De vijf hoeken van de wereld: Engeland en Duitsland in Brussel
Na de Belgische capitulatie zwierf hij een tijdlang door Zuid-Europa - waarbij hij nog even opgepakt werd en weer ontsnapte - voor hij zich in Engeland aanmeldde voor een opleiding bij de Royal Air Force. Hij werd toegelaten en voerde als een van de vele Belgische piloten in dienst van de RAF vluchten uit boven bezet België.
Tijdens een van die vluchten, op 20 januari 1943, besloot hij echter zonder toestemming van zijn oversten het vermetel plan uit te voeren dat hij van tevoren had bedacht. In plaats van terug te keren naar Engeland zette hij met zijn Hawker Typhoon koers naar de Louizalaan in Brussel. De Louizalaan was tijdens de oorlog berucht omdat daar op nummer 453 het hoofdkwartier van de Duitse Gestapo gevestigd was. Het was op dat gebouw dat Jean de Selys zijn zinnen had gezet.
Helemaal op zijn eentje voerde hij een succesvolle raid uit met zijn 20 millimeter kanon. Naargelang de verslagen vielen daarbij ettelijke doden en gewonden en was er ook schade aan de archieven van de geheime dienst. Bij zijn terugvlucht naar Engeland kon hij maar net uit de greep van de Duitsers blijven. Hoewel hij aanvankelijk om zijn heldendaad gestraft werd - hij had nu eenmaal bevelen geweigerd - werd Jean de Selys nadien toch bedacht met het Distinguished Flying Cross. Helaas zouden de Duitsers alsnog wraak op hem nemen: zijn landingsgestel werd bij een latere missie beschoten, waardoor de de piloot op 16 augustus 1943 crashte boven het vliegveld van Manston.
Sinds 1992 staat voor het voormalige Gestapo-hoofdkwartier dit borstbeeld van Paul Boedts.
Jean de Selys Longchamps en het Gestapo-hoofdkwartier
Louizalaan 453, Elsene
De vijf hoeken van de wereld
Lees meer over: Elsene , Cultuurnieuws , De vijf hoeken van de wereld
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.