CIVA toont honderd jaar stedenbouw in Brussel
Deze tentoonstelling in het CIVA (Centre International pour la Ville, l'Architecture et le Paysage) brengt plattegronden, ontwerpen en foto's uit de collectie van de Archives d'Architecture Moderne.
Brussel kende, met uitzondering van het bombardement in 1695 door Lodewijk XIV, weinig oorlogsschade. De vele werven die Brussel de voorbije honderd jaar gekend heeft gaven vaak aanleiding tot ontruimingen en onteigeningen. De sloophamers zorgden meer dan eens voor trauma's.
Zo heeft Brussel een zware prijs moeten betalen voor het traject van de Noord-Zuidspoorwegverbinding. In de jaren '60 veroorzaakte het functionalistische denken op zijn beurt ravages met de bouw van langwerpige flatgebouwen en torens voor sociale woningen, de totale vernieling van de Noordwijk en de bouw van het immense Rijksadministratief Centrum.
Speculatiegolf
De verdere inbedding van Europese instellingen en de komst van de hoge snelheidstreinen in het Zuidstation hebben later aanleiding gegeven tot een speculatiegolf waarvan de verwoestende effecten de uitdrukking 'bruxellisation' hebben doen ontstaan: een vernieling in vredestijd.
Sinds de gewestvorming en de acties van bewonerscomités, gesteund door het Atelier de Recherche et d'Action urbaines, de Brusselse Raad voor het Leefmilieu en Inter-Environnement, is de situatie in Brussel wel gewijzigd.
De expo schetst dit veelkleurige verhaal. Een van de pronkstukken op de tentoonstelling is de fotomontage uit 1929 van Stanislas Jasinski. Daarop verschijnen vlak naast de Beurs drie hoge torens.
CIVA, Kluisstraat 55, 1050 Brussel. Dinsdag > Zondag 10.30 > 18.00; Woensdag 10.30 > 21.00. Tickets: 6 euro.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.