Omar Pène is een grote naam in Senegal. In zijn 50-jarige carrière heeft zijn muziek de wereld rondgereisd, vooral zijn kenmerkende stem en zijn 'Afro feeling' stijl sloegen aan. Pène mengt Mbalax, de populaire dansmuziek uit zijn geboorteland, met blues, jazz, reggae en salsa. Morgen, zaterdag, stelt hij zijn nieuwe album voor aan het Brusselse publiek in het Molière Theater. "De Brusselaars mogen verschillende verrassingen verwachten."
Senegalese legende Omar Pène stelt klimaatalbum voor in Elsene
Lees ook: BRUZZ select: onze culturele weekendtips
Omar wordt beschouwd als een levende legende in de Senegalese en Afrikaanse muziek. Hij speelde samen met vele andere muzikale grootheden als zijn landgenoot Youssou Nd'our, de Engelsman Peter Gabriel, de Kameroenese Manou Dibango en de Congolese Lokua Kanza. Zijn bekendste hit was de single 'Soweto' van zijn album People uit 1987.
Dit album bracht hem naar enkele van de belangrijkste festivals ter wereld. Hij is zelfs uitgeroepen tot de beste Afrikaanse artiest in de Verenigde Staten. In zijn leven behandelt hij verschillende thema's in zijn liedjes om jonge studenten te motiveren. Maar ook andere thema's zoals het klimaat, de titel van zijn laatste album.
Hoe omschrijf je je muziekstijl?
Pène: "Ik maak Afro-feeling muziek, een gevarieerde stijl van Senegalese ritmes zoals Mbalax gecombineerd met jazz. Ik speel de muziek van mijn land maar ik ga ook met plezier te rade bij bleus en reggae. Mijn teksten zijn in Wollof, mijn Senegalese taal."
De titel van je nieuwe album is 'Klimaat'. Welke boodschap wil je aan je publiek brengen?
Pène: "We leven in zeer moeilijke en gevaarlijke tijden. Als opinieleider en wereldburger heb ik met dit album mijn stem verheven om te spreken over de gevolgen van de opwarming van de aarde. Deze effecten zijn ook voelbaar in mijn land. De vissers hebben het moeilijk omdat de zee hun huizen en andere huizen verzwelgt. We blijven niet gespaard van rampen. Het is dus belangrijk om iedereen bewust te maken van deze kwesties.
Wat kan het Brusselse publiek verwachten in zaterdagavond?
Pène: "Veel verrassingen. Het is lang geleden dat ik hier nog heb gespeeld. Aangezien er hier een grote Senegalese gemeenschap is, biedt mij dat de gelegenheid om enkele herinneringen aan het land op te halen.
Brussel is een kleurrijke en levendige stad.
Heb je enige ervaring als zanger in Brussel?
Pène: "Ja, ik denk nu spontaan aan een muziekfestival nabij het Zuidstation, lang geleden. Ik herinner me dat het publiek erg aardig was. Ze communiceerden met me, ook al kenden ze niet al mijn liedjes. Ik ben muzikant en vrijwel altijd onderweg, maar ik had de mogelijkheid om de wijk Matonge te bezoeken. Ik at er een lekker Senegalees gerecht. Zelfs de naam van het restaurant herinner ik me, 'la Signare'.
Welke herinneringen heb je aan Brussel?
Pène: "Dat het een kleurrijke en levendige stad is. In Matonge voelde ik me precies thuis, alleszins niet vreemd.
U werkt straks vijftig jaar als muzikant, hoe blik je terug op jouw carrière?
Pène: "Het is al een hele tijd, kan ik wel zeggen (lacht). Ik volg gestaag mijn eigen pad. Ik ben heel vroeg begonnen, maar ik heb nog altijd heel veel te vertellen. Mijn omgeving inspireert me. Op die manier probeer ik alle generaties te overstijgen en ik heb het gevoel dat me dat nog altijd moeiteloos afgaat.
Lees meer over: Brussel , Muziek , youssou n'dour , Omar Pène