De vijf hoeken van de wereld: Spanje in Brussel
Zo kocht hij een stuk grond in de Defacqzstraat om er voor zijn vrouw Yvonne een huis te bouwen naar haar smaak. En haar smaak, dat waren de Moorse en Spaanse bouwstijlen die allebei terug te vinden zijn in het Alhambra in Granada. De Wielemansen namen hun bevriende architect Adrien Blomme (1878-1940) daar mee naartoe. Ze kwamen terug met ontwerpschetsen en vijfduizend aardewerktegels die in hun nieuwe woning verwerkt zouden worden.
In 1932, na een jarenlang, door stakingen bemoeilijkt bouwproces, werd het imposante woonhuis ingehuldigd. Achter de brede maar eerder somber bepleisterde Spaanse gevel bevindt zich een kleurrijk paleisje met - onder meer - een geweldige patio als woonkamer, een idyllische tuin en een ronduit indrukwekkende badkamer. De geometrische ruimten en de complexe motieven op de tegels zijn enkele van de kenmerken van de in Spanje wijdverbreide mudejarstijl, die islamitische en westerse elementen uit de architectuur vermengt. Léon Wielemans importeerde dus een stukje islamitische cultuur in Brussel, met geld afkomstig uit de verkoop van alcohol.
Hij en zijn vrouw waren overigens zodanig tevreden met het resultaat dat architect Blomme ook nog de nieuwe productiehal van brouwerij Wielemans in Vorst (nu Wiels), en de taverne Aux Armes des Brasseurs aan de Anspachlaan (nu Quick) mocht maken.
-----
Defacqzstraat 14, Brussel
De vijf hoeken van de wereld
Lees meer over: Cultuurnieuws , De vijf hoeken van de wereld
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.