat hij z’n job opgaf voor een carrière als professioneel limonade-brouwer. “Die drankjes waren zo veel lekkerder dan de klassieke limonades die wij hier in België kennen. ‘Waarom bestaat dat niet bij ons?’ Vroeg ik mij af.”

Seppe is handelsingenieur van opleiding en werkte tot voor kort bij een grote energieleverancier, maar na zijn trip door Latijns-Amerika besloot hij het roer volledig om te gooien en werd Atelier Cuarenta een feit.

“Eerst ben ik vier vijfde beginnen te werken en brouwde ik limonade in bijberoep”, vertelt de Brusselaar. “Maar toen ik merkte dat mijn idee aansloeg en mensen enthousiast waren, besloot ik om volledig voor de limonade te gaan".

Dat bleek de juiste keuze: na een vlotte start boomt de limonadeverkoop nu volop. Tijdens de hitte van de afgelopen weken zag Seppe de verkoop van zijn limonades bijna verdubbelen, schrijft HLN vrijdagochtend.

Craft Soda van microbrouwerij Atelier Cueranta

Zo lokaal mogelijk

Het eerste jaar experimenteerde Seppe vooral met recepten en ingrediënten. In juni 2021 werden de eerste limonadeflessen in Brusselse bakfietsen geladen. De ondernemer probeert zo lokaal mogelijk te werk te gaan: niet alleen de ingrediënten, maar ook de leveranciers en het maakproces zijn zo Brussels mogelijk.

“Als de keuze er is en de mogelijkheid bestaat, dan kies ik voor lokale ingrediënten”, vertelt Seppe. Het is hem nog niet gelukt om een lokale leverancier voor citroenen en rietsuiker te vinden, maar de habanero pepers voor de HBNR-soda en de basilicum die in de BSL-soda wordt verwerkt, worden allebei gekweekt op het dak van stadsboerderij Ferme Abattoir in Anderlecht.

Voor de levering werkt hij samen met Dioxyde de Gambettes, een fietskoerierdienst in Anderlecht. “Alle fietsers die daar werken, zijn in loondienst van het bedrijf. Dat is bij veel andere grote spelers, zoals bijvoorbeeld Deliveroo, niet het geval. Zij hebben stabiliteit en zekerheid, en hun manier van werken sluit perfect aan bij mijn duurzaam concept."

Seizoens-limonades

Op dit moment bestaat het assortiment uit drie verschillende smaken: HBNR-soda met habanero pepers, BSL met basilicum en GNGR, met gember.

“Gember en Basilicum zijn vaste waardes binnen het assortiment”, vertelt Seppe. “Daarnaast wil ik het aanbod naargelang het seizoen proberen uitbreiden.”

Meestal vertrekt Seppe vanuit een idee waarna hij volop begint te experimenteren. “Onlangs heb ik bijvoorbeeld met rabarber en met passievrucht zitten spelen”, vertelt hij. “Als mijn experiment klaar is ga ik ermee langs bij klanten en vraag ik hen wat ze ervan vinden. Te zoet? Te zuur? Lekker? Niet lekker?”

Die feedback neemt Seppe mee naar huis om zijn recepten vervolgens op punt te stellen. “Het recept voor de rabarberlimonade is nu klaar, maar het rabarberseizoen was net voorbij dus ik heb nog niet kunnen produceren op grote schaal”, vertelt hij. “Da’s voor volgend jaar!”

“Het leukste aan mijn limonades vind ik dat er totaal geen chemische ingrediënten in zitten: alles wat erin zit, kan je gewoon in de winkel kopen."

Seppe Van Sever

Simpel sap

Als de sappen helemaal op punt staan, trekt hij ermee naar de brouwer. Daar wordt de limonade gepasteuriseerd - ofwel verhit tot boven de 85 graden Celcius - en gebotteld.

“Het leukste aan mijn limonades vind ik dat er totaal geen chemische ingrediënten in zitten: alles wat erin zit, kan je gewoon in de winkel kopen”, aldus Seppe. “De chemicaliën die je in veel klassieke limonades terugvindt, zijn trouwens totaal overbodig want door het pasteuriseren worden alle gisten gedood. Warmte is dus een heel mooi alternatief.”

Brussel, Antwerpen, Gent?

Sinds kort werkt Van Sever ook samen met een zusterbedrijf van Dioxyde de gambettes in Antwerpen. Ook daar wordt dus intussen limonade rondgefietst. “Hopelijk komt Gent daar binnenkort ook bij!”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni