Manneken Pis is het symbool van het spottende, 'zwanzende' karakter van de Stad Brussel. Het origineel van het huidige beeldje werd door Hiëronymus Duquesnoy de Oude gemaakt in 1619 en is vandaag dus 400 jaar oud. BRUZZ maakte een selectie uit de miljoenen foto's die van het ventje gemaakt werden tussen 1926 en nu.

Samen met het Atomium en Sint-Michiel is Manneken Pis, op de hoek van de Stoof- en de Eikstraat, een van de bekendste symbolen van de stad. Een must voor toeristen.

Het is bekend dat het beeldje in de 18de eeuw al minstens 4 keer per jaar aangekleed werd. Toen Manneken Pis in de 19de eeuw niet langer een essentieel onderdeel was van het wateraanvoersysteem van de Stad, werd hij steeds meer het symbool van de Brusselse folklore, levensvreugde en zelfspot.

Renovatie

In 1619, vandaag 400 jaar geleden, besloten de Brusselse autoriteiten de bestaande fontein van Manneken Pis te renoveren: de zuil, het waterbekken en het beeldje werden vervangen. Ze plaatsen een bestelling bij de toen beroemde beeldhouwer Hiëronymus Duquesnoy voor een nieuw Manneken Pis in brons.

De kunstenaar gaf een barokke interpretatie aan het thema van het plassende jongetje. In de Grieks-Romeinse oudheid was het trouwens niet uitzonderlijk dat Cupido, de god van de liefde, werd afgebeeld als een naakt jongetje (soms met vleugels) dat stond te plassen. Tussen de 15de en de 18de eeuw was de figuur van de urinerende Putto ('jongetje') een populair thema in de kunst waarrond in Europa vaak fonteinen werden gebouwd.

Het beeldje is in het Frans nog steeds gekend als 'Petit Julien', een verwijzing naar de vroegere stenen fontein 'Julianekensborre'.

Gestolen en teruggevonden

In 1965 werd het beeldje van 58 cm gestolen. De voeten werden snel teruggevonden, maar pas acht maanden later, na een tip van een anonieme beller, vonden duikers het lijfje terug in het kanaal. Het origineel bevindt zich sindsdien in het Broodhuis op de Grote Markt. In 2003 werd het opnieuw in elkaar gezet.

In 2019 werd het water van de fontein in gesloten circuit gezet, zodat niet langer meer dan duizend liter drinkwater per dag in het riool verdween.

Het museum van de Stad Brussel bracht in 2005, in haar reeks Historia Bruxellae een boekje uit, volledig gewijd aan Manneken Pis.

Manneken Pis heeft een eigen garderobemuseum in de Eikstraat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Events & Festivals , Samenleving , Manneken Pis , Folklore , Hiëronymus Duquesnoy , Stoofstraat

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni