Reportage

Vogue, het nieuwe dansfenomeen bij Brusselse holebi's

Tim Devriese
07/04/2018

| De eerste danslessen van de vogue-dansgroep Yet Another Vogue poseren net als modellen uit het gelijknamige modeblad. Strike a pose!

Vogue is meer dan een modeblad. Het is ook een dansvorm, ontwikkeld door Latino en Afro-Amerikaanse holebi's en transpersonen in de verpauperde wijken van New York. Intussen is de dans een wereldwijd fenomeen. De trend is nu ook geland in Brussel.

Op een stoffige verdieping van het Artist Commons-gebouw Citygate in Anderlecht staan een 20-tal dansers te stretchen. Ze gedragen zich als krijgers. In de danszaal klinkt zachte beatmuziek en hangt een sterke geur van wierook. De dansers, mannen en vrouwen van alle hoeken van de wereld, wandelen gedecideerd in cirkels, rekken zich uit, oefenen bewegingen.

Ze komen om te voguen, oftewel al dansend te poseren. Wanneer leraar Aswad al Masrahi, een naar Brussel uitgeweken Parijzenaar, hen vraagt wat vogue betekent, klinken geweldige strijdkreten. "Queer! Battle! Strike a Pose! Fierce!" klinkt het jolig uit de zaal.

Gevecht

Voguing ontstond in Harlem, New York, door transpersonen en holebi's die hun bittere realiteit wilden ontvluchten. De vlucht was meer dan puur escapisme, het was een manier om te overleven in een wereld die hen uitspuwde. Door de vogue-avonden, de zogenaamde balls, vonden veel voguers een thuis en een plek waar ze veilig konden doen alsof. De dans raakte pas wereldberoemd toen poplegende Madonna voguers liep opdraven in de clip van haar hit Vogue.

Voguing ontstond als een gevecht op de dansvloer, maar het is ook een manier om je eigen persona vorm te geven. Het ligt op de fijne grens tussen wie je bent en wie je wilt zijn. En omdat vogue zo expliciet speelt met gender, fantasie en vol zelfvertrouwen de orde van de dag overhoop gooit, neemt de dansvorm een bijzondere plek in in de LGBT-wereld.

Fragment uit de documentaire Paris is Burning (1990) van regisseur Jennie Livingston waarin dansers uitleggen wat voguing precies voor hen betekent.

Een Midden-Oosterse homo moet aan veel verwachtingen voldoen. Zich gedragen als een androgyn en fabuleus wezen uit de sprookjes van Duizend-en-één-nacht past daar niet meteen in. Vogue staat me toe mijn fantasie uit te leven.

Aswad Al Masrahi

"Ik heb een immense fascinatie voor Midden-Oosterse fantasievrouwen zoals Sheherazade en de koningin van Sheba. Maar een Midden-Oosterse homoman vandaag moet veel bewijzen en doen. En zich gedragen als een androgyn en fabuleus wezen uit Duizend-en-één-Nacht past daar niet meteen in," zegt Aswad Al Masrahi, die vier jaar geleden naar Brussel verhuisde. "Vogue staat me toe mijn fantasie uit te leven."

"Voor mij betekent voguing pure vrijheid," zegt Al Masrahi. "Het staat me toe om mijn verborgen energie tot leven te wekken in een elegante, mooie manier. Kinda like a fiercer version of Yoga."

Politiek

De danser Al Masrahi leerde vogue kennen via de essentiële vogue-documentaire Paris is Burning en in zijn thuisstad Parijs. Daar is al jaren een echte revival aan de gang van grote Balls en vogue-battles. De dans is er populair én politiek beladen. Het is een manier voor voornamelijk jonge niet-blanke queers om zich te verzetten tegen de orde van de dag, tegen de populariteit van extreem-rechts.

"Vogue is politiek. Wanneer er bepaalde mensen marcheren met boze borden tegen het homohuwelijk, dan zijn wij er om ons uit te drukken op een podium," zegt danseres Marion Tiger Melody in een interview bij de Amerikaanse zender NBC.

Ook in Londen, Stockholm en Amsterdam zijn al heuse vogue-scholen. En nu is er dus ook een in Brussel.

In het stoffige maar bruisende kunstenaarspand in Anderlecht, leven de dansers zich uit op het ritme van vogue-muziek.

"Er was al een grote scene in Antwerpen. De performers Hayden Mulan 007 en Lynn 'Ninja' Andries leven zich uit in vogue-shows daar. Waarom dan niet hier?," vraagt Al Masrahi zich af. Hij werkt samen met de holebi-jongerenorganisatie Alter Visio en geeft nu vogue workshops in het Artist Commons-gebouw, een verlaten fabriek omgebouwd tot kunstenplek in Anderlecht.

Patchouli

Intussen bereiden de verzamelde dansers zich voor op hun eerste catwalkshow. Het is geen toeval dat de naam van de dans stamt uit de modewereld. De overdramatische poses van de modellen in het modeblad Vogue vormden de basis van de dans.

"Be yourself on steroids!," roept een danser een andere toe. De mannen en vrouwen strijden met overdreven, krachtige schaarachtige bewegingen om de beste plek in de spotlights. Ze flirten, lachen en leven zich uit. Mannen lijken vrouwen en vrouwen lijken mannen. De vogue-les in Anderlecht is een hyperrealiteit gedrenkt in patchouli. Eentje waar iedereen welkom is.

"Queer! Battle! Strike a Pose! Fierce!" klinkt het jolig uit de zaal. Voguing ontstond in Harlem, New York, door transpersonen en holebi's die hun bittere realiteit wilden ontvluchten.

"De bedoeling is dat jonge LGBTs meer over zichzelf en hun lichaam te weten komen via de dans. De groepsdynamiek die uit vogue komt is amazing. Die positieve energie is het doel van de workshops. Maar voorlopig vorm ik nog geen vogue-leger. Maar hopelijk staan we wel gauw te dansen op een ball in Antwerpen?"

> Yet Another Vogue. Vogue-danslessen in Citygate-gebouw, Grondelsstraat 152, 1070 Anderlecht. € 8 per les, € 5 voor Alter Visio-leden of leden van de artiestenkolonie in het Citygate-gebouw.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Events & Festivals , Pride

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni