Nachtje stappen in het museum
Lees ook: 12.000 bezoekers voor Museum Night Fever
1. PALEIS VOOR SCHONE KUNSTEN
Van de negentien deelnemende musea liggen er een paar buiten de Vijfhoek, maar een groot deel concentreert zich rond het centrum, en het Paleis voor Schone Kunsten is de grote publiekstrekker. Bezitters van de Museum Night Fever-pass kunnen ervan profiteren om hier enkele nieuwe tentoonstellingen te gaan bekijken: de retrospectieve van Luc Tuymans, het ensemble schilderijen van 'Venetiaanse en Vlaamse meesters' als Bellini, Tiziano, Canaletto, Van Eyck, Bouts en Jordaens, en werk van acht hedendaagse Hongaarse kunstenaars op de expo The new arrivals.
Speciaal voor de gelegenheid wordt in het Paleis voor Schone Kunsten ook Staalhemel gepresenteerd, een installatie van Christoph De Boeck die een akoestische weergave produceert van je eigen hersenactiviteit. Daarbij horen nog een aantal 'belevingsruimtes' ontwikkeld door VUB-studenten en leerlingen van Zaveldal, een school voor buitengewoon onderwijs. Horror- en cultfilmexpert Jan Doens presenteert in het kader van het Offscreen Film Festival 'Animation extravaganza', een selectie trailers en bizarre filmfragmenten. Vanaf 19.00u worden daarvoor 150 gratis tickets uitgedeeld. Het Paleis voor Schone Kunsten is ook het decor voor concerten van Willow (indierock) en Jammin Troopers (reggae/rock), en voor de Red Bull Elektropedia afterparty met electro-dj Ladytron, La Fille d'O feat. Part Time Punks, en de winnaar van de Museum Night Fever DJ Contest.
2. WIELS
Het centrum voor hedendaagse kunst Wiels, gelegen in de art-decobrouwzaal van de voormalige brouwerij Wielemans-Ceuppens in Vorst, neemt voor het eerst deel aan Museum Night Fever. Daar is de retrospectieve van David Claerbout net begonnen, en geeft The other tradition een staal van vernieuwend werk van jonge kunstenaars. Bij deze tentoonstellingen worden gegidste rondleidingen voorzien. Zelf creatief bezig zijn kan ook. Leerlingen van het nabije Institut Sainte-Marie uit Sint-Gillis organiseren ter plekke workshops zeefdruk, waarbij je zelf T-shirts of stickers kunt ontwerpen geïnspireerd op de huisstijl van Wiels.
3. BROODHUIS
Ook het Museum van de Stad Brussel in het Broodhuis op de Grote Markt opent zijn deuren voor een portie stadsgeschiedenis en -folklore. De tentoonstelling Brussel in aquarel toont stadsgezichten op aquarelschilderijen. Studenten kunstgeschiedenis stellen ook hun favoriete Brusselse meesterwerken uit de vaste collectie voor. Voor slechtziende en slechthorende jongeren werkte het museum samen met Passe Muraille tactiele rondleidingen uit. De legendes rond Manneken Pis, die in het museum een hele reeks van zijn kostuums presenteert, worden eveneens in gebarentaal verteld.
4. JOODS MUSEUM
Het Joods Museum van België heeft sinds een aantal jaar een schitterend onderkomen in het oude postgebouw op een steenworp van de Grote Zavel. Deelnemers van MNF kunnen er nog net de mooie tentoonstelling zien met werk van David Seymour of "Chim". De overzichtstentoonstelling van de humanistische fotograaf en mede-oprichter van het fotoagentschap Magnum is dan immers aan zijn allerlaatste weekend bezig. De animatie in het museum wordt verzorgd door UPJB Jeunes & Samarcande, die een atelier fotojournalistiek organiseren en de foto's van David Seymour opnieuw tot leven brengen met een rollenspel en een bijhorende soundtrack.
5. LEGERMUSEUM
Ook het Legermuseum is een populaire bestemming op MNF. De enorme, nu eens moderne, dan weer traditionele museale ruimtes daar documenteren de grote oorlogen en conflicten uit de wereldgeschiedenis, maar dienen ook als decor voor enkele extra activiteiten. Blikvanger wordt de modeshow met de toepasselijke en veelbelovende titel 'I Love a (wo)man in uniform', die de studenten van de Haute Ecole Francisco Ferrer opzetten. In het museum kun je ook deelnemen aan het interactieve 'Slimme strepenspel' waarvoor je militaire graden moet verzamelen. Ook de majorettes van Majoretteketet laten zich in uniform zien.
6. MIM
Opgelet: de capaciteit van het bloedmooie Muziekinstrumentenmuseum (MIM) is beperkt, en het programma valt er doorgaans in de smaak, dus alert zijn is de boodschap. Je kunt natuurlijk gaan kijken naar de meer dan duizend gewone en minder gewone muziekinstrumenten die in het art-nouveaugebouw tentoongesteld staan. Maar Fnac en Jeugd en Stad zorgen ook voor een stevig concertprogramma met onder meer Broken Glass Heroes, You and You en bands uit de Brusselse jeugdhuizen. Aernoudt Jacobs zorgde met de installatie Permafrost voor een structuur die het geluid van krakend ijs voortbrengt. In de MIM-bar serveert men drankjes met het allermooiste uitzicht op nachtelijk Brussel.
7. HALLEPOORT
De Hallepoort is het grootste, weliswaar achteraf stevig gepimpte overblijfsel van de tweede stadsomwalling rond Brussel. Vandaag is het de poort tot de Marollenwijk, en daarom is de tentoonstelling 1210-2010. Marollen, iedereen welkom over de geschiedenis van het welzijnswerk in de Marollen er op zijn plaats. Maar ook het hippe kunstencentrum Recyclart gaat aan de slag binnen de oude muren met het project 'Familiejuwelen': aan de hand van foto's die werden teruggevonden op de rommelmarkt aan het Vossenplein of bij de Marolliens zelf krijg je een aandoenlijk beeld van de (geschiedenis) van de volkswijk. Foto's van jezelf maak je met de mobiele Fotomaton van Recyclart, en jongeren van verschillende scholen zorgen voor beats nadat ze in de leer gingen bij DJ Bun-Zer0.
8. ART & MARGES
Niet ver van de Hallepoort ligt het museum Art & Marges dat nog te weinig bekend is. Het toont soms ongelooflijk sterk werk van hedendaagse kunstenaars in de marge, outsiders die meestal buiten het officiële kunstencircuit vallen. De jongeren van Jeugdhuis XL'J in Elsene lieten zich inspireren door de veelzijdige portretten van de lopende expo Face to face. Ze verzorgen een feestelijke avond met ateliers, burleske interventies, breakdance, beatbox en live graffiti. Niemand minder dan Le huitième jour- acteur Pascal Duquenne is special guest.
wanneer: zaterdag 26/02/2011 , 19 > 1.00 (afterparty Bozar > 03.00)
Lees meer over: Expo , Events & Festivals
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.