Welk boek mag mee op reis? BRUZZ selecteert in 'Reisbagage' recente boeken van schrijvers uit Brussel. In de vijfde aflevering spreken we met auteur en uitgever Koen Galle. In het Jadotpark, vlak bij het Kindermuseum in Elsene, vertelt hij waarom 'DJ Smos en Baby Bee' zo belangrijk waren voor de Belgische elektronische muziekscene.
Gesprekken met Brusselse schrijvers: 'Rijke Belgische clubscene is nog springlevend'
Waarover gaat het boek?
Het boek ‘Smos & Baby Bee: Party Flyers And More’ geeft een inkijkje in het Belgische nachtleven van 1993 tot 2010. Het boek eert het dj-duo Smos en Baby Bee, dat gedurende twintig jaar de dansvloeren in heel België veroverde. Hun dj-carrière begon in de vroege jaren negentig en speelde een cruciale rol in de opkomst van de Belgische dj-cultuur en de elektronische muziekscene. Het boek bevat 326 flyers en persoonlijke verhalen, waardoor het verhaal van het duo tot leven komt.
Ze waren achttien jaar lang resident-dj's in Café d'Anvers en vier jaar lang in de Brusselse nachtclub Fuse. Zelf noemden ze hun stijl, die sommigen als 'house' zouden omschrijven, liever 'elektro funk'. Het flyerarchief laat een creatieve cultuur zien die volgens Galle vandaag ook nog springlevend is.
Wie is Koen Galle?
Voor Koen Galle begon zijn carrière in het jeugdhuis in zijn geboortedorp Opwijk. Vanaf zijn 18e was hij daar dj, later kreeg hij de kans om er ook als communicatieverantwoordelijke aan de slag te gaan. Het was volgens hem een geweldige springplank. Er was budget om soms grote namen uit te nodigen zoals de Braziliaanse dj en producer Amon Tobin of het Duitse label Kompakt. "Voor een jonge gast als ik was dat echt een ongelooflijke kans om veel te leren."
Vanuit die ervaring komt Galle later bij het toenmalige radiostation FM Brussel terecht – vandaag BRUZZ-radio. Daar had hij een eigen dj-programma en niet veel later ook een programma over Belgische muziek als redacteur. Dat deed hij een aantal jaar, voor hij overstapte naar Studio Brussel voor een functie als eindredacteur.
Tegelijkertijd schreef hij voor Red Bull Music, dat destijds veel investeerde in het nachtleven. Schrijven over elektronische muziek in België beviel zo goed, dat het uiteindelijk leidde tot de droom over een eigen uitgeverij. Die uitgeverij, AfterClub, is nu een realiteit, met een webshop, een naam, een logo en al verschillende boeken, waaronder het boek over DJ Smos en Baby Bee. Dat werk combineert hij met het vaderschap en een functie als communicatieverantwoordelijke van club C12.
Een flyer uit het boek:
Een opvallende flyer uit het boek is die van het feest ‘Love’ op zaterdag 5 februari 1994 in Gent. Galle koos de flyer voor de voor- en achterkant van het boek. De kleur is feloranje, met in het midden een blauw ontwerp in de vorm van een kompas. In plaats van de beginletters van ‘North, East, South, West’ staan er de letters L O V E op.
Smos & Baby Bee organiseerden dit feest zelf toen ze nog in Gent woonden. In 1994, net voor hun verhuizing naar Brasschaat, Antwerpen, organiseerden ze ook ‘Play for Love and Happiness’ waarvoor ze ook een eenvoudige flyer maakten. "Door het hele boek heen zie je de evolutie van de grafische vormgeving," zegt Galle. "In het begin waren de flyers vaak rudimentair, maar na verloop van tijd kwamen digitale technieken in opmars en zie je verschillende stijlen ontstaan."
De flyer van het ‘Love’ feest en de cover van het boek zijn voor Galle de bijzonderste. "Ik heb de originele flyer thuis en overweeg deze in te lijsten, omdat ik hem echt prachtig vind. Het weerspiegelt de evolutie in de grafische vormgeving en herinnert aan een unieke tijd in het Belgische nachtleven," sluit hij af.
Plage Flagey
Lees meer over: Muziek , Plage Flagey , Koen Galle , brusselse auteurs
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.