Wanneer het park een festivalweide wordt

Kris Hendrickx
© BRUZZ
31/05/2022

| Vrijdag 27 mei 2022: de eerste dag van het eerste CORE-festival in het Ossegempark.

Core, Couleur Café, Brosella, Arena 5, Atom. Het Ossegempark en de Heizelvlakte worden steeds meer een permanente muziek- en festivalplek. Leuk voor feestneuzen, maar sneu voor buurtbewoners, broedvogels en het kwetsbare groen.

“Luide concerten, die hadden we hier al vaker. Maar dit is echt om gek van te worden! Om middernacht, op meer dan een kilometer van het evenement, hoor je de boem boem boem in je ingewanden (met alle ramen met dubbel glas gesloten). (...) Zelfs als je aanvaardt dat je toch niet kan slapen, is het volume zo hoog dat je je niet eens op iets anders kan concentreren. En dan hebben we het nog niet over de catastrofale impact op de fauna rondom.”

De tirade op buurtapp Hoplr is maar een van de reacties van bewoners tijdens en na de eerste editie van het dancefestival Core in het Ossegempark, afgelopen weekend. “Er zijn veel te veel bassen. Als het nu nog goede muziek was, maar ik heb de indruk dat ik naast een wasmachine sta,” getuigt een andere bewoner. Weer een andere reageerster vraagt zich af hoe de patiënten palliatieve zorg in de buurt de avond doorkomen.

“Bij het Brosella-festival (ook in het Ossegempark, red.) horen we helemaal niets,” zegt Jean-Charles Verhaeghe van buurtcomité Triangel. “Bij Couleur Café (eveneens in het park) is het min of meer draaglijk. Maar dit is nog eens véél luider. Die drie festivals vormen trouwens telkens een privatisering van openbare ruimte, die dan niet beschikbaar is voor wie rust en natuur zoekt.”

Vrijdag 27 mei 2022: de eerste dag van het eerste CORE-festival in het Ossegempark

| Vrijdag 27 mei 2022: de eerste dag van het eerste CORE-festival in het Ossegempark.

De buurtbewoners zijn niet alleen boos over de overlast van Core (40.000 bezoekers over de twee dagen). Ze zien ook met lede ogen hoe de Heizelvlakte steeds meer uitgroeit tot een ware evenementenzone. Was er vroeger enkel het bescheidenere folk- en jazzfestival Brosella, dan kwamen daar onlangs al Couleur Café (tot 70.000 bezoekers) en Arena 5 bij (50.000 bezoekers voor de eerste editie). En de Stad Brussel, die zowel de Heizelvlakte als het Ossegempark beheert, doet daar op het eind van de zomer nog eens een schep bovenop met het Atom Festival. “Burgemeester Philippe Close lijkt te vergeten dat er ook veel mensen aan de Heizel wonen,” vindt Verhaeghe.

Evenwicht

De burgemeester van zijn kant laat weten dat de Stad de heropstart van de culturele en evenementensector steunt. “Daardoor komen een groot aantal mensen naar Brussel. Zij houden onze hotels en horeca draaiende. Natuurlijk zoeken we ook naar een evenwicht met het welzijn van de bewoners. Zoals voor elk van onze evenementen, zullen we ook debriefen en rekening houden met de opmerkingen van de bewoners.”

“De impact op de natuur is gigantisch. Zeker voor vogels, in volle broedperiode"

bioloog Olivier Beck van Leefmilieu Brussel

De omwonenden zijn niet de enigen die deze dagen de pineut zijn. Ook voor fauna en flora in het park is een festival als Core niet bepaald een lolletje. “De impact op de natuur is gigantisch,” weet bioloog Olivier Beck van Leefmilieu Brussel, “zeker voor vogels, in volle broedperiode. Jonge plantjes raken dan weer vertrappeld, waardoor je geen nieuwe zaadontwikkeling krijgt. En je krijgt verdichting van de grond, terwijl een luchtige bodem cruciaal is voor planten. Wie thuis kippen heeft, ziet soms al plasjes op plekken waar die dieren vaak staan. Met tienduizenden in een park is natuurlijk een stuk erger.”

Vrijdag 27 mei 2022: de eerste dag van het eerste CORE-festival in het Ossegempark

| De eerste dag van het eerste CORE-festival in het Ossegempark.

Natuurliefhebber Bart Hanssens, oud-voorzitter van Natuurpunt Brussel, verwijst naar het effect van vuurwerk op vogels met nieuwjaar: “Er zijn satellietbeelden die tonen dat die dan wegvluchten naar hoge luchtlagen en na het vuurwerk worden geregeld dode vogels teruggevonden. Een luid dancefestival in het broedseizoen kan in dat opzicht niet goed zijn voor die dieren.”

Opmerkelijk: de twee experts tonen ook wel wat begrip voor de parkevenementen. “Dit is nu eenmaal een stedelijke omgeving, waarin je een evenwicht met recreatief gebruik moet zoeken,” vindt Beck. En als we met Bart Hanssens door het Ossegempark stappen na het festival, vallen hem ook goeie dingen op. “Ik zie dat gevoelige delen van het park beschermd zijn. En de gazons waar een groot deel van het festival plaatsvindt, hebben sowieso amper ecologisch belang.”

Vrijdag 27 mei 2022: de eerste dag van het eerste CORE-festival in het Ossegempark

| Philippe Close: "Natuurlijk zoeken we ook naar een evenwicht met het welzijn van de bewoners. Zoals voor elk van onze evenementen, zullen we ook debriefen en rekening houden met de opmerkingen van de bewoners.”

Gevraagd om een reactie wijst ook de Core-organisatie erop dat er uitgebreid overleg was met de groendienst van de Stad. “We hebben daarop boomstammen beschermd, zware voertuigen vermeden in gevoelige zones …,” zegt woordvoerster Debby Wilmsen. We hebben ervaring met Tomorrowland, dat in De Schorre plaatsvindt, ook een natuurlijke omgeving.”

Nog volgens Core werden afgelopen weekend alle wettelijke normen inzake geluidsoverlast gerespecteerd. “We hebben trouwens geen weet van enige klachten over lawaai bij de politie.”

Navraag leert dat er wel degelijk ‘verschillende’ klachten binnenliepen bij de politie over het geluidsvolume. Hoeveel, dat kon de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene maandag nog niet zeggen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Muziek , Samenleving , core festival , Ossegempark , Heizelvlakte , geluidsoverlast , Muziekfestival

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni