Een ruime meerderheid van de leden van het Europees Parlement heeft het licht op groen gezet voor het coronacertificaat, dat vrij reizen in de Schengenzone opnieuw mogelijk moet maken.
Coronacertificaat goedgekeurd door Europees Parlement
Verschillende Europese lidstaten hebben de goedkeuring van het parlement niet afgewacht om al certificaten uit te reiken. Al meer dan 1 miljoen Europeanen hebben zo'n certificaat ontvangen, zei Eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders (MR) dinsdag.
Geen voorwaarde
Het fiat van het parlement was dan ook een formaliteit. 546 volksvertegenwoordigers stemden voor de verordening die van toepassing is op EU-burgers, 93 stemden tegen, 51 onthielden zich. De regels voor personen van buiten de Europese Unie werden met een gelijkaardige meerderheid goedgekeurd: 553 stemmen voor, 91 tegen, 46 onthoudingen.
Al wie zich heeft laten vaccineren tegen Covid-19, een recente negatieve PCR-test kan voorleggen of de ziekte reeds heeft doorgemaakt, kan een certificaat ontvangen. Het document met QR-code moet door de nationale overheden gratis worden afgegeven - digitaal of op papier. Belangrijk is dat het certificaat niet als een noodzakelijk reisdocument wordt beschouwd en as such dus geen voorwaarde vormt om te kunnen reizen.
De test die niet-gevaccineerden nodig hebben om een certificaat te bekomen, moet door de lidstaten betaalbaar gehouden worden. De EU-landen mogen de houders van een certificaat in principe geen extra reisbeperkingen - zoals quarantaine, zelfisolatie of bijkomende tests - opleggen, maar ze blijven wel zelf beslissen over de voorwaarden die gelden voor wie uit het buitenland (terug)komt.
In ieder geval blijft de vaccinatiestatus van de betrokkenen een belangrijke factor (niet, gedeeltelijk of volledig gevaccineerd), net als de kleurcode van de zone waaruit ze komen.
De lidstaten onderhandelen nog volop over een gecoördineerde aanpak van de reisregels. Met het parlement spraken ze alvast af dat extra maatregelen alleen mogelijk zijn als ze minstens 48 uur voordien worden aangemeld bij de Commissie en minstens 24 uur voordien in begrijpelijke taal aan het publiek worden uitgelegd.
Nu het parlement het certificaat heeft goedgekeurd, moet ook de Raad het licht nog op groen zetten. Maar ook dat is slechts een formaliteit. Vanaf 1 juli zal het wettelijke kader voor het certificaat voor twaalf maanden van toepassing zijn.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , coronacertificaat , Europees Parlement