Vijf hoogtepunten uit 50 jaar Impulse! Records

Tom Peeters
© Agenda Magazine
28/10/2011
De live-uitvoering van de plaat die John Coltrane in 1963 opnam met zanger Johnny Hartman moet de vijftigste verjaardag van Impulse! Records extra in de verf zetten.

Het jazzlabel dat in 1960 werd opgericht in New York zou de geschiedenisboeken ingaan als 'the house that Trane built'.

De legendarische saxofonist was een van de eerste signings van het platenhuis en bracht er zijn grootste successen uit. Impulse! werd een sterk merk, ook al omdat het zijn muziek met veel vertoon in de markt zette, getuige het opvallende zwart-oranje logo en de fraaie vormgeving van zijn releases.

The Gil Evans Orchestra - Out of the cool (1961)

Pianist Gil Evans had net 3 platen opgenomen met Miles Davis toen hij tekende voor Impulse!. Tussen de fantastische ritmesectie, met Elvin Jones en Ron Carter, en de veelkleurige blazerssectie verrukt Evans' lyrische pianospel. Hetzelfde jaar nog verscheen opvolger Into the hot.

John Coltrane - Live! at the Village Vanguard (1962)

De eerste productie van Bob Thiele voor Impulse! en de definitieve introductie van free jazz op het label. Het eerste livealbum van Trane én het eerste met zijn klassiek geworden kwartetbezetting. Destijds waren de critici hopeloos verdeeld, sommigen noemden het antijazz.

John Coltrane - A love supreme (1965)

Meesterwerk van het beroemde Quartet, met Tyner, Jones en Jimmy Garrison, op het toppunt van zijn kunnen. Het originele manuscript van de plaat ligt opgebaard in het National Museum of American History bij de 'treasures of American History'.

Charlie Haden - Liberation Music Orchestra (1969)

Songs over de Spaanse burgeroorlog inspireerden bassist Charlie Haden, hier aan zijn eerste album als bandleider toe, om een groot experimenteel ensemble samen te stellen. Kreeg in 2005 een eigentijds vervolg met Not in our name.

Archie Shepp - Attica blues (1972)

Nadat de avant-gardesaxofonist eerder een elegie had opgedragen aan Malcolm X, verwijst hij hier naar de opstand in de Attica-gevangenis. Een grondige kennis van alle soorten zwarte muziek gaat hand in hand met een diep engagement.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni