Een Australisch onderzoeksteam heeft aan de hand van 'big data' vastgesteld dat Brussel op de zevende plek staat van aantrekkelijke cinemasteden. Uit 311 landen en 48 steden werden gegevens verwerkt waarmee een ranglijst van meest bezoekersvriendelijke filmsteden werd opgesteld. Op één staat Los Angeles, op twee Parijs en op drie New York.
Brussel is zevende cinemastad
Lees ook: 'Overaanbod bioscopen dreigt'
Het onderzoek werd gedaan door onderzoekers van de universiteit Deakin, met aan het hoofd professor Deb Verhoeven van media- en communicatiewetenschappen. Ze leidt het onderzoeksproject ‘the Kinomatics Project', dat wereldwijd informatie verzamelt over creatieve industrieën.
Eén onderdeel van Kinomatics is ‘Cinema Cities’, waarbij de onderzoekers aan de hand van 'big data' cinemagegevens van over de hele wereld in kaart brengen. Wat werd gemeten is de mate waarin een stad aantrekkelijk is voor cinemabezoekers.
Onder andere het aantal filmvertoningen en de toegangsprijs werden bekeken, maar ook het aantal kleine bioscopen per hoofd van de bevolking.
Showcase
“De studie van Kinomatics is eigenlijk een showcase voor wat je kunt doen met 'big data',” legt Daniel Biltereyst uit. Hij is filmwetenschapper aan de Universiteit Gent en in Europa één van de aanspreekpunten voor het onderzoek van Kinomatics.
Big data zijn grote sets informatie die speciale analyse vereisen. “De verkregen informatie komt van de filmindustrie zelf; van overkoepelende bioscooporganisaties, maar ook van bijvoorbeeld internationale tijdschriften over cinema, zoals het Amerikaanse Variety”, legt Biltereyst uit. “Die data zijn ingevoerd en verwerkt, met onder andere deze ranglijst als gevolg.”
De data zijn heel interessant voor de industrie zelf, Daniel Biltereyst uit. “Die gegevens zijn veel geld waard, want distributeurs kunnen daar hun voordeel uit halen. Ze kunnen bijvoorbeeld zien in welke steden nog een beperkt aanbod aan films is, en daar op inspelen.”
Om te voorkomen dat de data misbruikt worden, zijn ze grotendeels vertrouwelijk. “We wilden de mensen voornamelijk op de hoogte stellen van ons onderzoek en ze eraan laten deelnemen”, legt Deb Verhoeven uit. Het heeft een reden dat de informatie in een ranglijst is gegoten: “Ranglijsten zijn een manier om een overvloed aan informatie voor het publiek toegankelijk te maken", zegt Verhoeven. “Denk aan bijvoorbeeld de ranglijsten van organisaties als de Economist Intelligence Unit (EIU) en Mercer waarin de leefbaarheid van steden wordt weergegeven."
"Het verschil tussen dat soort ranglijsten en ons onderzoek, is dat er bij ons onderzoek ruimte is voor feedback: de filmbezoeker kan ook zelf aangeven wat hij belangrijk vindt bij cinemabezoek.” Het publieksonderzoek is nog volop bezig, maar uit de eerste resultaten blijkt dat mensen vooral de toegangsprijs belangrijk vinden.
Brussel filmstad
Brussel staat op nummer zeven, en dat is vrij opvallend, aangezien ook veel grotere steden als New York of Londen zijn gemeten. “Brussel scoort heel hoog op een aantal gebieden, zoals het aantal kleine bioscopen per hoofd van de bevolking", legt Deb Verhoeven uit.
Dat bevestigt ook filmwetenschapper Biltereyst: “Op veel terreinen is Brussel een heel bruisende stad. Ook op het vlak van film. Je hebt hier naast de grote bioscoopcomplexen als Kinepolis ook nog een groot aanbod van kleine cinema’s.”
Biltereyst is zelf momenteel ook bezig met onderzoek naar cinema’s in Brussel. Na de onderzoeken die in Gent en Antwerpen zijn gedaan naar films en cinema’s, is Brussel volgens hem nog de missing link.
“Brussel heeft een heel levendige cinemascène gehad, met op een bepaald moment 41 bioscopen. Mijn plan is om die in kaart te brengen, vanaf 1920 ongeveer. Ik zal allereerst de geografische ligging van deze bioscopen in kaart brengen, en vervolgens onderzoeken wat dat met de mensen deed. Of ze er graag heengingen en waar ze precies naartoe gingen. Daarbij zal ik ook programmering van de cinema’s bestuderen en de 'box office'; dus hoeveel welke films opbrachten.”
Lees meer over: Cultuurnieuws , Film
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.