Seun Kuti op Couleur Café: 'Afrobeat naar een nieuw niveau tillen'

Benjamin Tollet
© Agenda Magazine
25/06/2014

De appel valt niet ver van de boom. Je hoort het vaak, maar zonen van stermuzikanten bakken er meestal niet veel van. Met uitzondering van Seun Kuti, de jongste zoon van Fela Kuti is net als zijn vader een bom van vitaliteit op het podium. Seun komt zijn derde album A Long Way To The Beginning voorstellen op Couleur Café. “We gaan afrobeat naar een nieuw niveau tillen.”

Net als zijn vader is de 31-jarige Nigeriaan boordevol charisma, energie en sex-appeal, met vlijmscherpe teksten die dwars door het merg van de corrupte Afrikaanse politici gaan. Sinds het overlijden van ‘The Black President’ in 1997 is Seun de lead-singer van Egypt 80, Fela’s backing-band. Seun was toen 14 jaar, piepjong maar ervaren aangezien hij al jaren meespeelde met Egypt 80 en de knepen van het vak leerde van de allerbeste.

Toch heeft het tot 2006 geduurd vooraleer Seun zijn eerste album Think Afrika klaar had. Met dit derde album A Long Way To The Beginning vindt Seun dat hij klaar is om afrobeat naar nieuwe hoogtes te stuwen. “Het was niet makkelijk om iemand als Fela te vervangen, je neemt een ongelooflijke kracht uit een magische formule. Al wat we tot nog toe gedaan hebben, was om als band terug op het niveau van vroeger te komen. Nu staan we er en zijn we klaar om vooruit te gaan met afrobeat,” zegt Seun Kuti.

Fela’s dood heeft precies voor een internationaal elan gezorgd?
Seun Kuti:
Jazeker, afrobeatbands schieten overal ter wereld als paddenstoelen uit de grond en ze worden steeds beter. Ze geven hun eigen artistieke invulling aan het genre en gebruiken afrobeat als platform om te praten over wat er gebeurt in hun buurt. Ook in Afrika. We beginnen ons potentieel te bereiken om de Afrikaanse geesten te bevrijden van de ketens van de oude generatie en het neokolonialisme: Africa will begin to represent Africans first.

De eerste single IMF is een keiharde kritiek op Internationaal Muntfonds. Wat loopt er mank?
Kuti:
Zo veel... Eigenlijk hebben ze in 2010 zelf toegegeven dat hun beleid schadelijk is voor ontwikkelingslanden. Ze hebben beloofd dat te verbeteren, maar het gaat van kwaad naar erger. Niet enkel in Afrika, Zuid-Amerika en Azië, tegenwoordig ondervinden zelfs landen in Zuid-Europa wat de invloed is van de voorwaarden die opgelegd worden bij het toekennen van een lening. Die leningen, uitgereikt door corrupte mensen in het westen, gaan helemaal niet naar de mensen in ontwikkelingslanden, ze gaan naar hoogwaardigheidsbekleders en politici die ze inzetten om multinationals aan te trekken. Ik spreek liever niet van neoliberalisme maar van nieuw kolonialisme. Oost-Europa heeft zijn eigen Big Brother: Rusland.

In de video krijg je geld, daar komen ook handboeien bij?
Kuti:
Het IMF slaat Afrika in de boeien. Ze leggen leningen op die absoluut geen verbetering brengen voor het leven van de gewone man. Het volk ziet geen baten maar moet wel betalen. Generaties lang moeten we die leningen terugbetalen. Door het geld te aanvaarden, word ik in de video beetje bij beetje een geldlustige zombie.

Uw vader zong al over zombies, maar deze doet me eerder denken aan 'ITT'.
Kuti:
Ja, dat nummer was mijn inspiratie. Mijn vader was heel sterk in het gebruik van afkortingen. ITT staat hier voor International ThiefThief, een aanklacht tegen de multinationals die Nigeria toen leegroofden. Nu nog steeds trouwens.

Je vecht dus tegen dezelfde mensen als je vader?
Kuti:
Het zijn nog steeds dezelfden die Afrika controleren en exploiteren. Het is vandaag erger dan twintig jaar geleden, kijk naar de armoedestatistieken. Afrikanen hebben geen voordeel gehaald uit hun eigen natuurlijke rijkdommen... De winst gaat naar banken en big corporations in het westen. Maar er is hoop. De nieuwe generatie Afrikanen is goed opgeleid, ze verstaat het systeem beter. Samen kunnen we dingen in beweging zetten.

Terug naar de muziek. Dit album is geproduced door Robert Glasper. Wat was zijn invloed op de muziek?
Kuti:
Hij zorgde voor een coole sound. Mijn muziek is nogal hard. Robert zorgt op een elegante manier voor het perfecte contrast. Hij brengt ook veel muzikaal vakmanschap, ideaal voor live muziek als afrobeat.

Over live muziek gesproken, jullie opnameproces is andersom: van het podium naar de studio!
Kuti:
Afrobeat moet je in the real world maken, tussen de mensen, geïnspireerd door de plek waar je leeft. Ik hou niet van het idee opgesloten te zitten in een studio om met ideeën op te komen. Afrobeat is groepsmuziek, de sound wordt gecreëerd door alle muzikanten van de band. Daarvoor moet je spelen, veel spelen. En de enige manier om te weten of een song goed zit, is hem te spelen voor publiek. Et voilà!

Ik heb altijd gevonden dat uw manier van zingen wat naar rap neigt. Op dit album zet je ook die stap, met M1 van Dead Prez en de Ghanese rapper Blitz the Ambassador, ook op Couleur Café.
Kuti:
Zij begrijpen mijn boodschap en zetten die om in een andere kunstvorm. M1 is een legende van conscious rap music, Blitz is een jonge, opkomende Afrikaanse rapper met mad skills en great consciousness.

Je hebt ook Nneka aan boord gehaald. Zij brengt een zwoele vrouwelijke touch op Black Woman.
Kuti:
Het is inderdaad het meest laid-back nummer. Ik heb nu een dochter en dit is een boodschap voor haar. Ik wil de Afrikaanse meisjes waarschuwen voor de kapitalistische propaganda, reclame over wat schoonheid zou moeten zijn: be like white people, sluik haar en zo. Black Woman is voor mij black power. Vrouwen spelen een centrale rol in de ontwikkeling van Afrika. Zij zijn de hoeders van onze cultuur die overgeleverd wordt via de opvoeding. Trouwens, Nneka was helemaal niet blij, ze wilde veel meer zingen op het album! (lacht)

Waarom maakt ze dan zelf geen afrobeat album?
Kuti:
Maybe she should.

Couleur Café 27/6, 16 > 3.00; 28/6, 15 > 3.00; 29/6, 15 > 2.00; €42 (combi: €95),

Seun Kuti: 27/6, 23.00, Move

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Muziek , Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni