Op 16 september zal het hele Sint-Joostplein worden omgebouwd tot een hippodroom voor een kortebaandraverij. Zestien dravers en hun berijders zullen het daarbij tegen elkaar opnemen. "We hebben zelfs een bookie voor de weddenschappen." Minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (DéFI) is verrast door de plannen van de gemeente en heeft zijn administratie opdracht gegeven te onderzoeken of het evenement wel beantwoordt aan de wettelijke bepalingen omtrent dierenwelzijn.
Sint-Joost maakt zich op voor paardenwedren: 'Voor één dag de zesde hippodroom van België'
De modieuze dameshoeden die je op Waregem Koerse tegenkomt, zul je er misschien niet zien. Maar deze zomer hoef je niet meer helemaal naar West-Vlaanderen af te zakken voor een paardenrace.
De gemeente Sint-Joost-ten-Node, de vzw Time For Others en de Belgische Federatie voor Paardenwedrennen organiseren immers een zogenaamde 'kortebaandraverij'. Dat is een paardenwedren op een korte afstand waarbij de jockey in een 'sulky' – een lichte tweewielige kar – zit, die wordt gespannen achter het paard.
"Gespecialiseerde camions zullen op het plein op voorhand renbanen aanleggen in zand om op te lopen", legt Max Struys van de organiserende vzw Time For Others uit. "Concreet zullen in de wedstrijd zestien paarden rennen in korte draverijen. Het gaat dus om sprintjes op zo'n 200 meter van telkens twee paarden tegen elkaar."
'Gespecialiseerde camions zullen op het Sint-Joostplein op voorhand renbanen komen aanleggen in zand'
De deelnemers zullen het tegen elkaar opnemen in een eliminatiesysteem dat gelijkaardig is aan tennis en waarbij telkens drie rennen per duo worden georganiseerd. Om je te plaatsen voor de volgende ronde moet je twee rennen winnen. Het hele evenement zal dus tussen de 40 en de 60 rennen tellen en duurt ongeveer drie à vier uur met een aantal rustpauzes tussen voor de paarden. De ruiters, officieel 'drivers' genoemd voor deze discipline, zijn professionelen van over heel het land en kunnen prijzengeld winnen dat in totaal bestaat uit zo’n 7.500 euro.
Gokje
Het hele evenement in september zal gratis toegankelijk zijn voor iedereen. Naast de races zelf wordt bovendien ook werk gemaakt van verschillende randactiviteiten zoals een fanfare en pony’s voor de kinderen.
“We hebben zelfs een bookmaker of bookie zoals in echte hippodrooms, al is die er meer voor het ludieke aspect”, aldus Struys. "Het is zeker niet de bedoeling om mensen aan te moedigen om te gokken, maar dat is gewoon iets dat al sinds het ontstaan van de paardenrennen erbij hoort.” De bookmaker zal een aparte zone ter beschikking hebben waar wie dat wil een gokje kan plaatsen.
"We zullen in september in feite voor één dag de zesde hippodroom van België op poten zetten", aldus Struys. Het evenement staat ook officieel in de kalender van de paardenrennen geregistreerd. Waarom dit wordt georganiseerd in de kleine Brusselse gemeente Sint-Joost? "We zochten echte een plek in hartje Brussel en het Sint-Joostplein is hier ook een fantastische locatie voor."
Magie?
Burgmeester Emir Kir (onafhankelijk) is alvast laaiend enthousiast: "Mis deze unieke kans niet om de spectaculaire magie van de paardenrennen te beleven", schreef hij woensdag op sociale media, voorzien van een resem paarden-emoji's.
Minder enthousiast is Brussels minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (DéFI). Die laat vrijdag aan BRUZZ weten dat hij via de media moest vernemen wat de gemeente Sint-Joost op 16 september van plan is. "Ik heb onmiddellijk aan mijn administratie gevraagd om bij de gemeente meer informatie te krijgen over hun evenement en of dat wel beantwoordt aan de wettelijke bepalingen omtrent dierenwelzijn."
"Zo is het sinds de jaren tachtig verboden om op een verharde ondergrond een paardenrace op de openbare weg te organiseren", aldus nog de minister. "Ik weet niet of de gemeente Sint-Joost daarvan op de hoogte is. Hoe dan ook, ik hoop snel meer duidelijkheid te krijgen over hun precieze bedoelingen om daarna te kunnen beslissen hoe dit verder moet."
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Events & Festivals , Paardenrennen , Sint-Joostplein
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.