Verscheidene burgerbewegingen hebben maandag via hun advocaten hun bezorgdheid geuit over de toekomst van sommige collectiestukken in het Legermuseum. "Maar er is geen enkel stuk uit de hele verzameling van het Legermuseum dat permanent gaat verhuizen,” sust de adjunct-directeur, die wel een grootse renovatie in gedachten heeft.
Legermuseum staat voor make-over: liefhebbers vrezen leegroof
De ‘Union Française des amateurs d'Armes’ (UFA) en de vzw ‘Art & Héritance’ vrezen voor een verspreiding van de collecties over het hele land. Volgens hen zouden er zo een honderd voorwerpen verdwijnen naar andere, nieuwe sites zoals ‘Seafront’ in Zeebrugge.
“Deze verenigingen uitten regelmatig hun bezorgdheid,” zegt Franky Bostyn, adjunct-directeur-generaal van het War Heritage Institute (WHI) aan BRUZZ, “en we lenen inderdaad enkele stukken uit aan ‘Seafront’, maar die komen ook gewoon weer terug. Er is geen enkel stuk uit de hele verzameling van het Legermuseum dat permanent gaat verhuizen.”
'Leegroof'
Het is inderdaad niet de eerste keer dat de verenigingen hun bezorgdheid uiten over de zogenaamde leegroof van het Legermuseum. Zo stelden burgerbewegingen zich twee jaar geleden bijzonder kritisch op tegenover de overheveling van het museum naar het WHI. Later heerste er onrust over de gekende kanonnen aan de ingang die tijdelijk werden uitgeleend, en nu overigens terug zijn.
Maar Bostyn heeft het wel over een complete make-over van het Legermuseum: “Het museum is duidelijk aan modernisering toe. Wanneer het gaat over militair erfgoed, willen we dat het Legermuseum een centrale plaats krijgt in heel het land. Die plannen staan echter nog in de kinderschoenen. Momenteel zijn we bezig met de haalbaarheidsstudies, daarna gaan we op zoek naar financiering van de privésector, want alleen met overheidsgeld komen we er niet. De renovatie, die zo'n tien jaar in beslag zou nemen, gaat gigantisch veel geld kosten.”
"De renovaties moeten het museum terug op de nationale kaart zetten."
De adjunct-directeur vindt ook dat er te weinig balans is tussen de stukken: “We hebben bijvoorbeeld te weinig tanks en te veel vliegtuigen. Dat moet evenwichtiger. Het kan daardoor inderdaad zijn dat er stukken voor een langere tijd worden uitgeleend aan andere musea, maar dat is logisch. Er komen ook veel nieuwe stukken bij."
"Verder gaan ook de bezoekerscijfers bij ons achteruit,” betreurt Bostyn, “de renovaties moeten het museum terug op de kaart zetten. Op dit moment mist het museum een verhaallijn. Het is eerder een opeenstapeling van collecties. Met de make-over willen we graag het hele verhaal brengen over België in tijden van oorlog, zelfs nog voor de onafhankelijkheid. De historische zaal (m.b.t. de periode 1830-1914, nvdr.) is de enigste zaal die we willen behouden als herinnering aan het 'verouderde' museum."
Wie donderdag al een idee wil krijgen van wat adjunct-directeur-generaal Franky Bostyn bedoelt met de modernisering van het Legermuseum, kan zich vanaf donderdag vergapen aan de nieuwe tentoonstelling die van start gaat in het teken van WO II. "Het is de grootste nationale overzichtstentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog. “De expo is anders dan normaal, veel moderner. Een simulatiebeeld van wat het museum binnen tien jaar zou kunnen zijn.”
‘Oorlog, bezetting, bevrijding’ Vanaf 09/05, Legermuseum. Zondag 12/05 krijgen bezoekers uitzonderlijk gratis toegang.
Lees meer over: Brussel-Stad , Expo , legermuseum , WHI
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.