Tal van Brusselse musea, cultuurhuizen en concertzalen openen zaterdagavond van 19 tot 1 uur de deuren tijdens de Museum Fever Night. Het is de zestiende keer dat het evenement plaatsvindt, maar voor het Schaarbeeks Biermuseum in de Louis Bertrandlaan wordt het een primeur. De 72-jarige Michel Roevens is één van de beheerders: "We denken nog lang niet aan stoppen."
Eerste keer Museum Night voor Biermuseum Schaarbeek: 'Meer in huis dan Belgian Beer World'
Lees ook: Museum Night Fever lokt 16.550 bezoekers
Het Schaarbeeks Biermuseum is een schatkamer van biergeschiedenis en cultuur. Het is in 1993 gesticht door Claude Paulet (FDF-schepen in Schaarbeek van 1977 tot 2001). Een jaar later werd het officieel geopend.
Met een verzameling van meer dan vijfduizend glazen en meer dan tweeduizend flesjes die de rijke geschiedenis van het bier vertellen, biedt het museum bezoekers een unieke reis door de tijd. "Er zitten veel flesjes en glazen tussen van brouwerijen die niet meer bestaan", zegt de 72-jarige Michel Roevens, één van de beheerders. Samen met een tiental andere gepensioneerden houdt hij het museum draaiende. "Als wij dit niet zouden doen, is de kans groot dat het museum al niet meer bestond. Voor alle duidelijkheid, we denken nog lang niet aan stoppen."
Manneken Pis
Volgend jaar bestaat het museum 30 jaar. "Dan zal Manneken Pis opnieuw ons kostuum dragen", zegt Roevens. "Dat was voor het eerst bij het tienjarig bestaan van het museum. En nu is het elke tien jaar een traditie."
Het kostuumpje is een schort die de brouwers vroeger droegen, in de kleuren van Schaarbeek. "Die schorten dragen we ook in het museum, als we bezoekers ontvangen", zegt Roevens.
Omdat het vrijwilligers zijn die het voortbestaan garanderen, is het museum enkel op woensdag- en zaterdagnamiddag open. De uitnodiging van de organisatie van Museum Night Fever was hoe dan ook een verrassing. Het is de eerste keer sinds het evenement in 2008 begon dat Roevens en co. gecontacteerd werden.
Verwacht niet dat er na vanavond veel zal veranderen. Ook de volgende weken, maanden en jaren zullen de vrijwilligers instaan voor de uitbreiding van de collectie. "Het moet betaalbaar blijven, want we doen alles zelf", zegt Roevens. Rommelmarkten zijn wat lastiger grworden, maaraltijd schuimen ze ruilbeurzen af op zoek naar nieuwe items op. Verder kregen ze al regelmatig donaties. "Vier jaar geleden kregen we een mail van iemand die zijn collectie wilde schenken. We hadden al ongeveer tweeduizend glazen, maar dankzij hem kregen we er zeker nog drieduizend bij. Het kostte ons meer dan drie dagen om alles een plek te geven," herinnert Roevens zich.
Grote collectie
Nu is er nauwelijks nog plaats voor nieuwe items. "Er kan af en toe wel nog een glas bij, maar het is al een mooie en grote collectie", beweert Roevens.
Naast de bierflesjes en -glazen, staat er ook heel wat materiaal tentoongesteld dat vroeger gebruikt werd om bier te brouwen en te verpakken. Een oude bierkar van Wielemans is een opvallend pronkstuk. “We tonen bijvoorbeeld hoe ze flessen spoelden en er kroonkurken op plaatsten”.
Daarnaast bouwden ze een oud café na, waar ook oude caféspelen getoond worden. Voor de liefhebbers is er een echt café waar bezoekers van een frisse pint kunnen genieten.
Het Schaarbeeks Biermuseum is niet te vergelijken met het nieuwe biermuseum (Belgian Beer World) in het gerenoveerde beursgebouw, zegt Roevens. "Daar is er een grote vitrine waar brouwerijen hun fles en glas kunnen zetten. Maar dat kost hen 1.500 euro. Er is dus heel wat geld mee gemoeid. Bij ons, daarentegen, is het museum beetje bij beetje opgebouwd. En ik denk dat we uiteindelijk zelfs meer materiaal hebben dan Belgian Beer World."
"Een ticket kost er ook 17 euro, terwijl wij maar 5 euro vragen", voegt Roevens er nog aan toe. Belgian Beer World kreeg eerder al kritiek omdat er nauwelijks Brusselse brouwerijen in zijn opgenomen.
Roevens wijst ook op de uitdagingen van de huidige tijd, waarin kleinere brouwerijen worden overgenomen door grote spelers zoals AB Inbev. Dat heeft volgens hem tot veranderingen in de smaak en kwaliteit van sommige bekende bieren geleid. "Een witte van Hoegaarden was vroeger zuur. Dat is niet meer zo, en ze maken nu een variant met citroen om het zuur na te bootsen. Hetzelfde met de bieren van Belle-Vue. Sinds het is opgekocht door AB Inbev, is het niet meer hetzelfde bier."
33 deelnemende musea
Het Schaarbeeks Biermuseum is een van de 33 deelnemende musea. Let wel op: het museum doet zijn deuren al dicht om 23 uur, in plaats van 1 uur.
*Het volledige programma is terug te vinden op museumnightfever.be. Tickets kosten standaard 15 euro. Om het verkeer vlot te laten verlopen en de musea op en rond het Brusselse Paleizenplein te bereiken, zet Brusselse vervoersmaatschappij STIB-MIVB meteen ook drie pendeldiensten in tijdens het evenement. De blauwe pendeldienst rijdt naar Sint-Joost-ten-Node, Kruidtuin, Kanaal, Mima en Wiels, elke 10 minuten tussen 19 uur en 1 uur. De groene pendeldienst rijdt naar het Jubelpark, de Boghossian Stichting, enzovoort. De rode pendeldienst rijdt tussen Trainworld en Louiza. Bussen van het Noctis-net rijden 's nachts van middernacht tot 3 uur door Brussel om ook de feestvierders overal in Brussel veilig thuis te brengen.
Lees meer over: Brussel , Schaarbeek , Events & Festivals , biermuseum , Museum Night Fever
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.