Zondagavond werd een bar in de Wetstraat gesloten omdat de covidregels er niet gerespecteerd werden. "Zo'n feestje is zeker geen uitzondering," zegt Lorenzo Serra van sectorvereniging Brussels by Night Federation. "Ik krijg elk weekend tientallen video's van clandestiene feestjes. Terwijl de goeie leerlingen zoals Fuse en C-12 aan het creperen zijn." Hij verzoekt politici dan ook het reguliere nachtleven te heropenen.
Brussels by Night: 'Overal clandestiene feestjes, terwijl nachtclubuitbaters creperen'
De beelden van het feestje (zie video) in NAO Brussels spreken voor zich. Terwijl de bar geboekstaafd staat als loungebar-restaurant, is er zondagavond een feestje aan de gang. Volgens de covidregels mag dat niet, die stellen dat je aan een tafel moet zitten met maximum zes. 'Een clandestiene discotheek', vatte La Capitale het samen.
Maar niet volgens de bar zelf. "De politie was hier enkel omdat er binnen shisha gerookt werd," zegt een medewerker die liever niet zijn naam geeft. "Het was hier geen discotheek. Zeker, er was veel volk, maar wij hebben dan ook 40 tafels, goed voor 200 personen. Behalve de shisha was alles legaal."
De politie is echter formeel. "De zaak wordt administratief gesloten omwille van inbreuken op de Covid-19-wet. Er waren 300 personen aanwezig die dansten, er was een dj en geen enkele controle op het Covid Safe Ticket. Daarnaast zijn er voorafgaand al overtredingen geweest," aldus de woordvoerder van de zone Brussel Hoofdstad Elsene. Het parket was voorlopig niet bereikbaar voor commentaar over mogelijke sancties.
"Er zijn elk weekend feestjes, in huizen, lofts, zalen, airbnb's... overal! Behalve in de echte nachtclubs"
Volgens de politie gebeurt het vrij regelmatig dat ze moet binnenvallen op feestjes, die nog altijd verboden zijn. "Datzelfde weekend gebeurde dat nog in Laken, na een telefoontje over geluidsoverlast," zegt de woordvoerder.
Cijfers kan de politie nog niet geven. Maar voor Lorenzo Serra van koepelorganisatie Brussels by Night Federation komt dit niet als een verrassing.
"Elk weekend krijg ik tientallen video's toegestuurd van clandestiene feestjes," zegt hij. "In huizen, lofts, zalen, airbnb's... overal! Behalve in de echte nachtlubs zoals Fuse, C-12, Mirano, Spirito, enzovoort. Uitbaters van dat soort zaken creperen, er zijn zelfdodingen omdat ze hun facturen niet meer kunnen betalen. En de overheid strooit met niet meer dan wat kruimels."
Serra wil de organisatoren van die clandestiene feestjes niet met de vinger wijzen. "Ik ga die mensen niet veroordelen of verklikken, ik ben geen Gestapo! Het is normaal dat mensen na twee jaar willen feesten."
'Heropenen met 2G-beleid'
En dat moet volgens Serra nu ook regulier kunnen. "Men heeft ons ook altijd gezegd dat als het aantal patiënten op intensieve zorg onder de 500 zakt, het normale leven kan hernomen worden. Daar zitten we nu onder en toch blijft het reguliere nachtleven op slot."
Serra stelt voor om onder de 500 patiënten op intensieve zorg een 2G-beleid te hanteren: enkel wie gevaccineerd of genezen is komt binnen. Boven de 500 komt daar nog een zelftest aan de ingang van de nachtclub bovenop. "Betaald door de federale overheid," zegt Serra, "zoals in het buitenland."
Of dat niet gevaarlijk is voor de volksgezondheid? "Covid is nu helemaal niet meer zo dodelijk. En je kan je nog altijd beroepen op het gezond verstand van de jongelui, die bijvoorbeeld een mondmasker kunnen dragen bij hun ouders, nadat ze zijn uit geweest. Het wordt tijd dat men stopt de mensen als kleuters te behandelen."
Samen met meer dan honderd nachtzaken ondertekende Serra een open brief, die voor een heropening van het nachtleven op 12 februari pleit. Die brief was een initiatief van de Ancienne Belgique.
Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Muziek , Samenleving , aanpak coronacrisis , heropening nachtleven , nachtleven , Brusselse nachtleven , coronacrisis , coronamaatregelen , brussels by night federation