De Belgische nachtclubs willen op 1 oktober weer open. Ze hebben zelf een protocol opgesteld waarmee dat mogelijk moet zijn. De sector voelt zich vergeten door de overheid.
Nachtclubs willen 1 oktober open
Anderhalf jaar zullen de nachtclubs gesloten zijn geweest, wanneer ze op 1 oktober zouden mogen heropenen. Het is een datum die de sector zelf naar voor schuift als streefdatum in een document dat aan de overheid werd overgemaakt.
In het document staan verder onder meer de protocollen waarmee dat mogelijk moet zijn. De Brussels by Night Federation werkte ervoor samen met nachtclubs uit Vlaanderen en Wallonië, maar ook met Brussels schepen van Cultuur Delphine Houba (PS) en Nathan Clumeck (professor infectieziekten UZ Sint-Pieter).
De sector stelt dat een vroeger sluitingsuur dan een eventuele avondklok onwerkbaar zou zijn, net als restricties wat betreft het aantal bezoekers en het dragen van een mondmasker. Allemaal zaken die momenteel wel verplicht worden in bijvoorbeeld de horeca- of cultuursector.
Groene certificaten, sneltesten en ventilatie
"Ondanks de complexiteit van de nightlife sector, het DNA van de activiteiten en de verscheidenheid van actoren, hebben we er alles aan gedaan om in zoveel mogelijk gevallen een coherent en toepasbaar protocol op te stellen", staat er in het document. Dat protocol is gebouwd op drie pijlers.
Enerzijds moet er een groen certificaat worden voorgelegd door iedereen die een nachtclub wil betreden. Daaruit moet blijken dat iemand ofwel volledig gevaccineerd is, ofwel een negatieve PCR-test voorlegde ofwel immuun is voor covid-19. Het Europees Parlement gaf woensdag goedkeuring voor de uitrol van zo'n certificaat.
"We kunnen niet accepteren dat de sector systematisch doodgezwegen wordt."
Daarnaast zou er ook een systeem van sneltesten moeten komen om superverspreiders te detecteren. "Wij stellen voor om testcentra te creëren waar bezoekers zich kunnen laten testen binnen de 72u voordat zij uitgaan. Hiervoor vragen we om ondersteuning via publieke middelen en rekenen we op hun kennis en logistiek om dit te realiseren."
Daarnaast is goede ventilatie in de clubs van cruciaal belang. Voor de installatie van betrouwbare luchtcirculatiesystemen wordt door de sector ook een financiële bijdrage van de overheid gevraagd.
Sector wil een datum
De sector ziet het protocol als een vertrekpunt voor discussies met de overheid. "We kunnen niet accepteren dat de sector systematisch doodgezwegen wordt."
Er wordt daarom gevraagd om een concrete openingsdatum voor de nachtclubs. Zelf schuiven ze 1 oktober naar voor. "Welke beslissing ook genomen wordt, we willen de overheden erop wijzen dat een heropening, na meer dan anderhalf jaar sluiting, voorbereiding vraagt. Ideaal gezien kennen de betrokken spelers deze datum uiterlijk drie maanden op voorhand."
En tenslotte komt de sector ook terug op de financiële steun van de overheid. Er wordt gevraagd aan de Brusselse regering om een vergoeding voor te leggen aan de sector die gelijkstaat aan 15 procent van het gemiddelde van de totale omzet van 2017 tot 2019. Daarnaast wil de sector tot minimaal 3 maanden na de heropening nog kunnen rekenen op overheidssteun.
Lees meer over: Brussel , Muziek , Gezondheid , Brusselse nachtleven , Delphine Houba , coronamaatregelen