Brussel kiest

Beursgebouw: financiële molensteen of van onschatbare waarde?

© BRUZZ
03/10/2024

Met een kostenplaatje van vijftig miljoen euro en een schamele driehonderd bezoekers per dag is het Biermuseum na één jaar verliesgevend. "Een fiasco en een molensteen rond de financiën van de stad Brussel", zegt Mathias Vanden Borre (N-VA) in een televisiedebat op BRUZZ. Schepen Anaïs Maes (Vooruit) reageert: "Dat het Beursgebouw na vijftig jaar opnieuw opengesteld is voor het publiek, heeft geen prijs."

De vernieuwing van het Beursgebouw heeft uiteindelijk drie keer meer gekost dan begroot. Vanden Borre oordeelt dat het Biermuseum te weinig kwaliteit biedt en dat het beheer beter moet. Maar Maes wil het Biermuseum nog "even tijd geven" om tot een toeristische trekpleister uit te groeien.

De Stad Brussel is historisch gesproken rijk, zelfs "gigantisch rijk", aldus N-VA. "Maar de jongste jaren zijn de begrotingen niet op tijd goedgekeurd, gaan de personeelskosten door het dak en stilaan worden de pensioenen een echt probleem."

Maes: "Die personeelskosten gaan over het onderwijs in onze scholen en de netheid op straat. Daar kunnen en willen wij niet op besparen."

Wonen

Het stadsbestuur heeft de voorbije jaren fors ingezet op betaalbaar wonen. Sinds 2020 heeft het al vijfhonderd illegale Airbnb-adressen opgerold. Volgens Maes gaat het in de onmiddellijke omgeving van de Grote Markt om "dertig procent van de huurmarkt".

Maar Vanden Borre zegt dat intussen te laks opgetreden wordt tegen huisjesmelkers en leegstand, zowel bij huizen als kantoren: "Hier gaat het in het stadscentrum om tien procent van de huizen waar de armoede letterlijk van de gevels druipt."

Zelf vindt hij een verhuurvergunning een goed instrument. Maes belooft dat zij bij leegstand in de toekomst niet alleen sneller wil belasten, maar ook onteigenen.

Voetgangerszone & veiligheid

De N-VA hoort veel klachten over de voetgangerszone op de Centrale Lanen. "Het ontbreekt het aftredende stadsbestuur aan een totaalvisie," besluit hij. Schepen Maes verdedigt de recente aanleg van de Adolphe Maxlaan en is niet te beroerd om nog bij te sturen waar nodig.

Tot slot noemt Vanden Borre veiligheid de absolute topprioriteit van de burgemeester én een groeiend probleem in de stad Brussel, "waar vierhonderd vacatures bij de politie niet zijn ingevuld". "Dat zal geld kosten, maar het is prioritair."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni